Expos medarbetare oroas av de nya möjligheter till fri politisk diskussion som Internetutveckligen medför, varför man har vidtagit åtgärder för att stoppa en diskussionssida på Internet. Man framför även förslag på juridiska regler som man hoppas helt kommer förhindra en öppen diskussion om de genomdrivs.

Något positivt som Internetutvecklingen har medfört är att det har blivit lättare för vanliga människor att delta i den politiska debatten. På Internet finns ett flertal diskussionsfora, där alla som har tillgång till en uppkopplad dator kan läsa och skriva inlägg. Resultatet påminner om en insändarsida i en tidning, men med vissa väsentliga skillnader.
På en insändarsida måste antalet inlägg begränsas av utrymmesskäl. I praktiken innebär det att alla insändare som redaktionen anser innehåller politiskt inkorrekta fakta eller argument rensas bort. Följaktligen får läsaren endast ta del av en skenbart fri debatt och han får en felaktig bild av vilka frågor som engagerar allmänheten.

”Fri” debatt kan kontrolleras
Antag till exempel att det inkommer 90 insändare som argumenterar för minskad invandring, 5 som är positiva till stor invandring och 5 som företräder olika åsikter för och emot maxtaxa på dagis. Då kanske det på sin höjd publiceras ett svagt inlägg mot invandringspolitiken, det bästa av de fem invandringsförespråkande samt ett par stycken om maxtaxa på dagis.
Läsaren får därmed intrycket att invandringspolitiken inte engagerar allmänheten lika mycket som maxtaxan, att det inte finns några bra argument mot invandringen och att det är ungefär lika många som vill öka invandringen som vill minska den.

Verkligt fri debatt på diskussionsforum
På ett diskussionsforum på Internet blir det annorlunda. På Internetportalen Passagens konferens om politik kom 90 procent av inläggen att handla om invandringspolitik, olika former av regimkritik och kritik av massmedia. Kvaliteten på inläggen var naturligtvis skiftande, då ingen förhandsgranskning förekom. Direkta lagöverträdelser kunde dock rapporteras till Passagen, varefter de plockades bort.
Hur som helst blev konferensen ett forum i vilket politiskt inkorrekta åsikter kunde luftas, massmedialögner avslöjas och den rådande regimen kritiseras. Maxtaxan på dagis diskuterades överhuvudtaget inte.

Expo griper in
Detta kunde inte tidskriften Expo tåla. De knåpade ihop en hetsartikel, för vilken de letat upp ett par inlägg som de hoppades skulle vara särskilt upprörande. De påstod att inläggen var olagliga och att det var fråga om ”nazistisk propaganda”. Dessutom utövade Expo påtryckningar mot Passagens ägare och redaktion.
Övriga massmedier hakade på kroken och Passagen plockade snart bort konferensen om politik, av rädsla för negativ publicitet. Expo menade att Passagens ledning därmed visat prov på att den hade ”ryggrad”.

Expo vill ha kontroll över varje diskussionsforum
Expo vill att Passagen och andra liknande hemsidor på Internet ska göras juridiskt ansvariga för vad som skrivs på deras diskussionskonferenser. Det skulle innebära att man måste införa förhandsgranskning av alla inlägg, för att inte riskera åtal, exempelvis för generell kritik av juridiskt privilegierad folkgrupp.
– Det skulle i så fall effektivt kväsa debatten och göra Internetkonferenser ungefär lika intressanta som att läsa DN-debatt eller liknande, säger en av dem som brukade skriva på Passagens konferens, men som nu har kontaktat Folktribunen.
– Förutom en mängd praktiska problem, som att någon eller några måste slösa bort sin tid på att agera censor, så finns det ingenting som garanterar att det bara skulle bli olagligheter som sållas bort. Med största sannolikhet skulle det istället innebära att politiskt inkorrekta fakta och idéer inte släpps fram, precis som i de regimtrogna medierna. Och det är väl precis vad Expo vill åstadkomma, antar jag?
Han ifrågasätter också Expos idéer om att ägaren ska vara ansvarig för vad som diskuteras på hemsidan.
– Riktigheten i att hemsidans ägare ska göras juridiskt ansvarig för vad som sägs på sidan är långt ifrån självklar. Samma princip skulle exempelvis omöjliggöra så kallade chatkanaler och liknande. Det vore ungefär som att göra en caféägare juridiskt ansvarig för vad kaféets gäster samtalar om, och åtala denne om någon yppar något olagligt.


  • Publicerad:
    2001-03-15 00:00