Fältbiologer vill bekämpa invasiva arter på nationaldagen

BIOLOGI. ”Den 6 juni är det Stora lupinbekämpardagen. Gå till attack mot en blomma som har invaderat naturen, uppmanar Fältbiologerna”. Så skriver Helsingborgs Dagblad på nationaldagen.

Lupiner är en invasiv art som hotar den biologiska mångfalden i Sverige, anser , anser en enig skara svenska naturvårdare och biologer. Foto: Bernt Fransson (CC-BY SA 4.0).

På nationaldagen uppmärksammar Helsingborgs Dagblad (HD) att Sveriges fältbiologer utsett nationaldagen till den ”Stora lupinbekämpardagen”, då alla svenskar bör bekämpa invasiva växtarter som hotar den biologiska mångfalden i landet.

”Lupinerna ser vackra ut, men där de har etablerat sig kan ingenting annat växa. En växt som konkurrerar ut alla andra kallas invasiv och bör bekämpas, anser en enig skara svenska naturvårdare och biologer”, skriver Helsingborgs Dagblad.

Enligt fältbiologerna bör man gräva upp lupinerna när man ser dem, eller slå ner dem med lie och lägga plantorna bland brännbart avfall. Om man väljer att plocka en bukett ska denna också brännas när den vissnat, för att hindra att växten sprider sig ytterligare.

Enligt HD är invasiva arter ”bokstavligen ett växande problem, både i Sverige och andra länder”. Man menar att det vanligaste är ”växter som har importerats från fjärran länder, planterats i trädgårdar och därifrån spritt sig ut i en natur där de saknar naturliga fiender”.

EU har till och med en lista över invasiva växter som är förbjudna att plantera inom unionen eftersom de hotar den inhemska biologiska mångfalden. Men enligt HD finns det i Sverige ännu fler invasiva arter som inte finns med på EU:s lista, men som likväl ställer till med en massa problem.

Huruvida man anser att problemet med invasiva och importerade grupper som ställer till med biologiska problem även går att applicera utanför växtriket framgår dock inte av HD:s artikel.

Källa:
På nationaldagen ska vi bekämpa lupiner – och det finns fler invasiva växter att rycka upp

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
GrottbjörnenVeraLingonet Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lingonet
Medlem

Finns ickevita utomeuropeer med på listan ?

Vera
Medlem

Hej Lingonet. de saknar kanske naturliga fiender, de som fanns är indoktrinerade.

Vera
Medlem

Lite konstigt då man samtidigt vill gynna bin som dras till färger. Varför biologerna vill utrota Balsaminerna också tycker jag är överdriven då de är väldigt lätta att tukta men älskas av insekterna. Den sällsynta arten som blommar med ljuslila, rosa och vita klockor och kan bli över två meter höga ju mer det regnar. Dör lätt i torka då rötterna är rätt ytliga.

Grottbjörnen
Medlem

de svåraste att utrota är väl ((kirskål))
det andra invasiva ogräset är rätt lätt att få bort när man väl sätter igång