Lördagen den första februari klockan 11.00 var startskottet för NU-Stockholms första fältvistelse för året.
Dagen var indelad i tre moment med tre ansvariga för varje del. Samling skedde vid Stockholms Armémuseum där tanken var att vi skulle få en inblick i vår svenska vapen- och försvarshistoria från forntid till nutid. Väl framme vid Karl Xll-eran, höll en av deltagarna en intressant redogörelse om Karolinerna och deras uppkomst.

Efter avslutat museumbesök tog nästa ansvarsgrupp över befälet och ledde gruppen till Stockholms Centralstation för vidare transport till nästa moment i övningen. Väl på stationen möttes deltagarna av en anhopning vänsteraktivister som ivrigt försökte sprida sitt illasinnade propagandamaterial i form av flygblad och tidningar. Ett slagsmål utbröt. En till synes numerärt överlägsen fiende hindrade dock inte deltagare från Nationell Ungdom att göra sin plikt vilket resulterade i beslagtagen propaganda.

Gruppen begav sig vidare norrut för att fortsätta vistelsen och efter att ha avlagt en längre sträcka till fots befann sig patrioterna vid en av Sveriges största skeppssättningar. Medan mörkret började falla hölls ett anförande om platsens historia och talaren manade till tystnad och aktning då platsen var helig för våra fäder. Marschen gick vidare i tystnad fram till Runsa fornborg där ännu ett anförande hölls. Här lades vikten på hur våra forna seder och levnadsätt efterhölls och att vi som deras ättlingar borde agera så som de en gång gjort.

De fortsatte att avancera längre bort och djupare in i skogen. Plötsligt lyste ett antal marschaller upp en väg in i skogen. Det visade sig att ett tredje anförande skulle hållas och det på en av de trettiotre gravkullar som finns runt omkring Runsa skeppssättning. Gruppen fick en insyn i hur gravkullarna användes samt att de flesta kullarna numera är utgrävda och försvunna men att krafterna ännu finns i markerna.

Detta sista anförande avslutade delmoment två och den sista gruppen tog över befälet. Nu gällde det transport till platsen där övernattning skulle ske. Väl framme på plats gick de ansvarige igenom bästa och snabbaste sätt att resa ett tjugomanna tält på. En brasa tändes och kaminen sattes i bruk. Efter det påbörjades vakt- och eldtjänstgöringen efter schema.

Klockan 05.45 var det uppstigning och nedmontering av tält. Packning samlades in och utrustningen fördelades mellan deltagarna för transport hemåt.


  • Publicerad:
    2003-02-03 10:47