Elsa Beskow – en svensk barnboksikon

Dagens datum 11 februari: Denna dag 1874 föddes Elsa Beskow, en av Sveriges mest kända barnboksförfattare och tecknare.

Elsa Beskow - löp

Den 11 februari 1874 fick paret Bernt och Augusta Maartman sitt andra barn, dottern Elsa. Familjen bodde på Södermalm i Stockholm, där fadern försörjde sig som grosshandlare. Familjen fick ytterligare tre döttrar.

Redan som ung tyckte den unga Elsa om sagor och hittade på egna sagor, hon var även mycket intresserad av att rita och teckna. Hon bestämde sig tidigt i livet vad hon ville syssla med som vuxen:

Så långt jag minns tillbaka brukade vi syskon, liksom nästan alla barn, tycka mycket om att rita. Jag var bara sex år då jag hade klart för mig, att jag helst av allt ville lära mig rita, när jag blev stor, och allra helst rita i sagoböcker.

Nataniel & Elsa Beskow

Nataniel & Elsa Beskow

När fadern hastigt avled 1889 tvingades familjen Maartman att flytta till moderns ogifta syskon för att klara sin försörjning. Några år efter faderns död började Elsa på Tekniska skolan för att utbilda sig till teckningslärare. Under utbildningen träffade Elsa Natanael Beskow, paret förlovade sig 1893. Kort efter förlovningen slutade Elsa sin utbildning och hon började jobba som teckningslärare vid Whitlockska samskolan.

I barntidningen Jultomten från 1894 fick Elsa sin första teckning publicerad, i samma tidning kom Elsa att fortsätta att publicera bilder i flera år framöver.

lilla_vedhuggaren

Elsas teckning i tidningen Jultomten från 1894

Elsa och Nataniel gifte sig 1897 och Elsa antog makens efternamn. Samma år gav hon ut sin första barnbok: Sagan om den lilla, lilla gumman. Paret Beskow kom att få sex barn, alla söner, varav en dog i unga år.

Elsa Beskows stora genombrott kom år 1901 när hon gav ut bilderboken Puttes äventyr i blåbärsskogen. Boken var även hennes första bok som översattes till ett annat språk, tyska. Sammanlagt har hennes böcker översatts till fjorton språk.

putte

Elsa Beskow hämtade mycket av sin inspiration från det hon kände till, de flesta av hennes karaktärer byggde på verkliga personer. För sina naturtrogna teckningar av blommor och växter använde hon ofta sin egen vildvuxna trädgård som motiv.

Beskow-Sun-Egg-illus

Elsa Beskow kom under sin livstid att publicera närmare 40 barnböcker, bland de mest kända är:
Tomtebobarnen, Pelles nya kläder, Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin, Resan till landet Längesen och Petter och Lotta på äventyr. Hon illustrerade även en stor mängd andra författares böcker. I över 100 år var Elsa Beskows böcker favoriter hos de flesta barnfamiljer i Sverige.

Mors lilla Olle

Mors lilla Olle

elsa-beskow

Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin

Lasse-Liten

Lasse-Liten

Tomtebobarnen

Tomtebobarnen

Petter och Lotta

Petter och Lotta

I dagens Sverige har dock Elsa Beskows klassiker fått stryka på foten. Hennes skildringar av det naturliga och etniskt homogena Sverige har ansetts förlegat hos de politiskt korrekta genuspedagogerna och mångkulturförespråkarna.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-02-11.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

83 Kommentarer till "Elsa Beskow – en svensk barnboksikon"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare

Vi nationella har alltid gillat tant Brun men farbror Blå tycker vi är lite skum. Vad rännar han efter tro?

Nej skämt är bra ibland och bra artiklar på nordfront är allitd bra!

Mot etniskt självmord
Gäst
Nybörjare
Mot etniskt självmord

Hattstugan var ju en favorit!

mamma till tonåring
Gäst
Nybörjare
mamma till tonåring

Fantastiska sagor!

smurfan
Gäst
Nybörjare
smurfan

Älskade dessa sagor när jag var liten:)

Linda
Gäst
Nybörjare
Linda

Jag älskar dem fortfarande!

