F.d. nationell redaktör chef för statlig television

Piotr Farfal, 28, var tidigare chefredaktör för det polska skinheadmagasinet Front. En tidning som förfäktade nationella ideal och nationalsocialistisk kamp. Nu har han blivit utnämnd till vice ordförande för Polens public-service TV-bolag.

Själv förstår inte Farfal varför det blivit så mycket skriverier om utnämningen. Men media och så kallade medborgarrättsaktivister hävdar att Farfal fortfarande skriver under på samma idéer som dem han gav uttryck för i tidningen Front. Bland annat har man grävt fram en rad från en artikel från 1995 där Farfal skriver att man inte accepterar ”fegisar, kollaboratörer eller judar”, vilket enligt belackarna är fruktansvärt.

– I andra europeiska länder hade en författare av sådan frän kritik blivit utredd av åklagare och säkerhetstjänst. Men i Polen blir han utnämnd till en topposition inom den statliga televisionen, säger ”människorättsaktivisten” Marcin Kornak.

– För sextio år sedan mördade personer med hans åsikter sju miljoner människor i vårt land. Därför har den här personen ingen rätt att få inneha en sådan viktig post inom den polska televisionen, avslutar han.

Piotr Farfal har kopplingar till partier som Förbundet för polska familjer vars ledare, Roman Giertych, även är Polens vice premiärminister och utbildningsminister. I Polen är det just partier som värnar familj, lag och ordning som har folkets stöd och även presidenten, Lech Kaczynski från Lag och ordning, är en stark förespråkare för familjevärderingar och stark kritiker av homoäktenskap och dylikt.

Men både från europeiskt håll och bland en del polska ministrar klagas det. Kulturkommitténs ordförande i det polska parlamentet, Pawel Kowal, säger att han aktivt skall motarbeta Farfals utnämning och vi kan ta för säkert att andra grupper som har intressen i media även de kommer att göra sin röst hörd. Nationellt sinnade som har möjlighet att påverka medborgarnas teveutbud är ju en skräck för vissa dunkla krafter.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om