EU-parlamentet försöker beröva Ungern på sin rösträtt – stoppas av Polen

EU. På grund av Ungerns invandringskritiska inställning röstade en majoritet av EU-parlamentet nyligen för att beröva landet på sin rösträtt. Polen meddelar dock att man vägrar gå med på detta och ämnar hindra EU.

Nyligen röstade en majoritet (448 för, 197 mot) för att aktivera Artikel 7 mot Ungern, vilket innebär att landet kan komma att berövas på sin rösträtt i parlamentet. Detta uppges bero på att Ungern för en allt för invandringskritisk politik, och att man även hindrar George Soros organisation Open Society Foundation och liknande organisationer från att verka i landet.

För att beröva ett EU-medlemsland på sin rösträtt krävs emellertid att 80 procent av parlamentet röstar för förslaget, och Polen meddelar att man inte under några omständigheter kommer tillåta implementeringen av Artikel 7.

— Polen ser med stor oro på onsdagens beslut i EU-parlamentet att stödja implementeringen av Artikel 7 mot Ungern. Alla länder har rätt att göra inrikespolitiska reformer om de anser det nödvändigt. Att införa sanktioner mot medlemsstater leder endast till ännu större splittring mellan EU-medlemmarna. Polen kommer att rösta emot alla möjliga sanktioner som kan tänkas införas mot Ungern, säger Polens utrikesminister Jacek Czaputowicz.

Detta är andra gången som EU försöker använda Artikel 7 för att tvinga medlemsstater till lydnad. Förra gången var det Polen som utsattes då landet rensade upp bland sina kommunistiska medier.

Källa:
Poland to Veto EU Sanctions ‘in Solidarity with Hungarian People’

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments