En vildmarksexpert om vargfrågan

Idag inleds den årliga vargjakten. Detta år har man beslutat att ännu fler vargar ska få skjutas av. Efter att Nationellt Motstånds Paulina Forslund skrivit om vargfrågan i höstas blev hon kontaktad av en av Sveriges främsta vildmarksexperter som ville berätta om sin erfarenhet av varg. I samband med vargjaktens första dag publicerar vi hans berättelse.

Jag har tillbringat väldigt mycket tid i vildmarken, inte bara här i Skandinavien utan även i Nordamerika. Nordvästra USA och Kanada. Jag har bott i Klippiga bergen och ända upp i Northwest territories. (Har bott i outback Australien också, men det fanns lite varg där men desto flera ormar, känguruer, etc.)
Där borta i Nordamerika fanns det väldigt mycket varg, ännu flera björnar och andra vilda djur. Men jag har aldrig haft några problem, varken med varg, björn eller andra rovdjur. Trots att jag ibland legat mycket djupt inne i vildmarken i månader, bara jag och hundarna. Ibland också med mulor och hästar. Jag har aldrig mistat ett djur.
Jag har mer än en gång suttit vid lägerelden mycket, mycket långt in i vildmarken, och lyssnat på vargarna yla, men aldrig känt mig hotad.
Jag har även haft varg som uppehållit sig rätt nära mig och hundarna i dagar. Det har oftast varit ensamma vargar som sökt sällskap. Dessa individer har dock aldrig varit hotfulla eller orsakat mig problem. Detta var i norra Kanada.

Jag och hundarna är inne i vildmarken (vildmarken är utanför dörren här) nästan varje dag, även om jag inte sover ute varje natt. Vi är ute och vandrar, springer, cyklar, skidar, kanotar, (hundarna springer på land) eller helt enkelt bara finner en fin plats och sitter där och njuter. Ofta med en eld, god mat och fika. Hundarna springer runt och leker och undersöker området. Varg finns det överallt här, vi rör oss ständigt i vargrevir. Björn finns det också väldigt gott om.
Mina hundar är aldrig kopplade, oavsett om jag är i vildmarken eller i stan. Faktum är att jag äger inga koppel, det har jag aldrig gjort. Det betyder självklart inte att mina hundar springer vind för våg.
Jag menar att faran med rovdjuren är mycket grovt överdriven. Hade det varit så otroligt farligt som vissa påstår, ja då hade nog jag råkat illa ut för länge sedan. Få människor har tillbringat så mycket tid i skog, mark och fjäll som jag. Så jag pratar utifrån erfarenhet.
Jag har sprungit i skog och fjäll med hundar sedan jag var barn. Vi var ju nästan jämt i skogen. Jag är uppvuxen med jakt och fiske, var också en del med samerna när jag växte upp. Jag tyckte det var spännande att springa på fjället efter renarna, och sedan på nätterna vara uppe och fånga dem med lasso, kasttöm.

I Nordamerika har jag också jobbat som jaktguide. Vi jagade främst elk, hjort, älg och björn. I norra Kanada jagade vi också varg ibland, men det fanns väldigt gott om dem där och ingen risk för utrotning. Jag är ej emot jakt, så länge den utförs korrekt. Det jag är emot är utrotning, oavsett om det gäller varg eller klövvilt. Jag menar att vi definitivt ska ha varg här i Norden, så väl som björn, lo, djärv, etc. De tillhör vår fauna.
Jag skulle aldrig jaga varg i Norden, inte en chans. Faktum är att jag jagar inget annat heller idag. Det på grund av flera olika orsaker. När det gäller rovdjuren, speciellt då vargen, så har det på vissa ställen helt gått över styr, både i Sverige och Norge. Det verkar på vissa ställen vara ren maffia som styr. Hot, trakasserier, våld och förstörelse av egendom, mot människor som inte tycker att vargen ska utrotas. Vissa har blivit tvungna att flytta från bygden där dom bor.