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Samtliga Elsa Beskows sagor rekommenderas varmt till alla som har barn. Som tur är finns böckerna allmänt tillgängliga att beställa, än så länge, t.o.m inbundna.

http://www.adlibris.com/se/sok?q=Elsa%20Beskow

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Jag älskade också dessa sagor när jag växte upp. Ett sunt samhälle fritt från nutida dekadens och omoral och allmänt förfall.

Tyvärr är det bara en tidsfråga innan Elsa Beskows sagor kommer att beläggas med censur pga att de hamnar i strid med genus-, mångkultur- och homosexglorifierande hjärntvätt.

Mjauv
Gäst
Nybörjare
Mjauv

Själv avskydde jag mycket av Elsa Beskows alster pga. hennes enligt mig obehagliga skildringar av barnaga som jag tycker är rent vidriga. Jag tyckte illa om dem som små och om/när jag själv får barn så kommer jag inte låta dem läsa sådant. Att naturalisera och nonchalera övergrepp på barn med hänvisning till sin kulturella bakgrund är bullshit.

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

Den sista bilden visar julbocken (till skillnad från den amerikaniserade och kommersiella Coca-cola-jultomten):

http://en.wikipedia.org/wiki/Yule_Goat

Taipan
Gäst
Nybörjare
Taipan

Roligt att ni berättar om Elsa Beskow. Klar favorit hos mig i unga år. Minns dock hur mina föräldrar varnade mig om jag inte skötte mig så skulle Farbror Blå komma med käppen :)

Idag kan barn bära sig riktigt vidrigt illa åt mot allt och alla och så fort man sätter ner foten talas det om Barns rättigheter hit och dit. Märkligt nog talar ingen om barns skyldigheter.

Skulle med glädje inhandla böckerna från er om ni sålde dem.

Revelj
Gäst
Nybörjare
Revelj

Underbara böcker. Vilka kontraster jämfört med nutida skitproduktioner som Pelle köper ny klänning, Abdollah och hans pappor osv. Passar på att klämma in den gamla sanningen -Det var bättre förr

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Det måste vara jobbigt att vara född 75 år för sent.

Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg

Du då?
Hur känns det att vara född igår?

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Taggarna utåt? Jag menar bara att nog hade varit roligare att vara nazist om ni levat på 30-talet när antagandet om en högststående germansk ras och exklusiv nordisk kultur ännu inte var avfärdat som påhitt.

Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg

30-talet?

Du snackar skit min gode man.
Till skillnad mot många andra länder där man betonar landets identitet och etnicitet som något unikt på sitt sätt i denna värld så förminskar och förringar ni detsamma när det gäller Sverige.

Förresten så är förintelsen och tredje riket endast ett av er flitigt brukat vapen, slagträ att använda i debatten – inget annat.

MN
Gäst
Nybörjare
MN

Alla kulturer är exklusiva och unika.
Kurder anser sin kultur unik och vill för allt i världen inte inkludera turkisk, irakisk eller iransk kultur i den.
Som nationalsocialist ser jag det ställningstagandet som helt normalt och uppmuntar det.
Vita är högtstående i den bemärkelsen att endast vita kan påbörja och utveckla vit kultur. Därutöver är vi överjävliga på att uppfinna saker och bygga harmoniska samhällen.
Negrer är överjävliga på löpning.
Inget av detta är påhitt utan fakta.

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Vad är ”landets identitet” för nåt? Kultur och identitet är fenomen som är i ständig förändring och därtill otroligt mångfaldig i uttryck och manifestationer. Ingen förringar svensk kultur. Den förändras, precis som den alltid gjort, genom människors levande och val. Och det har alltid funnits bakåtsträvare som hävdat att ”det genuina” gått om intet i förändringarnas kölvatten. Ni är inte de första och inte de sista heller. Om 40 år lär väl bakåtsträvarna kämpa med hull och hår för att bevara den ursvenska traditionen Halloween.

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Nej, MN, det är inga fakta. Det är generaliserande fördomar.

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Vad gäller förintelsen och tredje riket, så är det två historiska processer som hör till de mest utforskade och dokumenterade i hela mänsklighetens historia. Om en förnekar förintelsen är en dum i huvet. Vad gör det om en i egenskap av nazist bara accepterar att det hände och tycker det var helt rätt? Nazisterna avskyr ju judarna och beskriver dem som nån jädra farsot. Hitler var väl jätteduktig som lyckades ta kål på så många innan de onda uniformerade allierade judarna kom och avbröt det storslagna projektet.

Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg

Hur kan du ta för givet jag är NS förresten?
Ja, det är ett slagträ för er, ett effektivt slagträ – rätt och slätt.

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian
Tobias Ekberg, om jag nu skulle råka tillskriva dig åsikter du inte har så kan du hojta till. Din ensidiga och rasistiska retorik kring exv mångkulturen, svenskhet och påståenden om hur ”vi” använder förintelsen leder tankarna till att det finns nåt slags ”vi” för dig som du anser dig tillhöra. Om du nu tillhör stollarnas idiotiska motståndsrörelse låter jag vara osagt, men du delar deras uppfattningar. Och jag har inte sett att du har nåt emot den grova rasistiska retorik som florerar här. Eller hur? Nazisternas folkmord på judarna var ett av historiens mest grymma tilltag och en slags yttersta… Läs mer »
Furst Kanin
Gäst
Nybörjare
Furst Kanin

@Christian.

Så fick du det sagt.
Apropå ingenting: Vad tycker du om Elsa Beskow?

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Bra naturalistisk illustratör, viktig barnkulturprofil och förespråkare för barns rätt till kultur och rekreation. Föredrar Helena Nybloms sagor dock, illustrerade av John Bauer. Trist att se att Beskow här används för att legitimera rasistiska åsikter. Idealen i böckerna är förlegade och bör sättas i ett historiskt sammanhang när en läser dem för barn.

Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg
Ja, jag är en rasist, jag erkänner att det finns människoraser – varav jag tillhör den europida vita rasen. Du accepterar och är därav likgiltig inför dessa ”negativa konsekvenser” du nämner. Du anser att Sverige ska beredas som ett smörgåsbord(Inte endast ekonomiska aspekten – långt därifrån!) åt dessa människor vilka kommer från långt ifrån fattiga delar av denna värld istället för att man ska trycka på deras ledare att ta ansvar för sitt folk. Du är förresten inte ensam om att ha ”utlänningar” till vänner, jag har själv utlänningar i just utlandet som vänner. De är européer, de är vita… Läs mer »
Herr Schicklgruber
Gäst
Nybörjare
Herr Schicklgruber

Nu var ju Elsas make predikant b l a skrev han flera psalmer, att de med sin djuot kristna tro skulle ställa sig bakom er ideologi är skrattretande….

Tyr
Gäst
Nybörjare
Tyr

Att du tror att Elsa Beskow skulle ställa sig bakom ert sinnessjuka ”mångkulturella” folkmord på vita människor och vår civilisation… är mer skrattretande.

Herr Schicklgruber
Gäst
Nybörjare
Herr Schicklgruber

Tyr: med hennes DJUPT religiösa bakgrund så skulle hon faktiskt det…

Märkligt detta att Nordfront tar upp förebild efter förebild som nästa alla är djupt troende kristna… de tror alltså på en religion som går emot det ni tror på-

Furst Kanin
Gäst
Nybörjare
Furst Kanin

Var och en skall dömas efter sitt verk. Inte efter sin tro.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

”de tror alltså på en religion som går emot det ni tror på-”

Det säger du? Europa har varit kristet i tusen år, men er rubbade självutplånade PK-ideologi är inte ens hundra. För knappa 50 år sedan hade ni fortfarande setts som de stollar och nollor ni är.

Så det är knappast nationalismen som är helt oförenlig med kristendom.

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Elsa Beskow skulle med all säkerhet betrakta er ideologi som avskyvärd och ovärdig, precis som Astrid Lindgren gjorde. Dessutom skulle hon skratta åt er okunskap och självhävdelse; exv manifesterat av frasen ”folkmord på vita”, uttalat av vuxna människor som trycker upp idolbilder på en av historiens värsta massmördare.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Säger en som har Lenin på väggen.

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Lenin? Jag ger väl fan i Lenin. Jag har konst och bilder av mina barn på väggen.

