Europeiska judar gratulerar Orbán för valsegern

JUDISK MAKT. Den judiska lobbygruppen European Jew Association gratulerade Orbán till segern i söndagens ungerska val. Lobbyisterna förväntar sig fortsatt stöd från Orbán för judiska rättigheter och för staten Israel.

Den ungerska presidenten Viktor Orbán och hans parti Fidesz vann en jordskredsseger i söndagens ungerska val och Orbán sätter sig därmed i rollen som premiärminister för en tredje ämbetsperiod. Lobbyorganisationen Europiska judiska associationen (EJA) med säte i maktens korridorer i Bryssel, men med tentakler som sträcker sig över hela Europa, gratulerade i veckan Orbán till valsegern.

I ett brev till Orbán skriver EJA:s grundare och ordförande, juden Menachem Margolin, att han vill försäkra sig om att Orbán kommer att ”fortsätta försvara och upprätthålla den ungerska judendomen under sin kommande mandatperiod”, och att han kommer att ”fortsätta att uttrycka sitt stöd, diplomatiskt och politiskt, för staten Israel.” I juli 2017 deklarerade Viktor Orbán ”nolltolerans” mot ”antisemitism”.

Orbáns parti Fidesz fick i söndagens val egen majoritet, efter ett rekordhögt valdeltagande på strax över 70 procent. Detta ligger också i linje med opinionsundersökningarna som presenterades före valet. Den egna majoriteten kan dock ha underlättats av att många röster från röstberättigade exilungrare inte nådde fram till rösträkningen i tid.

En stor del av stödet till Orbán beror på hans hårda motstånd mot främlingsinvandring från Afrika och Mellanöstern, något som judiska lobbyorganisationer kämpar hårt för skall genomföras i hela den vita världen. Fidesz sätter dock inga restriktioner på judars rörlighet, vilka också är välkomna att flytta till Ungern.

Rabbi Margolin tilltalar i sitt brev Orbán i berömmande ordalag.

”Ni har på världsscenen varit en ståndaktig anhängare av Israel, nyligen i motvind mot EU, och erkänt Jerusalem som Israels huvudstad…så länge Ni fortsätter att visa den rätta vägen framåt när det gäller att försvara och upprätthålla judiska rättigheter, kommer Ni att fortsätta att erhålla vårt stöd”, skriver Rabbi Margolin i sitt brev till Orbán.

”Under Er föregående mandatperiod blev Era fasta försäkringar och åtaganden att skydda ungerska Judar och deras arv varmt välkomna, och de utgjorde en fästpunkt för oss i dessa politiskt turbulenta tider”, tillade Margolin.

”Med stor makt följer ett stort ansvar, som man brukar säga. Vi tror på allvar att Er tidigare positiva och omfamnande hållning till Era judiska medborgare kommer att fortsätta under Er nya mandatperiod och i hela Er regering”, avslutar Margolin sitt brev till Viktor Orbán.

Källa:
European Jewish group congratulates Viktor Orban for his reelection, asks him to continue defending Jewish rights and supporting Israel

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

14
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
PålästSverkerVeraKarl AChristian Hamilton Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Christian Hamilton
Medlem

Där ser man. Orban visar sin styrka genom att kunna tala om och med Israel men samtidigt hålla det folkslaget på mattan i sitt eget land. Vad händer då, jo vissa börjar åla på golvet och krumbukta sig under ljudliga ovationer till den som styr.

Karl-Путин A
Medlem

Det är precis så man ska tolka det. Orbán har visserligen deklarerat nolltolerans mot antisemitism, men även mot semitiska och andra lobbygrupper att verka inom landet, så länge de inte ägnar sig åt rent opolitisk verksamhet. Att programmera politiska partier, som israeliska aktivister gör med tex SD går inte för sig i Ungern, inte heller att ha total kontroll över media som i Sverige. Att Ungern erkänt Jerusalem som Israels huvudstad kan helt enkelt bero på över tusen år av muslimsk terror som Ungern utsatts för. Den ungerska svårförsvarade pustan har alltid varit marschvägen in i Europa för muselmanerna. De… Läs mer »

Karl-Путин A
Medlem

En smått tragikomisk detalj i sammanhanget är att när Ungern påbörjade sitt stängselbygge mot Serbien så köpte man materialet från Tyskland, det enda EU-land som kunde leverera de erforderliga mängderna av stängsel, taggtråd mm. Detta satte Bryssel stopp för, vilket ledde till att Ungern fick söka sig nya leverantörer. Det blev Kina och Israel. Israel är ju som bekant spetskompetens inom området. Så det är nog en och annan ungrare som känner större tilltro till Israel än till EU, även om de är medvetna om judars inblandning i den ungerska politiken ffa i samband med andra världskriget och fram till… Läs mer »