Jag har tyvärr också själv blivit utsatt, när folk frågat mig vart jag står i frågan. Man får inte tycka annorlunda menar vissa personer. Gör man det ska man hotas och till och med angripas fysiskt. Tyvärr har jag blivit tvungen att försvara mig fysiskt, bara för att jag svarade ”fel”. Jag tycker att det är oerhört sorgligt och tragiskt att det ska behöva vara så. Jag går inte runt och försöker att tvinga på andra människor mina åsikter, och framför allt inte med hot, trakasserier, våld och förstörelse av egendom. Skulle väl aldrig falla mig in att misshandla någon annan, bara för att den människan tycker annorlunda än mig i en fråga. Jag har absolut inget emot en mogen och vuxen diskussion. Vi kan vara vänner fast vi tycker annorlunda i vissa frågor, inga problem för mig.
En kvinna som varit med på några av mina kurser över åren har en bror som blev utsatt för ett allvarligt mordförsök. Han blev misshandlad och knivskuren.
Han gick på universitet och skulle göra ett arbete, forskning om vargen. Han skulle bland annat spåra varg, samla avföring, etc. Han blev i samband med det angripen av några lokala förmågor, som var på fyllan. Hans syster berättade för mig att han efter det aldrig blivit den samma. Han återgick heller aldrig till studierna, efter att han till slut fick lämna sjukhuset. Det blev en stor tragedi för honom och något som troligen kommer att plåga honom resten av livet. Sorgligt.

Innan jag går vidare, så vill jag bara göra följande fullständigt klart och tydligt: Jag drar I N T E alla jägare, markägare och bönder över en kam. Absolut inte! Jag känner många både jägare, markägare och bönder, som absolut inte tycker att vargen och övriga rovdjur ska utplånas från jordens yta. Inte tycker de heller att man ska bruka våld, hot och trakasserier mot människor som tycker annorlunda i en fråga. De personer jag talar om här, är en liten högljudd grupp som i vissa fall är kriminella.

Jag kommer ihåg en gång när jag var på en gård i Hedmarken Norge, för att hålla en 6-dagarskurs. Jag stod på gårdsplan med ägaren och till lika kursarrangören. Upp på gården körde en pickup med två grannar i. De hade en väldigt stöddig och överlägsen attityd och började direkt att snacka vitt och brett, väldigt skrytsamt, om hur de tjuvjagade rovdjur. De skröt stort om hur de förgiftade varg. Den ena berättade att han skulle göra en ny resa till Estland, eller om det var Lettland, jag kommer inte ihåg exakt nu. Han skulle i alla fall dit igen för att införskaffa mera gift.
Jag höll mig i bakgrunden och lyssnade bara, sa ingenting. Gårdsägaren såg väldigt obekväm ut och tittade på mig. Han är själv bonde med massa djur och jägare, men tycker absolut inte som sina två grannar. Men han vågade inte säga något, han var rädd för konsekvenserna. Han berättade senare att han faktiskt var rädd för de två grannarna, riktiga översittare, som styrde och ställde i bygden. Han menade att om han opponerade sig så skulle han kanske bli tvungen att flytta, så infekterat är det tyvärr på andra ställen också.
Han som körde pickupen vände sig så till mig, och undrade vem jag var och vad jag tyckte i frågan. Jag förklarade då naturligtvis vart jag står i frågan, och vad jag tyckte om dem och deras illegala verksamhet. Då blev det livat och gårdsägaren blev likblek.
En annan gång satt jag på ett kafé i Sverige och tog en fika. En man började prata med mig och skryta om hur han och andra olagligen med snöskotrar jagade och sköt rovdjur. Han beskrev i detalj hur det gick till. Bland annat om hur de ringade in rovdjur, parkerade skotrarna med motorerna på, för att sedan smyga runt och skjuta djuren som låg och tryckte, med fokus på skotrarna som gick på tomgång.
Hur många gånger har jag inte frågat jägare, markägare och så kallade vildmarkingar om de ska med ut på tur i skog och mark. Vi tar med mat och fika, gör en eld och njuter. Flera blir alltså förbannade när jag frågar om dom ska med. ”Jävla idioti”, ”Vad fan ska det va bra för?” osv. Som tur är har jag vittnen till sådant här, för det är svårt att tro. Däremot damer med ”vanliga” hundar hänger gärna med mig på tur. En del gott över pensionsåldern, med sina ofta små knähundar.

