Facebook ska börja favorisera nyhetssidor som är “trovärdiga”

UTRIKES. Facebook känner påtryckningar från kongressen om att “fixa” sin plattform. Därför väljer Facebooks VD Mark Zuckerberg att ändra systemet så att “trovärdiga” nyhetssidor når en större publik. Samtidigt blir effekten för “icke-trovärdiga” nyhetssidor den motsatta.

Mark Zuckerberg. Foto: Brian Solis (CC BY).

Facebook har börjat känna påtryckningar från kongressen om att “fixa” sin plattform. Därför har Facebooks VD Mark Zuckerberg nu valt att ändra systemet på så sätt att “trovärdiga” nyhetssidor når en större publik. Men effekten för “icke-trovärdiga” nyhetssidor kommer att bli den motsatta.

Meddelandet kom i fredags och reaktionerna har varit starka mot uppdateringen.

Zuckerberg berättar i ett inlägg på sin facebooksida att han har pratat med sitt producent-arbetslag om att prioritera, d.v.s favorisera nyhetssidor som de anser vara “trovärdiga”, informativa och lokala.

I kommentarsfältet är känslorna blandade men en stor del är kritiska till den nya uppdateringen. Många menar på att stora familjeägda medier kommer att bli i fokus samtidigt som alternativa medier kommer att räknas som “icke-trovärdiga”, som till exempel Nordfront.


På frågan om hur man ska välja vilka nyheter som är “trovärdiga” eller inte är svaret för tillfället ganska oklart. Zuckerberg skriver i inlägget och får det att låta ganska lysande: Vi skulle kunna försöka välja själva, men det är ingenting som vi är bekväma med. Vi överväger att fråga experter, som skulle kunna välja men det skulle förmodligen inte lösa objektivitetsproblemet. Eller så skulle vi kunna fråga facebooks användare och sedan får responsen bestämma rankningen.

Kommer Facebook nu att bli en ekokammare där all opposition kvävs? Det återstår att se. Nordfront har sedan tidigare informerat om att Facebook stänger ner konton på direktiv från Israel.

Källa:
Facebook to favor ‘trustworthy’ news sources – Zuckerberg

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

7
Lämna en kommentar

Please Login to comment
6 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
SigfridEllenRokvikenFredrikaKarl Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Von Becker
Medlem

Juden Mark Zuckerberg lär ju favorisera nyhetssidan Israel Hayom.

Karl
Medlem

En inblick i dårhuset:
comment image

Fredrika
Medlem

Jaså, alltid principfast. ”Olycka” på vägen till TV-debatten. Skönt att hon tillfrisknande så snabbt.

Fredrika
Medlem

Vilken Cohencidence. Samtidigt som EU-toppgruppen mot fake news och desinformation sjösätts. Samtidigt som israeliska kommunikationsministern säger sig vilja ha dödsstraff för fake news. Fake News bolagen skyr inga medel att tysta de fejkare som som inte har pengarna och makten på sin sida, de som fejkar på ”fel” sätt. Det är väl en ”demokratifråga” antar jag.

Rokviken
Medlem

Israehell har ockuperat hela västvärlden. De har ju inga gränser.

Ellen
Medlem

Vi behöver inte Facebook för att hålla oss uppdaterade på nyheter. Vi kan istället vända oss till just de alternativ som finns på internet, sanningsnyheter med objektiv ”vinkel”. Sorry Mark Zuckerberg och company, ni kan inte sortera bort nyheter och sann rapportering av världsläget för oss.

Sigfrid
Medlem

Facebook klarar man sig bra utan det är bara judens propaganda sida.