Expressen citerade polisen efter bråk i Malmö – ”beklämmande” enligt Aftonbladet

MALMÖ. Aftonbladet angriper nu Expressen efter att tidningen valt att publicera polisens uppgifter om hur bråket startade i Malmö. Enligt krönikören Oisín Cantwell är det ”beklämmande” att Expressen låter polisen komma till tals.

Oisín Cantwell stressar iväg efter rättegången i Kärrtorp. (Foto: Nordfront).

Oisín Cantwell stressar iväg efter rättegången i Kärrtorp. (Foto: Nordfront).

Under förra veckan lät Expressen polisen komma till tals om det omtalade bråket mellan vänsteraktivister och nationalister i Malmö. Polisens uppgifter stämde inte överens med det som massmedia basunerat ut – att de sex nationalisterna hänsynslöst överfallit ett trettiotal vänsteraktivister. Expressen skrev om polisens bild:

Polisen [har] fått bilden, genom en mängd vittnesförhör med såväl personer i nazistgänget, demonstranter och poliser på plats, att en grupp på mellan 15 och 30 demonstranter rusade mot nazisterna, som försökte fly från platsen. En av nazisterna uppges ha ramlat och skadat sig. När demonstranterna hann ikapp utanför Folkets park uppstod ett vilt slagsmål. Flera av nazisterna var knivbeväpnade och gick då till attack

Att det enligt polisen kan ha rört sig om nödvärnsvåld vill Aftonbladet inte veta av. Tidningens krönikör, Oisín Cantwell, finner det dessutom ”beklämmande att en av Sveriges största tidningar driver teser om att det var demonstrerande feminister som gick till ­attack mot nazister i Malmö”. Trots att det är polisens uppgifter som citeras skriver Cantwell att ”Expressen hävdar på lösa grunder att feminister gick till attack i Malmö”.

Cantwell hävdar i sin krönika tvärsäkert att ”det inte är sant” att bråket började med att vänsteraktivister attackerade nationalisterna. Detta eftersom de brottsmisstänkta är nationalister medan ingen vänsteraktivist ännu har gripits.

I samband med konfrontationen i Kärrtorp var det inledningsvis också enbart nationella som greps, men på senare tid har fem vänsterextremister kommit att misstänkas för våldsamt upplopp varav en av dem för dråpförsök. Cantwell skrev i samband med Kärrtorp-rättegången hur det skulle bli ”underhållande att höra nazisterna utveckla denna udda form av självförsvar” men är nu mer försiktig efter att de nya uppgifterna kommit fram: ”Visst, det finns vänsterextremister som tar till våld. Kärrtorp, för att ta ett annat aktuellt exempel, är en mer komplicerad historia än Malmö.”

Cantwell har tidigare fört fram absurda uttalanden om att nationalisterna är skyldiga till bråket i Malmö eftersom deras beskrivning av vad som har hänt ”motsägs av såväl vittnen till attacken som den ideologiska tillhörigheten hos två av de anhållna”.

Källa:
Pinsamt att de gör nazisterna till offer

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om