/Från Dalarna

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

52 Kommentarer till "En vildmarksexpert om vargfrågan"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
hedqvist
Gäst
Nybörjare
hedqvist

jag förlorade en avelstik i höstas av varg,det konstiga är att staten hade rätten,att värdera henne till 20 000 kr,bara tikens värde i avelssammanhang var 40-50 000kr och valparna jag hade bokad som var 13 st,varav valparna kostade 11000st,varför ska vi jägare betala statsfolk och okunniga politikers lek,dom som är för vargen kan då inte vara i skogen där vi jagar,deras kunskaper är tagna ur någon bok.sen kallar dom sig experter,men vi som lever i skog och mark bara inbillar oss att vargen är ett problem, konstigt

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare
Henrik Andersson

En avelstik ska väl inte springa runt i skogen?
Om en bilist kör på din hund vad gör du då?
Skjuter folk som arbetar på VOLVO?

Hade en gång en katt som blev överkörd. Tyvärr så kan jag inte utnämna någon till hatobjekt.

Gillar ni inte vargar i skogen så flytta in till någon storstad.

Att vara ute i naturen men inte gilla vargar är lika logiskt som att åka till Grönland och hata snö!

NS
Gäst
Nybörjare
NS
Vargar är individer precis som vi människor. Om en neger står och bjäbbar och inte vill ge sig så går de flesta undan, men en och annan tycker att ”Det här är mitt land. Med vilken rätt kommer du hit och kaxar?” och klappar till negern. Det är samma med dessa jävla jakthundar som springer runt i skogen och bjäbbar på allt. Tror fan att en och annan varg tröttnar till slut. Hundjäveln har ju för det första inget i skogen att göra, och om man som ägare är så dum att man släpper lös bjäbbhundar i vargens revir så… Läs mer »
Amalek
Gäst
Nybörjare
Amalek
LynxViridis
Gäst
Nybörjare

Jag är nog inne lite på Millds linje här.

Rökdansflugan
Gäst
Nybörjare
Rökdansflugan
Nedan beskrivs hur processen går till från att en naturligt skygg och därmed ofarlig vargflock förvandlas till att se tamboskap och människor som bytesdjur. Sammanställning gjord av Valerius Geist, proffesor emeritus miljövetenskap och biologi, Calgary Universitet: 1. I reviret börjar det bli ont om bytesdjur. Dels genom vargens jakt men också genom att hjortdjur, räv, harar och fåglar helt enkelt lämnar området. Tecken på detta kan vara att hjort och rådjur plötsligt börjar upphålla sig väldigt nära ladugårdar och lantlig bebyggelse, dag- som nattetid. För den gröne vandraren blir det uppenbart hur tyst det plötsligt har blivit i skogen. 2.… Läs mer »
Evert
Gäst
Nybörjare
Evert

det var nog det dummaste jag läst på år o dar

GöranG
Gäst
Nybörjare
GöranG

Vildmarksexpert?
Jag efterlyser lite källkritik. En anonym Gästskribent citerar en anonym Vildmarksexpert. Kan det bli mera vagt? Eftersom jag jobbat med jakt och viltvård i Sverige så är min känsla efter att ha läst inlägget att det mesta saknar substans och det lutar mera åt vildmarksromatik.

Sedan så sågar jag helt jämförelsen mellan avlägsna områden i NordAmerika och Sveriges småbrutna landskap. Vilt som lever allt för nära inpå knutarna beter sej på ett helt annat sätt. Detta kan man på ett praktiskt sätt se om man provar att jaga räv i Sörmland jämfört med Västerbottens inland.

LynxViridis
Gäst
Nybörjare

”Sedan så sågar jag helt jämförelsen mellan avlägsna områden i NordAmerika och Sveriges småbrutna landskap. Vilt som lever allt för nära inpå knutarna beter sej på ett helt annat sätt.”

Varför sågar du jämförelsen?

På vilket sätt beter sig vilt (t.ex. vargar) annorlunda inpå knutarna än så som beskrivs i studien från Kanada ovan?

