NORRKÖPING. Facket vill nu försöka bestämma över vilka politiska åsikter de anställda bör få uttrycka och inte. Förtroendevalda medlemmar går därför nu kurser i samtalsmetodik där de lär sig hur man bemöter den ”ökade rasismen” i fikarummen.

Facket anordnar kurser i samtalsmetodik för sina medlemmar så att de kan undvika konfrontationsrisken på sina arbeten. Kursdeltagarna får bland annat lära sig hur man bemöter rasistiska påståenden med ”fakta”, då facket anser att rasismen i fikarummen har blivit ett arbetsmiljöproblem som får många medlemmar att må dåligt.

En som känner av denna skrämmande utveckling är Mickael Larsson, avdelningsordförande på Papper avdelning 53 i Norrköping. Som förtroendevald har han själv deltagit i flera av fackförbundets kurser där han fått lära sig hur man bemöter och argumenterar. Han har också lärt sig hur man ska agera om tonen mellan anställda skulle bli för hård exempelvis under fikapausen eller lunchen.

På frågan om hur hans kunskaper skulle tänkas fungera i praktiken svarar han:

— Man kan till exempel påpeka rena felaktigheter i vissa påståenden. Ju mer kunskap man har, desto bättre argument får man.

Han förtydligar också att om man är med i facket så har man skrivit under på att visa solidaritet och utgå från att mänskliga rättigheter ska gälla för alla.
Enligt IF metall ska flera av deras fackliga medlemmar må dåligt över den hårda jargongen på arbetsplatsen.

— Vi har märkt att det börjar bli ett arbetsmiljöproblem. Folk vill inte gå och fika för det är så jobbigt eftersom rasisterna sitter där och gapar och skäller på invandrarna hela tiden, säger Hans Palmqvist, ombudsman på Metalls organisationsenhet, till Dagens Arbete.

Källa:
De vill ha mindre rasism i fikarummet


  • Publicerad:
    2017-05-04 06:00