Dagstidningen Fædrelandet

Dagens datum 9 januari: Detta datum 1939 utkom den danska nationalsocialistiska dagstidningen Fædrelandet första gången.

faedrelandet1

Fædrelandet gavs ut av Danmarks nationalsocialistiska arbetarparti (DNSAP) som på den tiden leddes av Frits Clausen (1893-1947). I Danmark mer kända medarbetare var bland annat Harald Bergstedt som Nordfront skrivit om tidigare.

En annan medarbetare var journalisten och författaren Helge Bangsted som även representerade DNSAP i Folketinget 1942-45. Bangsted hade tidigare deltagit i ett flertal polarexpeditioner på 1920-talet. 1940 blev han chefredaktör för Fædrelandet och tog två år senare över ledarposten i DNSAP efter Frits Clausen. Efter kriget dömdes han till 8 års fängelse.

Helge Bangsted, överst nr 3 från vänster, under 5:e Thuleexpeditionen.

Helge Bangsted, överst nr 3 från vänster, under 5:e Thuleexpeditionen 1921-24.

Journalisten och idrottsmannen Hans Spannheimer arbetade också på Fædrelandet. Spannheimer var i Danmark en känd idrottare som bland annat hade vunnit danska mästerskapen i löpning på 800 och 1500 meter 1938, 1939 och 1940.

faedrelandet3

DNSAP gav även ut flera andra tidningar, däribland en veckotidning med namnet Nationalsocialisten, men även många andra mindre tidningar som riktade sig till olika segment av befolkningen.

storakongensgade40

Fædrelandet gavs ut fram till 1945 då Tyskland kapitulerade. Tidningens redaktionslokaler och dess tryckeri i Köpenhamn beslagtogs då av tidningen Dagbladet information, som än idag har sin redaktion i Fædrelandets gamla lokaler på Store Kongensgade 40 i Köpenhamn.

schalburg1

En av de mer framträdande skribenterna i Fædrelandet var Christian Frederik von Schalburg (till vänster i bild, tillsammans med sin son Alex), född i Poltava, Ukraina, 1906 av en dansk far och en rysk mor. Familjen flydde till Danmark efter den Ryska revolutionen. Schalburg blev sedermera ledare i DNSAP:s ungdomsorganisation Nationalsocialistisk ungdom (NSU) och deltog som frivillig i finska vinterkriget och gick därefter med i SS och kämpade på östfronten i 5:e SS Pansargrenadjärdivisionen ”Wiking”. Han stupade i strid i närheten av Demjansk i Sovjetunionen den 2 juni 1942.

Efter kriget utgav den f.d. frikorpsmedlemmen Sven Salicath (född 1905 i Ryssland, död 1983 i Danmark) en tidning med samma namn mellan 1952 och 1972. 1993 återuppstod tidningen återigen, denna gång som kvartalstidning, senare månatlig tidning, utgiven av DNSB.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-01-09.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Andreas Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Andreas
Medlem
Andreas

T h på sista bilden bör väl vara Søren Kam som dog rätt nyss