Facebook utvecklar en sensor som ska kunna läsa människors tankar

ÖVERVAKNING. Facebook har avsatt en grupp på sextio personer som arbetar med att utveckla en sensor som kan läsa av vad du tänker skriva eller säga. En funktion med det påstådda syftet att hjälpa människor att bli mer sociala.

Under onsdagen höll mediajätten Facebook en konferens i San Francisco där de utannonserade deras senaste projekt, en funktion som möjliggör för Facebook-användare att kunna skriva inlägg endast genom tankekraft.

— Målet är att skapa ett system som kan skriva hundra ord i minuten direkt från din hjärna, sa gruppledaren Regina Dugan.

Enligt Dugan ska funktionen ”hjälpa människor att bli mer sociala” genom att slippa sitta och stirra på sina smarttelefoner i umgänge med andra eller att kunna svara på e-post utan att avbryta allt annat man håller på med.

I nuläget är det ett grupp på sextio personer som arbetar med att utveckla en sensor som kan mäta hjärnaktivitet hundratals gånger i sekunden. Sensorn sägs också inneha förmågan att kunna urskilja slumpmässiga tankar mot ord som vi istället beslutat att sända ut till hjärnans talcentrum.

Facebook vill också komma på ett sätt som gör det möjligt att ta emot e-post utan att ens behöva ta upp mobiltelefonen där man istället ska kunna ta till sig innehållet i meddelandet genom att känna det. Dugan säger dock att det finns en hel del problem att lösa innan Facebook kan läsa användarnas tankar och att det alltid finns en chans att projektet misslyckas.

Skulle de dock lyckas så finns det stora frågetecken kring hur Facebook ska kunna garantera användarnas rätt till ett privatliv och sekretessen rörande de tankar som användarna väljer att inte dela med sig av.

Källor:
Facebook vill läsa dina tankar – snart kanske du kan skriva e-post utan att röra mobilen
F8 2017: AI, Building 8 and More Technology Updates From Day Two (Facebook)

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om