Expressen-journalist skryter över att han gjorde polisens jobb

MEDIA. Expressen-journalisten Gusten Holm hyllar sig själv i en artikel om hur han fick polisen att återuppta polisutredningen efter bråket i Uppsala där en vänsterextremist angrep Motståndsrörelsen.

Gusten Holm, tidigare journalist vid UNT som numera arbetar för Expressen, har idag skrivit en hyllningsartikel – till sig själv.

Artikeln har rubriken ”Reportern som gjorde polisens jobb” och handlar om hur Holm under sin tid vid UNT lyckades hetsa polisen till att återuppta en utredning om misshandeln av den vänsterextrema och våldsbejakande syndikalisten Anders Henriksson som blev fysiskt tillrättavisad när han angrep Motståndsrörelsens kameraman under en aktion i Uppsala.

Polisen la ner utredningen då det inte gick att bevisa att någon begått något brott, men detta accepterade inte Holm som satte sig och gick igenom Motståndsrörelsens film bildruta för bildruta samt två filmer som två journalister som bevittnade händelsen försåg honom med. Holm menar sig kunna se att två personer håller fanstänger horisontellt i filmerna och detta påstår han ska bevisa att de också slog Henriksson med fanstängerna.

Huruvida Holm bistod polisen på sin egen fritid eller om han gjorde polisens jobb på arbetstid betald av UNT framgår inte i dagens artikel i Expressen.

Polisen återupptog i alla fall utredningen och nu har det väckts åtal mot tre personer. De tre aktivisterna är inte dömda, men Holm och Expressen hänger ändå ut dem i artikeln. Ingenstans i artikeln nämns att Henriksson är en våldsbejakande vänsterextremist och att kvinnorna han befann sig på platsen med också hyste liknande åsikter (en av kvinnorna ”gillade” Revolutionära fronten på Facebook).

När Henriksson intervjuas av Holm i artikeln ger Henriksson sken av att han inte har något emot polisen och tycker att det är bra att fallet nu lett till åtal. På Facebook låter det dock annorlunda när Henriksson näthatar. I en diskussion skriver en person att ”Snutsvinen har hela tiden gått vid nassarnas sida” och Henriksson svarar då att ”Polisen skyddar de sina som vanligt” och la tidigare upp en karikatyrbild som visar hur en polis håller en ynklig ”nazist” i sin famn och skyddar honom från en vänsterextremist.

Hade en ”högerextremist” blivit påkommen med att på nätet posera med kläder som uppmanar till våld mot vänsterpolitiker – likt den tröja där Jimmy Åkesson misshandlas som Henriksson poserat med – samt skrivit nedsättande kommentarer om till exempel journalistkåren, så hade personen riskerat att bli uthängd av Expressen. Men när det gäller vänsterextremister som dessutom angriper meningsmotståndare så skyddas alltså dessa av den liberala tidningen.

För att ha fått polisen att återuppta polisutredningen har Holm belönats med en nominering till Guldspaden som kommer delas ut till en av de nominerade idag.

Källa:
Reportern som gjorde polisens jobb

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments