EU godkänner motvilligt Brexit-avtalet

EU. Ledarna för EU har under söndagen godkänt avtalet för ett brittiskt utträde ur den globalistiska unionen. ”Det är en dyster dag, Brexit är en tragedi”, sade bland annat Jean-Claude Juncker när han ankom till mötet.

Idag har EU godkänt det avtal som reglerar hur Storbritannien ska lämna unionen den 29 mars.

Under dagen har det Europeiska rådets ordförande Donald Tusk meddelat att EU:s ledare godkänner Brexit-avtalet, som reglerar hur Storbritannien ska lämna unionen samt hur relationen mellan parterna kommer att se ut i framtiden.

Meddelandet skedde via Twitter. under det toppmöte där beslutet har tagits. Anledningen till att man kommit överens idag är att det sista hindret har undanröjts, då Storbritannien lovat att inte göra avtal rörande den brittiska enklaven Gibraltar, som ligger i södra Spanien, över Spaniens huvud. Tack vare att man kommit överens i frågan har Spanien valt att acceptera avtalet.

Senare under dagen kommer en presskonferens att hållas.

Beslutet var dock väntat och måste ha tagits motvilligt, då många EU-bossar kom med nedstämda kommentarer inför mötet.

— Det här är en dyster dag. Brexit är en tragedi, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker när han anlände till EU-toppmötet.

— Jag tror inte att en skilsmässa kan innehålla något bra. Det finns inget bra i detta för någon sida. Vi är inte särskilt glada, sade Litauens president Dalia Grybauskaite.

Även Stefan Löfven (S) – som fortfarande är Sveriges statsminister trots att han röstats bort av riksdagen – var på plats för att bjuda på en uppgiven kommentar.

— Det är naturligtvis tråkigt att Storbritannien väljer att lämna EU. Det försvagar EU och det försvagar för så många, även för Storbritannien, sade han, innan han fortsatte in på mötet.

Kan stoppas av det brittiska parlamentet
Att EU nu godkänner avtalet innebär dock inte att alla hinder för ett utträde är borta. Även om det brittiska folket har fått rösta om själva utträdet, så måste parlamentet fortfarande godkänna formen för hur utträdet ska se ut. Det finns också en stark opposition i det brittiska parlamentet mot Brexit och framförallt mot det avtal som ligger på bordet och det ser i dagsläget inte ut som att det finns en majoritet för förslaget.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har också mött skarp kritik för avtalet, med flera avhopp i sin närhet som följd. Många har också krävt att May själv ska avgå, vilket hon dock har valt att inte göra.

Skulle förslaget röstas ned i parlamentet är det väldigt oklart exakt hur utträdet kan komma att se ut. Eftersom Storbritannien ska lämna EU den 29 mars är det också ytterst tveksamt ifall man innan dess kommer att hinna förhandla fram ett nytt avtal som kan accepteras av både EU och det brittiska parlamentet.

— Det försätter oss alla i en besvärlig situation för då riskerar vi att få ett oordnat utträde, kommenterar Stefan Löfven till Aftonbladet.

Källa:
EU godkänner brexitavtal

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Karl-Путин AAndré DevecseriVictorSlipsen Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Slipsen
Medlem

Bra! Synd dock att folkomröstningar endast är vägledande så att några få utvalda bestämmer i slutändan ovanför folkets huvuden.
Sverige måste också lämna denna union och bilda en nordisk union(republik)!

Victor
Medlem

På pappret kommer man ”gå ur EU” ja. Tror man kommer blåsa folket ändå på något sätt.
Norge tex är inte med i EU officiellt sägs det. Men ändå så är landet med i EU bakom stängda dörrar så gott som verkar det som. Något liknande kommer det väl bli för Storbritannien. Detta system och dess makthavare blåser dig hur du än gör. Det finns inga ”val” att göra.

André Devecseri
Medlem

Du har saa rätt saa; förklarar det kortfattat i min kommentar.

Karl-Путин A
Medlem

Stämmer, Norge är inte med i EU men går man omkring på en gata i valfri norsk stad så är där lika svart på avbytarbänken som i Sverige.

André Devecseri
Medlem

Har ni läst vad detta avtal innebär? Ifall detta klubbas igenom av brittiska parlamentet gaar Storbritannien fraan att vara en EU-medlem till att vara EUs ”hora”, dvs. underställd alla dess lagar och Europadomstolen men utan naagot att själva säga till om.

EU:s dysterhet är saaledes enbart ett skaadespel; i själva verket har de all anledning att gnugga händerna i skrivande stund.