Etniska norrmän utgör 77 procent av Norges befolkning

NORGE. Trots att Norges befolkning mellan 2004 och 2013 ökat med en halv miljon finns det idag färre etniska norrmän. Invandrare och personer med invandrarbakgrund står för hela ökningen.

Siffror från Statistisk sentralbyrå (SSB) visar att antalet etniska norrmän minskat signifikant sen 2004, trots att befolkningen ökat från 4,6 till 5,1 miljoner invånare. Enligt siffrorna ligger andelen etniska norrmän i Norge på 77 procent och personer med någon form av invandrarbakgrund på 23 procent av den totala befolkningen.

Enligt Minja Dzamarija på SSB betyder detta att ”bland etniska norrmän är det fler som dör eller utvandrar än det är som föds eller återvandrar till Norge igen”.

Dzamarija säger till Aftenposten att den invandrade delen av befolkningen ökat enormt de senaste åren. Grovt räknat ökar denna del av befolkningen med 50 000 personer årligen. Något som motsvarar hela Tromsøs befolkning.

I SSB:s statistik räknas man som etnisk norsk om bägge mor- och farföräldrarna är födda i Norge.

Notisen har ursprungligen publicerats på Nordfront.net.

Källa:
Det er blitt færre etniske nordmenn i Norge

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om