En majoritet i Finland motsätter sig ett NATO-medlemskap

FINLAND. Enligt en färsk undersökning stödjer bara 22 procent av finländarna ett NATO-medlemskap.

Enligt en undersökning gjord av tidningen Helsingin Sanomat stödjer bara 22 procent av den finska befolkningen ett medlemskap i NATO. Av de tillfrågade säger hela 59 procent att de inte vill se Finland som medlem i NATO medan 19 procent inte kunde med säkerhet säga vad de ansåg i frågan.

Undersökningen visar också att motståndet till ett medlemskap är lika kraftigt bland alla samhällsgrupper. Ett kraftigt nej till ett medlemskap kan finnas bland såväl unga som gamla, arbetande och arbetslösa, hög eller lågutbildade över hela landet.

Enighet i frågan finns även över partigränserna. Den enda gruppen som med knapp majoritet vore positiv till ett medlemskap är personer som röstar på det konservativa finska Samlingspartiet. Bland partiets sympatisörer gav 45 procent sitt stöd för ett medlemskap medan 43 procent motsätter sig tanken.

Stödet för ett NATO-medlemskap i Finland har under åren funnits, även om ett motstånd mot ett medlemskap alltid stått sig starkast. Året då ett medlemskap i NATO hade som störst acceptans bland folket var 2014 då 26 procent sade sig stödja ett medlemskap.

Källor:
HS: Enemmistö suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä
HS-gallup: Suomalaiset tyrmäävät Nato-jäsenyyden – mutta onko Suomi jo tiiviimmin Naton kyljessä kuin kansa tajuaakaan?

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Fredrika
Nybörjare
Fredrika
2 år sedan

Folket har ingenting att säga till om. Finland har med Israels tydligt uttryckta belåtenhet skrivit på värdlandsavtalet. Därför använder Nato redan Finland precis hur de vill. Förr var det judiska Sovjetunionen som hotade Finland, nu är det judiska Europaunionen. Skillnaden är mycket liten.

Karl
Nybörjare
Karl
2 år sedan
Reply to  Fredrika

Precis – har man skrivit på värdlandsavtalet så har man i princip släppt in Storsatan innanför innanför tröskeln. Den som ger sig i lag med Djävulen har sålt sin själ och hur det slutar vet vi alla.

Värt att notera är att även SD har varit behjälplig med att släppa in Storsatan i Sverige.

Sigfrid
Nybörjare
Sigfrid
2 år sedan

Judarnas lydiga redskap Nato har redan värdlandsavtal med Finland så förtrycket finns redan där.