MN
Gäst
Nybörjare
MN

http://www.genocidewatch.org/southafrica.html

Det är inte bara nationalsocialister som säger att det pågår ett folkmord på vita.

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Sydafrika? Är du säker på att det stämmer? Jag menar, sajten tar ju också upp det nazistiska folkmordet på 6 miljoner judar – och det är väl ni genier här överens om aldrig har inträffat?

Det finns dessutom rätt mycket skrivet om följderna av apartheidsystemet, som kan vara av intresse för att fördjupa förståelsen av situationen i vissa delar Sydafrika. Har du läst om belgarnas, under Leopold II, folkmord i Kongo under slutet av 1800-talet? 10 miljoner, dödades och ännu fler slavade i gummiproduktionen som belgarna la beslag på. Föredömliga representanter för den vita storslagenheten?

Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg

Christian.

Det säger du?
Ska vi känna oss skyldiga för anses det?

Du kan ta det på dig, varsågod!
Dra bara inte in oss andra i ditt ”dåliga samvete” vilket ligger till grund för din önskan att omvandla Sverige till ett afro-arabiskt habitat.

Mångfald enligt er = Färre svenskar, färre européer.

Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg

Christian.

Du, förresten, gick det verkligen dig förbi att MN faktiskt uttryckte sig så här: ”Det är inte bara nationalsocialister som säger att det pågår ett folkmord på vita.”?

Alltså inte bara NS som säger det pågår ett folkmord på vita!

Kanske inte så konstigt även förintelsen tas upp på den sidan alltså, eller hur?

Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg

Du kan knappast dra några säkra slutsatser om hur E. Beskow hade sett på dagens s.k. Sverige.

Inte ens hur A. Lindgren och hennes åsikter hade utvecklats med tiden.

Inte att dessa ovanstående skulle blivit NS men väl att de kanske tagit avstånd från er s.k. mångkultur vilket är ett vedervärdigt och arrogant samhällsexperiment.

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian
Nämnda författare var i något olika grad ”toleranta och inkluderande” i sin samtid och företrädde värderingar om individens (i synnerhet alla barns) frihet. Det är rimligt att tro att båda dessa skulle omfamna de värderingar som är norm idag och kanske tillochmed radikala i framkant. Astrid Lindgren hatade nationalism och det värderande uppdelandet i raser och avgränsade kulturer, enligt egen utsago. Hon hade nog fortsatt att se kulturförändringarna som i huvudsak positiva och inspirerande. Som de flesta andra alltså. Mångkultur är för övrigt ur ett större historiskt och antropologiskt perspektiv mer norm än avvikelse, även i Sverige. Men det förstås,… Läs mer »
Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg

”Den svenska kulturen är ett hopkok av importerade och redigerade ritualer under ca 500 år”

Nå, detta du påstår att vi tagit intryck utifrån är inget jag förnekar heller.

Men sen när hade vi denna inflyttning från Afrika och mellanöstern; sen hur många hundra år har detta då pågått i Sverige?

Detta ni anser vara något inspirerande och positivt.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Lek inte Hitler!

Furst Kanin
Gäst
Nybörjare
Furst Kanin

Fullständigt meningslöst att diskutera vad historiska personer skulle tycka om de fötts i vår tid. Möjligen om man tror på själavandring; annars är de ohjälpligt bundna vid det ödesbestämda, enda jordeliv de hade.

Furst Kanin
Gäst
Nybörjare
Furst Kanin

…och till den omgivning som deras liv utspelades i.

Herr Schicklgruber
Gäst
Nybörjare
Herr Schicklgruber

Exakt. Deras ras hade 0% betydelse… Tack för det.

Furst Kanin
Gäst
Nybörjare
Furst Kanin

Ja, det föddes ju en farlig massa negrer på Södermalm år 1874.

Scandi
Gäst
Nybörjare
Scandi

Pratade med en äldre dam med en fungerande hjärna, de är dessvärre lätträknade. Hon berättade att hennes syster såg en livs levande neger på Södermalm – år 1929.

Det var inte många som sett en neger i verkligheten då, idag kan du inte undgå att se en neger och araber i den minsta lilla by.

Hon var fullt medveten om att det går åt helvete med Sverige.

