Enligt studie: Var fjärde 18-årig man konsumerar dagligen porr

INRIKES. Enligt en ny studie från Linköpings universitet ökar andelen unga män som dagligen kollar på porr.

En ny studie gällande ungas sexualitet har gjorts av Linköpings universitet. Resultaten baseras på cirka 6 000 18-åringars svar, och det har bland annat kommit fram att andelen unga som tittar på porr dagligen ökar. Bland pojkarna har denna grupp ökat från 11,2 procent år 2004 till 26,1 år 2014.

Linda Jonsson som är lektor i barn- och ungdomspsykiatri vid Linköpings universitet tror att ökningen beror på att porr har blivit allt lättare att få tillgång till.

— Det är tillgängligheten som gör att du vill ha mer och mer, och uppenbarligen tycker de som tittar mycket att det tillför dem någonting. Men oron är att det kan finnas ett beroende. Börjar man titta väldigt mycket så kanske man inte går till skolan, eller väljer porr framför att umgås med vänner, säger Jonsson.

Hon säger vidare att högkonsumtion av porr dessutom går att koppla samman med ett riskbenäget beteende i övrigt.

— Det kan vara högre alkoholkonsumtion och ett sexuellt utagerande beteende, man känner sig mer sexuell och tycker att man behöver mer sex. Så det är en högriskgrupp.

Trots att andelen som dagligen konsumerar porr lavinartat ökat har samtidigt andelen pojkar som någon gång kollat på porr minskat sedan 2004, från 97,8 procent 2004 till 90,9 procent 2014. För flickor är motsvarande minskning från 74,5 procent till 50 procent.

Källa:
Var fjärde pojke tittar på porr dagligen

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
4 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Karl A
Karl A
1 år sedan

Hmmm…. märkligt att siffran sammanfaller med antalet nyanlända ”svenskar”. Gratisporren, förutom socialbidragen, är väl en av de starkaste drivkrafterna för ensamkommande ”barn” mellan 20-53 år att ta sig till Sverige.

Rokviken
Rokviken
1 år sedan
Reply to  Karl A

Undrar också.

Den-Kristne
Den-Kristne
1 år sedan

Jag är idag fri från porr!

Rokviken
Rokviken
1 år sedan
Reply to  Den-Kristne

Fantastiskt, bra gjort.