Smirre Kirax
Gäst
Nybörjare
Jag vet en avskyvärd och vidrig rovdjurshatare som heter Lars Ohlsson och är almänt känd som ”Posta-Lasse” i staden jag bor. Han har skjutit den unfge verghanne som vandrade hit ner till Skåne i januari 2000, han lögger ut glykolåtel för att ta livet av rävar och lodjur samt att han skjuter rävar och har gjort en dörrmatta av en räv! – Vidrigt och avskyvärt som fan! Det vore en välgärning att skjuta Lasse och göra en matta av honom som rävarna kunde använda i sin lya och skära Lasses kropp i bitar och ge han som mat åt rävarna!… Läs mer »
Heinrich
Gäst
Nybörjare
Heinrich

Perverted views of a murderer.

Lars P
Gäst
Nybörjare
Lars P

Det är som vanligt alltid lätt att ha åsikter som man slipper ta konsekvenserna av, oavsett om det gäller massinvandring eller rovdjurspolitik. Att våra förfäder utrotade vargen berodde inte på ett utbrett rovdjurshat utan på ett konstaterande att vargar och människor faktiskt inte fungerar ihop på en begränsad yta. Nu har ett flertal generationer gått sedan denna händelse och kunskapen om varg har fallit i glömska. Vissa får nu bittert erfara vad det innebär att ha varg in på knutarna medan andra på säkert avstånd och indoktrinerade av jaktfientlig vänsterpropaganda lovsjunger den inavlade vargens återkomst.

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare
Henrik Andersson

Hitler som var djurvän hade aldrig gillat tankarna på att utrota djur…

Ernst
Gäst
Nybörjare
Ernst

Har du inga andra argument än ”jag tror hitler hade tyckt såhär; därför tycker jag så.” Barnsligt!

Vargen hade varit fullständigt utrotad i över 30 år när Hitler kom till makten.

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare
Henrik Andersson

Och vilka utrotar djur? Jo goda demokrater.
Att man föröskt rätta till demokraterna hatpolitik är bara bra.

Och föresten så tror jag att du är en god demokrat.
Om Svenska Motståndsrörelsen skulle ändra sin politik angående vargar går du då med i kampen?
Knappast troligt.

Ernst
Gäst
Nybörjare
Ernst

Det är för bövelen demokraterna som vill tvinga folk att leva med varg inpå knutarna trots lokalt massivt motstånd.

Demokrati = 51% av folket kan rövknulla 49% av folket, helt lagligt. I detta fall är det stadsbor som tvingar bönder och markägare att ha ett helvete.

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare
Henrik Andersson

Risken att bli skadad av rådjur eller älg är ändå större än risken att skadas av varg.
Men dessa djur vill du inte ta bort. Varför vargar men inte älgar?

brandr
Gäst
Nybörjare
brandr
Det är i första hand en ekonomisk fråga, inte en fråga om att människor är rädda för att skadas. Älgar är ofta värda 10 000 – 20 000 kronor styck om alternativet är att köpa kött på affären, därför skjuts ca 100 000 älgar varje år. Samtidigt finns det många markägare som vill utrota älgarna från sin mark, eftersom älgarna betar sönder skogsplanteringarna. Återigen är det ekonomin som styr. När det gäller vargar så är de enbart en förlustaffär för djurägare, eftersom de dödar tamdjur som hundar, renar och får (ja renar räknas som tama). Om vargen gett människor inkomster… Läs mer »
ferdinand
Gäst
Nybörjare
ferdinand

först uttrotar idioter vargar, sen blir idioter uttrotade själva av barbarer som kolloniserar Sverige och Norden(Evropa). småsinta varghatande klantskallar.

Alexander Sjögren
Gäst
Nybörjare
Alexander Sjögren
”från Dalarna” har väl påverkats av Kevin Costners ”Dansa med vargar”? Själv som yrkesjägare och german respekterar jag allt levande, men livet och döden går hand i hand. Hela naturen är byggd på denna princip. Varje djur har sin plats i naturen, liksom människan. Lusten att jaga finns djupt rotad i våra gener. Det finns oörhörda vidder i Sibirien, Nord West territories o s v där vargen definivt har sin plats – MEN inte i kulturlandskapet! Som flockdjur är vargen en tuff predator. Inte ens björnen klarar av en vargflock. Är man viltvårdare och vårdar sina rådjur och hjortar, vill… Läs mer »
tor
Gäst
Nybörjare
tor

Kommer säkert gå jättebra för er organisation när ni pissar på hela landsbygden och tar ställning för vargen.. Jävligt lätt och göra när man inte bor här, har boskap, eller bara vill att hunden ska kunna springa okopplat..

idioter. Skall aldrig mer donera en krona

Carro
Gäst
Nybörjare
Carro

Nu är det ju så också att man inte ska ha sin hund lös hur som helst heller just för att det finns andra djur i naturen och det tycker jag man ska respektera och ta sitt ansvar som hundägare.