Furst Kanin
Gäst
Nybörjare
Furst Kanin

Elsa Beskow kunde inte vara annat än en vit kvinna, född och uppfödd i en helvit, ganska borgerlig familj, i ett helvitt land. Hade det inte varit på det viset, så hade hennes böcker sett något annorlunda ut.

Legatus legionis
Gäst
Nybörjare
Legatus legionis

Dessa minns jag från när jag var liten!
Ska definitivt tänka på att berätta dessa sagor när jag får egna barn!

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym
Bild nr 4, där alla är ute på promenad längs bygatan visar hur politiskt inkorrekt detta är i dagens samhälle. Skulle den bilden ha målats eller framställts i dator avspeglande dagens samhälle så skulle Petter i sin högra hand hållit en docka, och Lotta skulle i vänstra handen hållit någon typisk pojk-leksak, kanske Emils bysse. Och Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin skulle ha burit endera korvskinnstighta jeans eller en mycket kort och tight kjol samt topless eller på sin höjd bh. Tant Brun skulle överhuvudtaget inte få ha något brunt på sig, för då skulle hon ju kunna… Läs mer »
Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Och den svarta pudeln hade varit utbytt mot mot ett ensamkommande skäggbarn.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Fast rosetten på ”svansen” hade han nog fått behålla, för dom är väl på väg till Pride?

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian
Bilden är inte alls politiskt inkorrekt. Den är en framställning av ett specifikt ögonblick i historien. Då var det viktigt att i barnkulturen spegla det borgerliga idealet och en vid den tiden relativt ny syn på barn och barndom och starkt intresse för densamma. Idag är det viktigare att i barnkulturmaterial inkludera alla sorters barn och barndomsvillkor som existerar i Sverige. Litteratur vill gärna spegla både sin samtid och rådande ideal. Mänskliga rättigheter (och barns) är på modet. Ni verkar, som sagt, ha fötts 75 år för sent. Jag såg två versioner av samma bok som getts ut med tio… Läs mer »
Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg

En ”förändring” som tillkommit pga av sådana som dig – ni som söker det ”exotiska” i tillvaron.
Ni som vill förändra enkom för förändringens egen skull.

Svensk = Vit, europé.

Lin
Gäst
Nybörjare
Lin

De är ju så estetiskt tilltalande dessa bilder…se till att köpa upp mästerverken innan de förbjuds på bibliotek och i bokhandlar. Mina barn älskar dem!

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Varför skulle de förbjudas? Mina barn gillar dem också och vi är övertygade pk-marxist-feminist-kulturetablissemang-mångkulturivrare. Viss äldre estetisk kultur kan komma att diskuteras utifrån den grad de uttrycker rasism, eller att de används för att motivera rasism. Elsa Beskows böcker innehåller ingen rasism.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Om än de så gjorde?
Än sen då?

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Då skulle det vara problematiskt. Men det är det inte.

Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg

Nä, inte alls problematiskt.
Bara enligt sådana som dig!

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Ja, det skulle vara problematiskt för de flesta och för det svenska samhället. Du verkar inte alls begripa att det är du som är negern. Allt det förakt och hat du riktar mot icke vita riktar det svenska samhället mot dig. Inte för att du är vit, utan för att du är en självhävdande, rädd och fördomsfull tölp som inte klarar av att leva i en mångfaldig värld och miljö. Och en jävla idiot, det kan en vara oavsett mängden pigment i hudorganet.

Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg

Christian.

Din fåne, jag klara att leva i en ”mångfaldig värld”, det gör jag redan.

Men bara för att du trivs bland negrer så kan du inte räkna med att andra gör det.

Tror nog knappast att du liksom inte heller jag kan tala för samtliga svenskar, nix.

