Expo och Juridikfronten ska utbilda rättsväsendet i jakt på åsiktsbrottslingar

1984. För att kunna lagföra fler åsiktsbrottslingar har Expo i samarbete med Juridikfronten ”skräddarsytt” en utbildning för utredare, åklagare och domare. Utbildningen ska bekostas med skattepengar via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Allt fler svenskar döms för åsiktsbrott på Internet. Nu vill Expo och Juridikfronten lägga in nästa växel i jakten på online-dissidenter.

Under det senaste året har antalet fällande domar för ”hets mot folkgrupp” på Internet ökat lavinartad, mycket tack vare privata – men skattefinansierade – initiativ som uteslutet arbetar med att identifiera och anmäla oppositionella yttringar på sociala medier och sajter som Nordfront.

Detta är dock inte nog, menar den privata underrättelseorganisationen Expo, som nu tillsammans med Juridikfronten tänker ”skräddarsy” en utbildning för utredare, åklagare och domare, så att dessa blir ännu bättre på att lagföra politiska dissidenter.

— Detta ställer rättsväsendet inför nya utmaningar. Därför lanserar Expo utbildningen Högerextremism på nätet – strategi, terminologi och juridik, som är skräddarsydd för rättsväsendet, säger Johan Nordqvist, ordförande för Juridikfronten och projektledare för utbildningen.

Nordqvist har tillsammans med juden Jonathan Leman, som är så kallad researcher på Expo, tagit fram utbildningen. Dagens Juridik skriver att utbildningen ska ”fungera som både ett ’konkret verktyg’ för att förenkla utredningsarbetet och som en översikt av den högerextrema miljö som ligger bakom brotten – men även termer, symboler och taktiker som har utvecklats i ljuset av ökad lagföring”.

För personer inom rättsväsendet kommer utbildningen att vara helt gratis fram till oktober nästa år. Notan faller istället på skattebetalarna via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, som finansierar projektet.

Källa:
”Skarp kurva uppåt för högerextrema brott på nätet” – skräddarsydd utbildning för domare och åklagare

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
_DH_ Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

Vad sägs istället om en utbildning för våra politiker och byråkrater om vad yttrandefrihet innebär? Att vi har ett västerländskt tankegods där ett av fundamenten är att man ska ha rätten att uttrycka en avvikande åsikt.