Ikhier
Gäst
Nybörjare
Ikhier

Här i Östeuropa finns mycket varg. Om vi har problemvarg, så skall de bli död, ellers låter vi dom bli i fred.

SS
Gäst
Nybörjare
SS

Det har blivit för mycket dårar i landet som går ute istället för att vara inlåsta,bland dessa uppblåsta varghatare som jag läste om

B-lund
Gäst
Nybörjare
B-lund
För att undvika att de vargar som finns i Sverige ska skadas av renägare och såna som illegalt jagar rovdjur, så kan man vel flytta de vargar som finns till säkrare platser i Finland, Ryssland eller nåt land där de inte kommer för nära gårdar med tamdjur. Och om det endast finns ca tvåhundra? vargar i Sverige, kan man ju ge dem ett bra liv på en mark där renskötseln inte är lika aktiv. Om vargarna ändå härstammar från Finland kan de säkert återanpassa sig väl där och vi slipper höra om illegal jakt på varg, vi slipper tänka att… Läs mer »
Richard Johansson
Gäst
Nybörjare
Richard Johansson

”Vad skulle hindra att det förverkligas?”

Samerna i Finland?

I och med att inte Vildsvinen härstammar från Sverige borde det inte vara bättre att skjuta bort alla då?

Likaså den tyska fältharen, vore det inte bättre att skjuta bort den alternativt skicka hem den till Tyskland?

B-lund
Gäst
Nybörjare
B-lund
Min tanke var att vargarna ska få leva i fred och att kanske Finland/ Ryssland har mer mark i norr för vargarna att leva på? En lösning som innebär så lite lidande som möjligt är ju viktigast och enligt mig kommer de människor som bor på landsbygden intressen först, om de inte vill ha varg på sin mark så ska de inte behöva stå inför val att behöva stängsla in allt eller behöva skjuta en varg som kan vara en viktig individ i en flock, en digivande tik osv, det bör finnas fler alternativ, som att flytta vargar till säkra… Läs mer »
Eugianna
Gäst
Nybörjare
Eugianna
Om det går så vore jag tacksam om redaktionen kan skriva Eugenianna på kommentarerna ovan som är skrivna under b-lund. Jag såg i svenska dagbladet att voernese sameby och vilhelmina norra sameby fått 450 000kr för stödutfodring,merkostnader, merarbete och liknande och vilhelmina södra sameby fått 816 091 kr för bl.a 1060 extra mil och merkostnader på 900 000kr, i alla fall en hel del inkokmster av naturvårdsverket för att hantera den varg som är finsk-rysk och genetiskt viktig för den svenska stammen, min undran är då hur kan en vargs närvaro på en renflock göra så stor ekonomisk skada att… Läs mer »
BO
Gäst
Nybörjare
BO

Läs och begrunda, Vargen dödar människor och då också helst barn.

List of fatal attacks. Wikipedia (incomplete list)
http://en.wikipedia.org/wiki/Wolf_attacks_on_humans

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian
”22 children 1880–1881” ”Turku, Southwest Finland. Three wolves involved. In January, 1882, a female wolf was shot and 12 days later a male wolf poisoned, which brought the attacks to an end.Finnish conservation groups, such as the Finnish Association for Nature Conservation, claimed the animals were wolf-dog hybrids. An examination of the taxidermied specimens showed that they were pure wolves.” Detta har jag läst om tidigare i mera detaljerat format. Jag hyser inget hat mot vargar men att läsa om hur de stackars barnen drogs in i skogen och blev levande uppätna fick mig att frysa till is inombords. Ibland… Läs mer »
Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

(svar till BO 2013-05-07 kl. 00:20)

Carro
Gäst
Nybörjare
Carro

Vargen är det vackraste djuret och jag tycker det är helt fel att utrota dem. Bönder och liknande får väl ha bättre koll på sina djur och sätta upp riktiga grejer så vargen inte kan plocka några djur. Sedan är det ju så att vargen måste ju också jaga för att kunna överleva, så naturen fungerar.