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian
Jag lever bland MÄNNISKOR pappskalle. Om du far så illa av det finns människor med annan hudfärg i din närhet så har du uppenbara problem med att leva i en mångfaldig värld. Och jag kan tala om för dig, om du är så okunnig att du inte vet det själv, att nationalsocialister och rasister är den mest avskydda samling gökar som existerar i det svenska samhället. Jag kan lova dig att nästan alla svenskar mycket hellre skulle bo granne med en färgad person än med en nazist. Och det beror på att de flesta betraktar andra som MEDMÄNNISKOR och att… Läs mer »
Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg
Nåväl, det var ju ett i synnerligen genomarbetat inlägg man har ansträngt sig om att få framfört. Jodå, jag strävar efter mer kunskaper, mycket mer kunskaper – är på god väg. Om detta ändrar mina åsikter? Nej, verkligen inte – inte på långa vägar. Tvärtom faktiskt! Tycker nog att Christian själv tar sig rättigheten att vara representant för svensken i gemen enligt det jag läser i hans inlägg. Nu, om jag är skraj för dessa ”människor” du nämner? Nu kommer han att tänka att ”det man är rädd för hatar man” men faktum är att jag hatar icke-vita, ett rent… Läs mer »
Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

”I dagens Sverige har dock Elsa Beskows klassiker fått stryka på foten. Hennes skildringar av det naturliga och etniskt homogena Sverige har ansetts förlegat hos de politiskt korrekta genuspedagogerna och mångkulturförespråkarna.”

Det där stämmer inte. Beskows böcker har regelbundet givits ut på nytt och har det senaste decenniet nåt högre popularitet än på många år, enligt svenska barnboksinstitutet.

Hennes skildringar har inte alls har med nån ”naturlighet” att göra, utan speglar en del av hennes samtid och vid tiden populär estetik. Att det ses som förlegat är väl inte konstigt. Bilderna speglar ju knappast vår samtid.

SS
Gäst
Nybörjare
SS

Jag minns Elsa Beskow från min barndom (dvs innan riksdagsbeslutet 1975).

Snälla, Elsa Beskow kom tillbaka.

Vi kastar ut blattarna och städar Sverige rent igen.

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Hörru SS; de flesta svenskar är nog mer inne på att kasta ut er och behålla blattarna. För att göra rent alltså.

Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg

Javisst, ni kan ju behålla dessa era gunstlingar ni vurmar för.

Det är ju ena fina juveler till importsvenskar ni slickar i baken.

Sorgligt att veta det finns svenskar som vill låta sina barn umgås med negerungar, mycket sorgligt och vidrigt.

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Ja, det måste vara sorgligt att veta att nästan alla vuxna kan se bortom anatomiska skillnader och ha hjärta och hjärna att betrakta och behandla andra som medmänniskor. Den där jävla rasismen är uttryck för ynkliga och värdelösa mänskliga förhållningssätt.

Jag, som de flesta andra svenskar, skäms över sådana som dig.

Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg

Ni som vill att era barn ska blandas med negerungar kunde ju ta och bege er till Afrika på studs – bara åk!

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Det du inte verkar fatta Tobias, är att det är du och dina nazistkompisar som är negern. I den flora av värderingar och kunskap som råder idag i Sverige (vilken utformats i omfattande kulturprocesser under hela efterkrigstiden) anses NI representera allt det dåliga och degenererade mänskliga varande som ni tillskriver svarta och judar. Det är ni som ska åka, ni hör inte hemma här, ni är på fel plats. Den människosyn och fördomsfullhet du ger uttryck för har noll och inget värde för svenskarna. Det är mer osvenskt än den svartaste somalier. Det är du som är negern.

Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg

Jag fattar mycket väl hur det är ställt med sådana som dig, känner igen detta argument – tro inget annat.

Jodå, vet också att det är vi som anses representera det sämsta – bland sådana som dig.

Ni kan två era händer.

SS
Gäst
Nybörjare
SS

”de flesta svenskar”?

Psychohistory depends on the idea that, while one cannot foresee the actions of a particular individual, the laws of statistics as applied to large groups of people could predict the general flow of future events.