Vera
Medlem

Horst Mahler offrades. Taktik? Var Baltutlämningen till Sovjet också taktisk? Om Israel utnyttjar taktiken hur långt får vi gå ? Det blir som : Jag är inte rasist – men …

Karl-Путин A
Medlem

Även om Horst Mahler framstår som en hjälte i våra ögon, så är han en ”nazist” och flerfaldigt dömd terrorist i ögonen på den kristdemokratiska ungerska regeringen. Det är alltså ingen person som man vill offra några politiska poäng på, särskilt inte med tanke på att man ligger i ett skyttegravskrig med Bryssel. Men du har rätt; Israel är skickliga på att utnyttja svagheter, oenigheter och splittring för att ständigt skjuta fram sina positioner. Jag kan ju också nämna att samtliga politiska partier, även det tidigare högerradikala Jobbik, har förklarat nolltolerans mot antisemitism. Jobbiks ledare Gábor Vona skickade hanukkahhälsningar till… Läs mer »

Sverker
Medlem

Man kan väl tänka att det är enda möjliga sättet, än så länge, att förhålla sig till juden. Det är fullständigt ogörligt att säga och göra vad man verkligen vill om juden. Men det kommer en tid :-)

Karl-Путин A
Medlem

Man får välja sina strider. Viktor Orbán är ju inte någon Vladimir Putin som kan jämna USA med marken på mindre än en timme.

Karl-Путин A
Medlem

Även om den ungerska regeringen agerat som den gjort i Jerusalemfrågan så saknas det inte fanatiska antisemiter i kretsen närmast Viktor Orbán, vilket bla Nordfront skriver om i denna artikel. Den tidigare parlamentsledamoten Laszlo Bogar kallar i ungersk TV den ”globala makteliten” för omänskligt smuts och avskum som vill utrota allt som är humant bland européerna. Programledaren i TV-inslaget, Zsolt Bayer är personlig vän med Viktor Orbán och har skrivit artiklar och böcker som är så antisemitiska att han skulle få flera år i fängelse om det hade varit i Sverige eller Tyskland.

https://www.nordfront.se/om-koln-inflytelserika-ungrare-kallar-invandrare-for-smuts-som-maste-rensas-ut.smr

Karl-Путин A
Medlem

På tal om det ungerska ”erkännandet” av Jerusalem som Israels huvudstad kan jag inte hitta någon seriös källa på det. Vad Ungern gjort är att inte ställa sig bakom ett gemensamt fördömande med alla 28 EU-länder av Trumps beslut att flytta USAs ambassad till Jerusalem. Så det blev inget EU-fördömande. Med tanke på hur Bryssel betett och beter sig mot Ungern så var detta ett välkommet tillfälle till en dolkstöt tillbaka. Ungern har även sagt att man inte kommer att flytta sin ambassad till Jerusalem, så det är alltså ett passivt stöd man ger Israel. Någon som har andra säkra… Läs mer »

Karl-Путин A
Medlem

Även Viktor Orbán är öppet antisemitisk ibland. Några veckor innan Netanyaho skulle besöka Ungern och de övriga V4-länderna förra året, så hyllade Orbán den ”nazistiske” statschefen Miklos Horthy som samarbetade med Tyskland under andra världskriget, något som fick de diplomatiska kvarnarna att gå glödheta. Horthy tillskrivs ju att ha skickat 600 000 ”ungerska” judar till de tyska gaskamrarna. För att få lite perspektiv på förhållandet mellan judisk makt, antisemitism mm så kan man jämföra med Sverige; två befolknings- utbildnings- och levnadsstandardmässigt jämförbara länder. I Sverige finns 20 000 judar och vilken makt de har behöver jag inte gå närmare in… Läs mer »

Påläst
Medlem

Ahmed Rami hörde för många år sedan någon rabbin säga att det fanns flera hundra tusen med judiskt påbrå i Sverige.

Karl-Путин A
Medlem

Inte omöjligt, men det finns ”bara” 20 000 ”tvättäkta” exemplar. Ska man vara kosherjude så måste man stamma från mödernet sen hundratals år tillbaka. En oäkting duger inte, vilket det finns dom på i Högsta Domstolen.

http://www.friatider.se/rasismskandal-nar-oakting-inte-ar-tillrackligt-liberal-for-att-arva-bonnier

Påläst
Medlem

De behöver inte vara tvättäkta för att vara farliga för oss.

Karl-Путин A
Medlem

Naturligtvis inte – det räcker att de är sinnessjuka och har en maktposition, som Lenin, Trotsky & Co.