Vad kan man begära sig om man går in på vargens territorium?

Det är folk som hetsar upp sig, och media som gör vargen farligare än vad den är.

skogstokig
Gäst
Nybörjare
skogstokig

Hur kan vi vilja utrota ett djur som vargen när vi släpper in 100.000 mänskliga rovdjur om året i landet och ger dom medborgarskap!?

88AH
Gäst
Nybörjare
88AH
Signaturen ”skogstokig” har alldeles rätt i sitt påpekande att man i vårt land utrotar vargen, naturens vackraste skapelse, samtidigt som 100.000 nya tvåbenta parasiterande rovdjur från Somalia släpps in varje år! Dessa resurser skall läggas ner på en riktig naturvård och varghjälp istället! . Det är inte en växande vargstam som utgör hot mot landsbygdsbors sätt att leva utan människans degenererade lust att mörda andra biologiska arter på denna planet och i slutändan sin egen art. . Det enda skället till att man vill man utrota vargen är dennes intelligens som människan konkurrent till ständigt minskade antal bytesdjur. . Mänskliga… Läs mer »
Birger_Skruddusvingen
Gäst
Nybörjare

”Det enda skället till att man vill man utrota vargen är dennes intelligens som människan konkurrent till ständigt minskade antal bytesdjur.”

Det är bara ett av skälen. Men om det så vore det enda vore det mer än tillräckligt.

Esee junglas
Gäst
Nybörjare
Esee junglas
Jag vet inte… Jag stör mig på den här artikeln. Jag vet att den evige fienden söker så split bland svenska folket genom klasshets, religionshets, vargfrågan mm. Polarisering i frågan är inte kreativt. Att du försöker påskina att det inte finns problem med vargar i Norden är absurt. Svärföräldrarna är bönder och har STORA problem med boskap som slaktas av vargar som inte bara tar ett får för att äta utan sliter sönder dussintals får i hagen vid varje tillfälle. Vilket har lett till att svärföräldrarna har fått inhägna sina marker med björnstängsel med starkström som är både oerhört kostsamt… Läs mer »
Lotta
Gäst
Nybörjare
Lotta

Så absurt du beskriver vargsituationen Esee!
Vi har ju redan en liten stam av vargar, den är redan liten i dag så det ”du kan tänka dej” vad är en liten stam för dej?
Den får inte bli så liten att det blir inavel.
Men det blir det om du får bestämma.
Och tänk på eko-systemet också, det säger helt rätt att våra rovdjur ska få leva, att de är nyttiga!

Rockande Lappen
Gäst
Nybörjare
Rockande Lappen

Hä ska int va nå varg. Vi måst skjut av varg å annra rovjur å rovfågla. De riv ren. Nu kan stockholmsjävla kanse argumetera att vi få ersättning för 2000 sjuka renar varje år som vi lett upp på n’järnvägen. Men hä ä int mer än rätt, ja. Vi behöv ‘njärnväg så den får allt vara kvar. Stockholmsjävla vet int hur dä ä å va naturfolk å tvingas valla vilda jur mä n’helikopter, motocross, snöskoter å rolexklocka, så de ska bara håll käft’n.

Lotta
Gäst
Nybörjare
Lotta

Ja, du Rockande Lappen, tror faktiskt inte du finns på riktigt. Det här måste väl vara fake, så korkat skriver väl inte ens en lapp?

Göran
Gäst
Nybörjare
Göran

Om man är invandrare och slår ihjäl en försvarslös svensk pensionär på en parkeringsplats i Halmstad, får man skyddstillsyn. Om man olaga skjuter en varg får man ett år bakom galler.

Lotta
Gäst
Nybörjare
Lotta

Ja, det borde vara mycket högre straff för båda brotten, invandrare eller varg, vad menar du?

wpDiscuz