Enligt ny rapport från Brå: Var sjätte pensionär utsätts för brott 

BROTT. Nästintill var sjätte person som är 65 år eller äldre utsattes under 2016 för brott. Förövarna är oftast en nära anhörig eller organiserade ligor.

I Brottsförebyggande rådets (Brå) senaste rapport utsattes var sjätte person mellan 65-84 år för brott under 2016. En av de vanligaste typen av brott som äldre utsätts för är att gärningsmannen, ofta från organiserade ligor, ringer på och uppger en falsk orsak till att behöva komma in i bostaden.

Seniorer är särskilt sårbara på grund av exempelvis dålig syn och hörsel, att de har svårt att gå, bor ensamma eller kanske har ett stort hjälpbehov.

— En typ av organiserad brottslighet är de internationella ligor som särskilt riktat in sig på sårbara äldre personer, säger Monika Sellgren Karlsson, utredare, Brå i ett pressmeddelande.

Konsekvenserna för blir oftast värre ju äldre man blir, där exempelvis lindrigare misshandlar kan leda till allvarliga skador med lång läkningstid. Likaså oro, ängslighet och misstänksamhet ökar hos de utsatta, där sömnproblem och en rädsla för att lämna hemmet är en vanligt förekommande konsekvens.

Enligt rapporten ska förövarna i många av misshandelsfallen vara anhöriga till offret, exempelvis ett barn eller barnbarn med missbruksproblem.

Brås rapport konstaterar att en del förebyggande åtgärder gällande brott mot äldre redan har vidtagits, men att det finns mer att göra. Man vill bland annat se en anmälningsskyldighet hos vårdpersonalen vid misstanke om våld av närstående samt att minska antalet vårdare som passerar äldres hem.

Källa:
Var sjätte senior utsätts för brott

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Rokviken Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Rokviken
Medlem

”Förövarna är oftast en nära anhörig eller organiserade ligor”.
Vet av egen erfarenhet. Städerskan som rånade min svärmor med dålig syn och hörsel.