Facebookanvändare är olyckliga

STUDIE. I en studie utförd av Portsmouth-universitet i USA, som undersökt beteendet hos 144 Facebookanvändare, fann man att en stor del av användarna av det sociala mediet är deppiga och finner tröst i att besöka sin egna profil.

pillerbook

Nittio procent av de undersökta användarna som loggar in på Facebook gör det för att titta på sin egen profil och inte för att se vad kompisarna gör, vilket man skulle kunna tro. Studien visar även att genom att titta på sina egna bilder får man en ”egoboost” som lättar upp humöret när man mår dåligt.

Enligt doktor Alice Good, som varit med och tagit fram studien, fungerar Facebook som ett lyckopiller: ”Resultatet visar att bekräftelse kan verka som en form av behandling för deppighet.” Studien visade även att personer med psykiska besvär i större grad än andra fann tröst i att titta på den egna profilen.

Psykologen doktor Clare Wilson, som arbetar på universitetet, finner undersökningen högst intressant. Det som intresserar är att fast det sociala mediet är menat att användas för att kommunicera med andra, lägger man istället tiden på sig själv. Han menar att det är möjligheten att snabbt återuppleva gamla händelser som lockar: ”Bilderna vi lägger upp påminner ofta om en positiv händelse. När vi är nedstämda är det väldigt lätt att glömma hur bra vi ofta mår. Positiva Facebook-händelser kan påminna oss om det.”

Studien gjordes i syfte att undersöka hur applikationer kan lugna och styrka välbefinnande och publicerades i tidsskriften ”Lecture Notes in Computer Science: Universal Access in Human-Computer Interaction”. En ny och större studie av Facebookanvändare är nu planerad för att se om resultatet blir det samma.

Källa:
Facebook – en ”egoboost”

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments