Med höga förväntningar tog Tobias, aktivist från Göteborg, emot ”Sånger till folket”. Efter femton låtar och en inspiration som stärkts vill han delge sina omdömen om skivans låtar.

När jag öppnade kuvertet som innehöll Henrik Pihlströms debut så hade jag höga förväntningar. Jag hade sett Henrik uppträda ett antal gånger, hört hur hans musik utvecklats och hur texterna blivit alltmer geniala. Det är just texterna som är Henriks starka sida. Inte för att gitarrspelet eller sången är dålig. Men att lyckas beröra lyssnaren med tro, hopp, kärlek, hat, förakt, kamplust och samtidigt bilda och upplysa lyssnaren i sina låtar, är något som få klarar av.

Jag tänkte i det följande beskriva låtarna på skivan och de känslor de skapar.

Alltid fri
Skivan börjar med en låt som har spelats flitigt vid uppträdanden av Henrik och som jag har hört i demo-version. Den har nu fått en ansiktslyftning och blivit en inspirerande och manande kampvisa.

Livet kan födas
En låt som visar Henriks låtskrivarkunskaper. Likt våra äldre nationalskalder påtalar låten det vackra och fina som vi har i vårt Norden och vikten av att bevara det. Tanken tränger fram om att Hoppet är det sista som lämnar människan

Édouard Drumont
Såsom vikingarocken väcker upp intresset för kungar och forna tider så ger Henrik oss en historia som för många inte har berättats. Édouard Drumont och hans upplysningsarbete om Panama-skandalen är en del av historien som förtjänar att lyftas fram. Att Henrik även gör det med ett tempo som är medryckande är inte heller till textens nackdel. Ett spår som förmodligen kommer bli mångas favorit på skivan.

Gossen med kvisten
En låt som bland annat framfördes på Gästabudet i Stockholm 2008, och allt sedan denna gång har nog flera med mig längtat efter att höra denna låt i en inspelad version. På skivan känns inledningsvis musiken inte helt samstämmig men det är något man glömmer av. För när låten väl kommit igång så rycks man med ordentligt av den härliga musiken och texten, som är riktigt proffsig. En härlig berättelse!

Stå för ditt land
En av skivans mindre medryckande låtar, men inte för den sakens skull en dålig låt. Förhoppningsvis sår den ett frö i någon ännu inte uppvaknad kämpe.

Fanatismens spira
En av mina mindre omtyckta låtar på skivan. Texten är något av ett manifest för den nationella saken, men tyvärr gör inte musik och melodi den rättvis.

Gubben och gumman
”Nog för att jag aldrig älskade kriget, men att kämpa för frihet det är gediget. Du rädda´ mitt liv och du gav mig tröst, vi börja´ vår saga på Rikshalvan i öst.”
En saga om paret som levde i sin stuga. En finstämd visa som tar lyssnaren med till det förflutna och påvisar hur det kunde ha varit för ett vanligt svenskt par i Sverige, och de prövningar man kunde få utstå och trots det se på livet med glädje och kärlek. En underbar låt!

När molnen spricker
I sin demoversion tyckte jag verkligen inte att låten var bra. Men här får man se Henriks tanke om hur han ville att låten skulle låta. God fart och medryckande refräng. Texten handlar om kamp och målas i bland annat natursymbolik på ett mycket spännande sätt. Trots att man borde ha kunnat utveckla produktionen bättre så är det här definitivt en av de bästa låtarna på skivan.

I mina drömmar
En lugn ballad från en fånge till sin älskade. Låten är väldigt känsloladdad som fick mig att fundera på hur våra kamrater som just nu sitter i förvar hos fienden kan ha det.

Under förtryck
En av mina favoriter, enkel med medryckande marschtrummor, och som verkligen sticker ut ur mängden.

Maning till eftertanke
Detta skulle kunna ha varit skivans titel, och det är också en mycket bra låt. ”Vem styr dina tankar, vem viskar dina ord?” Ytterligare en låt där Henrik verkligen visar sin låtskrivartalang.

Logdans
Humoristisk och säregen ”logdans”. Den lättsammaste låten på skivan. En riktig glädjespridare!

Sverige är vår skatt
Snabbt tempo och ihållande glädje som i föregående låt. Ett uppmanande tema med snillrika formuleringar. ”Vi hette en gång Sverige, om namnet är bekant”

Time of Destiny
Min personliga tanke är att svenska artister skall skriva låtar på svenska, för svenskar. Detta på samma sätt som Frank Rennicke sjunger sina låtar på tyska. Därpå tillkommer att Henriks engelska uttal drar ner låten ytterligare.

Vi samma öde föddes i
Henrik knyter ihop säcken med en inspirerande låt. En låt som man önskar att aldrig ta slut. Då en refräng kommer hoppas man på ännu en ny vers, i stil med Sverige har fallit av Svensk Ungdom. En dyster avslutning som inte lämnar några frågetecken över hur viktig vår kamp är.

När skivan sedan slutar snurra, och den sista textraden av Vi samma öde föddes i sakta mynnar ut, stannar en känsla kvar hos åhöraren. En vacker känsla, om hur viktig den kamp vi för faktiskt är.

Likt exempelvis Sagas ”On my own” andas denna skiva nytänkande och kvalitet, och skulle kunna platsa bland ”mainstream”-musiken i den lokala skivbutiken. En skiva utan nedre eller övre åldersgräns, som jag mycket väl skulle kunna tänka mig att ge bort i present till en släkting eller en vän oavsett politiskt intresse. Ett givet köp!

Med denna mening tackar jag Henrik Pihlström för en väldigt stark debutskiva, och för den inspiration den givit mig.

Av: Tobias Jonsson


  • Publicerad:
    2010-01-05 00:00