FEMINISM. I ett försök att bli mer ”jämställda” har den internationella polisorganisationen Europol valt att lyfta fram efterlysta kvinnor. Men feminister ogillar skarpt att man försöker göra efterlysningar jämställda och menar att någon på Europol troligtvis missbrukar narkotika.

Europols nya ”jämställda” kampanj är utformat som ett dataspel och ogillas av feminister.

Feminister framför ofta och gärna kritik mot att kvinnor syns för lite i alla möjliga sammanhang, även i sammanhang som traditionellt inte brukar intressera kvinnor.

Men när den överstatliga polisorganisationen Europol nyligen startade en kampanj för att uppmärksamma internationellt efterlysta kvinnliga brottslingar ändrade många feminister plötsligt åsikt.

Kampanjen från Europol heter ”Crime has no gender” och är skapat i syfte att visa att även kvinnor minsann kan begå så grova brott att de efterlyses internationellt. Den som besöker Europols hemsida kan ta del av kampanjen, som är utformad som ett slags dataspel: De efterlysta personernas ansikten är dolda bakom futuristiska masker som stegvis demonteras i takt med att man scrollar ner på sidan, för att slutligen försvinna helt. Det är då man upptäcker att nästan samtliga är kvinnor.

— Vi har märkt att den manliga brottsligheten hamnar i fokus när man pratar om allvarlig kriminalitet och ville lyfta fram att även kvinnor begår grova brott, säger Clarie Georges, presstalesperson på Europol, om kampanjen.

Bland de 18 efterlysta kvinnorna som uppmärksammas i kampanjen finns alltifrån en bordellmamma/Voodoprästinna, mördare, vapenhandlare och kultiverade bedragerskor.

Men feminister tycks alltså inte uppskatta Europools försök att göra internationell brottslighet jämställd.

På DN skriver exempelvis feministen Lisa Magnusson – som redan 2014 gick till rasande verbalt angrepp på alla politiker som inte ville kalla sig feminister – att kampanjen troligtvis har sin grund i narkotikamissbruk inom Europool.

”Vad är värre än att lägga ned en massa skattepengar på en sådan här vansinnig sajt? Kanske att sedan behöva försvara den?”, undrar Magnusson i sin krönika.

Vidare konstaterar hon att ”skälet till att ’den manliga brottsligheten hamnar i fokus’ [är] att män begår väldigt många fler och grövre brott än kvinnor” och att Europol istället bör göra efterlysningar könsneutrala och bara efterlysa de tyngsta brottslingarna.

Ifall Magnussons argument går att applicera på andra delar av samhället även för en feminist framgår dock inte av hennes krönika.

Källor:
Crime Has No Gender
Europe’s most wanted women: Voodoo sex trafficker, husband killer and arms dealer are among 18 female fugitives Europol is desperate to catch
Lisa Magnusson: Lider någon på Europol av ett aktivt missbruk?


  • Publicerad:
    2019-10-18 21:30