Få invandrare med godkända betyg i det svenska språket

MASSINVANDRINGEN. Skolinspektionen gjorde nyligen en granskning av 42 slumpvis utvalda gymnasieskolor över hela landet och kom fram till att undervisningen behöver bli bättre. Detta eftersom att den stora majoriteten av invandrarelever inte lever upp till skolans förväntningar. 

Statistik från 2013.

Skolverket har sedan 2011 följt runt 3 500 gymnasieelever som läser språkintroduktion och gjort bedömningen att skolorna ej har tillräckligt anpassad undervisning för dessa ”ungdomar”. Man hade hellre sett att mer fokus riktas på varje enskild elevs personliga förutsättningar för att snabbare nå kunskapsmålen. Risken är annars att man även sätter för låga förväntningar på eleverna som själva säger sig vilja ha tillgång till fler studietillfällen.

Gymnasiets introduktionsprogram omfattar ca 60 000 elever och är ett av gymnasiets största program. Nästan 36 000 utav dem läser språkintroduktion. På bara 2 år har mängden elever ökat med nästan 22 000. Då har man ännu inte räknat in de som kom med den stora ”flyktingströmmen” 2015.

Trots de stora ekonomiska satsningar man lägger på denna grupp så står alltså ändå nästan en fjärdedel utan behörighet till fortsatta studier eller arbete efter flera års skolgång. Idag har endast 2 utav 10 elever lyckats tillräckligt bra för att kunna klara ett vanligt gymnasieprogram. Risken är därmed stor att de unga vuxna faller mellan stolarna om de hinner bli för gamla för den vanliga gymnasieskolan och inte heller kan söka sig vidare till SFI eller Komvux utan godkända betyg i svenska.

I slutdiskussionen av granskningen lyfter man fram att behovet av att bättre kartlägga ”flyktingbarnens” befintliga kunskapsnivåer och ta tillvara på dessa så att de ej går förlorade. Eftersom språkintroduktionens upplägg idag skiljer sig något mellan kommunerna, i antalet timmar, tillgång till studievägledning, elevhälsa och individuella studieplaner vill man se åtgärder för att anpassa sig ännu mer till de behov som finns.

Man måste bland annat ta hänsyn till varje elevs bakgrund och förmågor, vara hälsofrämjande och arbeta förebyggande för god elevhälsa. Det skall kunna erbjudas fler studietimmar till de elever som önskar, eller extra undervisning som exempelvis sommarskola. Se till så att det finns tillgång till studiehandledning på modersmålet och modersmålsundervisning. En god samverkan mellan språkintroduktionen och de olika studieformerna Sverige har att erbjuda och överlag se till att skolgången ska se likvärdig ut oavsett vilken kommun man tillhör.

Källor:
Debattartikel: ”Samma lösningar i skolan passar inte alla nyanlända”
Miljoner till språkintroduktion i budgeten
Språkintroduktion i gymnasieskolan
Tufft för nyanlända att klara språkintroduktion

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

15 Kommentarer till "Få invandrare med godkända betyg i det svenska språket"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Maximus Flaccidus
Gäst
Nybörjare
Maximus Flaccidus

Räcker med att de kan engelska och arabiska. Snart vanligare än svenska här ändå snart

nils
Gäst
Nybörjare
nils

Varför skall dom överhuvudtaget lära sig svenska ? Dom har ju inte tänkt arbeta här utan vill bli försörjda av svenska skattebetalare resten av livet. I det fallet har parasiterna kommit till världens bästa land med världens mest dåraktiga regering som försummar sina egna medborgare. Hur länge kan detta fortgå ?

Drapan
Gäst
Nybörjare
Drapan

Med sjuklövern kan det få pågå in i förbannelsen.

ANDERϟϟON
Gäst
Nybörjare

Åttaklövern!!! SD vill tvångsblanda in rasfrämlingarna i svenska skolor så att undervisningen havererar även där. SD är det svenskfientligaste partiet av alla 8, delvis beroende på deras lömska agenda men också på att de öppet låter sig styras av en främmande folkgrupp i Sverige som bara representerar 2% av Sveriges befolkning – snacka om särintresse,

Black Knight
Gäst
Nybörjare
Black Knight

Det kan fortgå ända tills de tagit över helt och infört sharialagar. Därefter vill/behöver de inte ens ha hit sina egna!

Morningstar
Medlem
Nybörjare

Dessutom har vi inte den minsta anledning till att vilja kommunicera med apmutanterna heller. Dom har ändå inget vettigt att säga, då evolutionen har lämnat apmutanten kraftigt på efterkälken.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Den enda svenska blattarna behöver kunna är ”Dra åt h-e!”, ”Stick, vi vill inte ha er här!” och liknande. Mer behövs inte.

Fredrika
Medlem
Nybörjare

De fraserna kan de redan. De tränar ofta på att säga dem.

Black Knight
Gäst
Nybörjare
Black Knight

Det finns fortsättningskurser med fler uttryck som: ”det her er inte sverja”, ”svennehora” och ”polisfitta”. Vissa har en enastående förmåga att lära sig ännu fler! Det kanske är det Löven ser som hög kompetens i Svenska språket?

:-)

Fredrika
Medlem
Nybörjare
Hur skulle deras förkunskaper kunna gå förlorade? Försvinner de på ett magiskt sätt bara för att de invaderar Sverige? Kan de inte bara ge dem högsta betyg I hemspråk så höjs betygsnittet. Varför ska de lära sig svenska? Det är ju vi svenskar som skall integreras med dem, inte dem med oss, sade Mona Sahlin. Löfven beundrar alla deras språkkunskaper, så det är väl bara att ge dem jobb på Niggaverket eller som förhandlare på alla företag som idkar handel med Afrika och arabvärlden? Vi är ju en mångkultur så alla får väl använda vilket språk de vill? Med tanke… Läs mer »
ANDERϟϟON
Gäst
Nybörjare

Det stämmer – varför ska man ödsla resurser på att de ska lära sig svenska? Svenska företag vill inte anställa dem och svenskar vill inte umgås med dem. När de hamnar i rättvisans klor får de tillgång till hur många tolkar som helst. Totalt slöseri med resurser.

Sucram
Gäst
Nybörjare
Sucram

Jag tycker det är bra att de lär sig så lite svenska som möjligt, inte heller ska de beblanda sig med oss. Det underlättar den kommande repatrieringen :)

)))Allan(((
Gäst
Nybörjare

Hudingar är ju redan underkända i att tillhöra mänskligheten, så bara en naturlig följd av deras onaturlighet.

nils
Gäst
Nybörjare
nils

I alla skolor där man blandar rasfrämlingar med svenska elever blir det kaos. Det får vi bevis för varje dag.Detta kaos drabbar ”våra” elever och kan inte fortgå längre. Alltså befria rasfrämlingarna från skolgång helt dom skall ju ändå ut ur landet

Ida
Gäst
Nybörjare
Ida

Det finns en felaktighet i artikeln. Det står att elever som inte klarar språkintroduktionen inte kan söka till SFI och Komvux. Detta är fel. Elever som fyller 20 går vidare till SFI. Klarar de det går de vidare till grundläggande vuxenutbildning och sedan till gymnasial vuxenutbildning.

wpDiscuz