Facebook-grupp anmäld till PST efter Utöya-vitsar

NORGE. Medlemmar i Facebook-gruppen ”Mansgruppen Ottar” har blivit anmälda till Polisens säkerhetstjänst (PST) efter att de ska ha delat politisk inkorrekt humor om den 22 juli, vilket är årsdagen för Utöya-morden.

Det var Lisbeth Kristine Røyneland, ledare för Nationella stödgruppen efter 22 juli, som varnade PST. Till NRK säger hon att vitsarna inte kom som en överraskning men att hon ändå blev både skrämd, arg och upprörd.

— Man vet ju aldrig. Extremism börjar alltid i det lilla. Jag blir riktigt rädd och arg när jag ser sånt som det här, säger hon.

Røyneland menar att Facebook-inläggen visar hur viktigt det är att yngre generationer får lära sig om ”demokrati och våra värderingar”.

PST bekräftar att de har blivit varnade om inläggen men säger att de inte kan göra något eftersom inget av inläggen kan klassas som hot.

Facebook-gruppens administratör, Kay Erikssen, säger till NRK att han inte kommer att kasta ut medlemmarna eller ta bort inläggen från sidan.

— Vi följer norsk lag och så länge inläggen inte bryter mot lagen så kan vi inte göra något. Jag tror att de allra flesta i Norge anser att det är lågt att skämta om Utöya, för att vara helt ärligt. Men så som reglerna är för gruppen nu, så kan vi inte göra något.

Källa:
Meldt til PST etter vitser om 22. juli

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments