Ett klargörande angående demonstrationen den 10 december

Många har hört av sig och frågat vilken inställning Svenska motståndsrörelsen har till demonstrationen den 10 december och varför organisationen inte finns med som en av arrangörerna. För att undvika ytterligare spekulationer kring dessa och andra frågor kommer här en redogörelse från organisationens ledare Klas Lund.

För att förhindra att missuppfattningar uppstår vill jag först och främst meddela att vi i Motståndsrörelsen inte på något sätt är emot den kommande gemensamma demonstrationen 10 december i Stockholm. Vi har inga som helst krav på att delta som arrangörer inte heller avser vi att delta som organisation. Däremot är jag ganska övertygad om att en del av våra medlemmar och aktivister kommer att delta. Vi vill heller inte skapa något bråk kring detta, men på begäran om ett klargörande från vår sida tänker jag här redogöra fakta ur vårt perspektiv.

I somras hade jag samt Pär Öberg ett möte med Motståndsrörelsens chef i Stockholm, Emil Hagberg. Han bad då om tillstånd att få kontakta de andra nationella organisationerna angående en gemensam demonstration i Stockholm. Detta med anledning av att det ryktades om att det inte skulle genomföras någon minnesmarsch i Salem detta år. Emil ansåg då att vi trots detta skulle försöka få till stånd en gemensam demonstration eller rentav flera återkommande gemensamma demonstrationer varje år. Jag kommer även ihåg att Emil Hagberg nämnde temat för den tänkta demonstrationen: Stoppa svenskfientligheten. Det är naturligtvis inte något unikt tema, men det är intressant att notera i sammanhanget.

På grund av tidigare erfarenheter och min kännedom om nuvarande konstellationer inom den nationella rörelsen var jag skeptisk. Vilket jag också förklarade för både Hagberg och Öberg. Pär Öberg var betydligt mer positiv till Emil Hagbergs förslag än jag. Jag ville absolut inte sätta käppar i hjulen på ett sådant initiativ även om jag anade hur det skulle utveckla sig, så han fick klartecken att gå vidare. Men jag varnade honom samtidigt och sa ungefär följande:

De andra organisationerna kommer säkert svara att det är en mycket bra idé och att de är intresserade. Men sedan kommer det politiska spelet bakom kulisserna börja och slutresultatet kommer bli att de andra gaddar ihop sig och vi blir utmanövrerade, vilket ligger i deras intresse.

Emil Hagberg gick därefter vidare med initiativet och kontaktade redan i juli ledande representanter från ND/FNU, Svp, Nordisk Ungdom, NNS m.fl. och delgav dem förslaget om en gemensam demonstration i Stockholm. Samtliga uttryckte intresse. Sedan fick Emil mycket att göra inom organisationen och vi hörde inget mer om detta.

Onsdag 12 oktober hade riksrådsmedlemmen i Motståndsrörelsen, Pär Öberg ett möte med Marc Abramsson från ND. Jag frågade Öberg om Abramsson nämnt något om Salem. Öberg svarade att han själv tagit upp Salem och även Emil Hagbergs förslag om en gemensam demonstration. Abramsson hade då inte nämnt ett ord om någon kommande demonstration.

Mötet mellan Pär Öberg och Marc Abramsson skedde tidigare på samma dag som nationell.nu publicerade nyheten om den förestående demonstrationen.

Arrangörer: ND, FNU, Svp samt Nordengruppen.

Detta får avsluta denna redogörelse. Läsarna kan dra sina egna slutsatser utifrån detta.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om