http://en.wikipedia.org/wiki/Psychohistory_%28fictional%29

mikael wiberg
Gäst
Nybörjare
mikael wiberg

Intressant artikel mycket hon skrivit man minns från yngre år.ja men snart är väl hon hmf att nämna

svensksocialist
Gäst
Nybörjare
svensksocialist
Christian Du tycks, medvetet eller omedvetet, eftersträva en form av blandrasism där de olika etniska, och för den delen kulturella, särarterna riskerar att utrotas. Det gäller naturligtvis i första hand för värdfolkets särart. Samtidigt som den samhälleliga, kulturella och i förlängningen även den etniska särarten, som är en del av den mänskliga mångfalden på jorden försvinner så innebär även blandningen att samhället ifråga blir mera osolidariskt och splittrat. Jag är etnopluralist, det vill säga jag värnar om den etniska mångfalden på jorden och eftersträvar att de mänskliga folken i så hög grad som möjligt skall ha frihet att själva odla… Läs mer »
Christian
Gäst
Nybörjare
Christian
Det finns ingen gemensam och avgränsad svensk kultur och gemenskap. Det existerar inga genuina särarter i mänskliga samhällen, förutom i isolerade miljöer som aldrig nåtts av mänsklighetens rörlighet. Om det nånsin har funnits en svensk kulturell och etnisk särart så måste man fråga sig när den började och vad som inkluderas i den. Vad den historiska forskningen anbelangar gick den särarten ur tiden ungefär samtidigt som folkgrupp nr två anlände till skandinavien. Det som däremot finns är kulturprocesser som hela tiden förändras. Du och jag ingår inte i nån avgränsad särart för att vi är födda här av föräldrar som… Läs mer »
Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg

Det kan du ge dig fan på att det är skillnader mellan barn av min egen sort och afrikanska yngel!

Vill du räkna dem som en av din sort så gör det då men förvänta dig det inte av andra!

Förövrigt så har jag redan gett mitt svar på ditt inlägg.

Jo, stick till Afrika!

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Du är åtminstone inte färgblind. Det är dessutom du som är negern. Ajöken fröken.

Tobias Ekberg
Gäst
Nybörjare
Tobias Ekberg
Du är både färgblind och självrättfärdigande samt förmodligen även en hycklare. Sexistisk i sina uttalanden också – antyder jag skulle vara en ”fröken”(förmodat gnällig sådan) pga mina åsikter, ajaj. Sen att det skulle vara vi som står för de egenskaper vi ”tillskriver” negern? Jag då alltså? Nåja, du säger så. Men se på grund av sådana som dig kom det in ett gäng ”importsvenskar” på en Finlandsfärja och resten av historien vet du väl om, eller? Men å andra sidan: du accepterar ju dessa ”negativa konsekvenser”, så länge det inte drabbar dig själv eller något av dina barn måhända. Nä,… Läs mer »
Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

”We Jews have taken our place at the centre of society: stock-markets, banks, ministries, newspapers, publishing houses, courts, insurance companies, hospitals and schools. We are everywhere, since it is not just a question of taking possession of the gold in our struggle against the Gentiles.”

– Samuel Beskow

Källa: Berlingske Tidende, 9:e December, 1935.

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson

Skriver: Elsa Beskows barnböcker var mycket populära i III Riket. Liksom Carl Larssons målningar som utgavs i bokform. DET är svensk kultur inte dagens oförståeliga smörja med judisk inflytande.

Linda
Gäst
Nybörjare
Linda

Åh hennes alster är så UNDERBARA!

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson
Skriver: Vad är det för fel med idyll? Christian. Under en tysk nationell föreläsning kom en av dem till mig och sa ordagrant: ”Vad har ni gjort med Sverige med den vackraste befolkning i Europa? Ett land där ärligheten var så berömd? Jag blir gråtfärdig över förändringen med rasblandning och kulturförfall”. ”skyll inte på mig, jag har kämpat emot detta i över 50 år” svarade jag lite skämtsamt. Man kan VERKLIGEN bli förbannad över dina inlägg och fördomar mot oss nationalsocialister. Jag har levt i III Riket och känner absolut inte igen alla beskrivningar som ges till svenska folket. Dagens… Läs mer »
Konstantin
Gäst
Nybörjare
Konstantin

Skulle inte förvåna mig ifall han parat sig med en melaninbubba och känner ångest, därav aggressiviteten.

Undraren
Gäst
Nybörjare
Undraren

Är inte adlibris bonnier plattform varför dela deras sida här?? Plus gilla kommentarer bara för att sidan har hennes böcker…

Cedermark Göteborg
Gäst
Nybörjare
Cedermark Göteborg

Jag har också för mig adlibris ägs av Bonnier

wpDiscuz