Få kom till antirasistiskt möte i Ludvika

Den antirasistiska demonstration som hölls i Ludvika under lördagen har kommit i skymundan på grund av det tumult som uppstod senare på dagen, vilket vi rapporterat om tidigare. Nationellt Motstånd var dock även på plats under den antirasistiska demonstrationen.

Ett hundratal personer från främst Ung vänster, SSU och Kommunistiska partiet hade samlats i Ludvika på lördagen för att demonstrera mot ”rasism” och ”främlingsfientlighet”. I media har man valt att skriva upp deltagarantalet till 200 i syfte att försöka visa att demonstrationen hade folkligt stöd. Detta är en förvanskning, vilket framgår av de bilder som Nationellt Motstånd tog på plats.


200 demonstrationsdeltagare?

Bakgrunden till demonstrationen är det mångkulturella mordet på den 44-åriga familjefadern Tommy Lundén, mördad av tre främlingar, samt att Svenska motståndsrörelsen för några veckor sedan höll ett öppet möte mot massinvandring som samlade runt 200 åhörare.

Redan från början intog Dalarna mot rasism en provokativ ton. När de med de röda fanorna vandrade de dryga 400 meterna till ett rätt folktomt Garvarns torg ropades talkörer såsom ”Jalla jalla – Sverige åt alla!”, ”Vad ska vi göra? – Stoppa rasismen!. När ska det göras? – Nu!”, ”Inga rasister på våra gator!”

En blond kvinna presenterade dagens talare, iraniern Daniel Riazat, och överlämnade därefter mikrofonen till honom. Daniel Riazat är Dalarna mot rasisms ledargestalt, med lång erfarenhet av att försöka störa och sabotera nationella möten och med kopplingar till mer våldsbenägna grupperingar. Riazat började i sitt tal med att nämna 5 i 12 rörelsen som bildades av pappan till Sara, en flicka från Härnösand som blev mördad av en afrikan. Paralleller drogs till den 44-årige mannen från Ludvika som misshandlades till döds på öppen gata strax före jul. Riazat talade om att vända rasismen till någonting gott.


Hammaren och skäran – symbol för den tolerans som Riazat talar om?

Riazat beskrev vidare en hotbild i att ”rasister” står efter gator och torg varje fredag och delar ut flygblad. Riazat uppmanade till att skapa opinion mot rasister och istället söka ett samhälle som är öppet och tolerant. Han avslutade sitt korta tal med att uppmana folk att bli aktiva i någon antirasistisk grupp eller förening och meddelade att de skulle samlas på ett fik för att diskutera saken vidare. Det var där, med sin krets av redan förtrogna, som tumult uppstod med en grupp ur Svenska motståndsrörelsen.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments