EU och IMF: Banker bör avlyssna kunders surfvanor för att bedöma kreditvärdighet

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Genom att avlyssna icke-finansiell information från kunders webbläsare kan banker fatta beslut som påverkar privatekonomin.

Enligt diskussioner som förs mellan Internationella valutafonden (IMF) och EU:s centralbank (ECB), bör banker avlyssna sina kunders datorer och internetbeteende för att bedöma kundernas kreditvärdighet.

IMF skriver på sin hemsida att bolag som specialiserar sig på finansteknik (”fintech”), kan lösa problemen med kunder som till exempel inte har haft kreditkort och inte kan få några banklån eftersom de saknar eller har mycket begränsad kredithistorik.

Banker bör avlyssna sina kunders surfvanor för att bättre kunna bedöma deras kreditvärdighet, enligt diskussioner mellan Internationella valutafonden (IMF) och EU:s centralbank ECB som hållits under hösten, skriver IMF på sin webbplats.

Fintech löser problemet genom att avlyssna icke-finansiell information: Din webbläsartyp och hårdvara som används för att ansluta till internet, samt historiken från dina sökningar på nätet och dina onlineköp.

Finansteknikföretagen kan använda maskininlärning för att räkna ut hur den avlyssnade informationen från kundernas dator- och internetvanor kan användas för att avgöra en persons kreditvärdighet. Denna information kan sedan ges till banker som i sin tur kan beräkna kreditbetyget på en enskild kund.

Med denna teknik kan man begränsa enskilda kunders ekonomiska rörelseutrymme, men också möjliggöra att de deras belåning ökar så att de kan sätta sig i skuld till bankerna.

Sådan avlyssning kan användas även för andra syften. Banker som även agerar inom försäkringsbranschen kan besluta om premienivåer eller beviljade försäkringar för enskilda individer.

Politisk tillhörighet och nätaktivism kan också avläsas med hjälp av maskininlärning, och ligga till grund för bankers eller andra entiteters stimulans- eller bestraffningsåtgärder.

Det första och primära fokus för IMF och ECB är dock för närvarande att skuldsätta fler presumtiva kunder. Man siktar på att till bankerna kunna knyta över en miljard individer som ännu inte är skuldsatta i banker.

Med modern finansteknik vill man också att bankerna ska bli mer aktivt finanspolitiskt, genom att agera ”kontracykliskt”: aktivt stimulera eller kyla ned finansmarknaden mer än vad faktisk och synbar ekonomisk utveckling annars motiverar.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments