Elin Krantz mördare vill åka hem redan nu – regeringen vägrar

INRIKES. Etiopiern Ephrem Tadele Yohannes dömdes 2011 för ett av 2000-talets brutalaste kvinnomord till 16-års fängelse och livstids utvisning. Men redan nu vill han överföras till Etiopien för att avsluta sitt fängelsestraff. 

Mördaren och våldtäktsmannen Ephrem Tadele Yohannes. På bilden i mitten ses han följa efter Elin Krantz ut från spårvagnen. Strax efteråt våldtog och mördade han henne för att sedan trycka in hennes sargade kropp under ett klippblock.

Det var på kvällen den 27 september som polisen hittade Elin Krantz sargade kropp i en skogsdunge i närheten av spårvagnshållplatsen Temperaturgatan i Göteborg. Hon låg dold under stenblock och skadorna vittnade om en brutal våldtäkt och ett besinningslöst våld.

Det visade sig snart att den etiopiske ”småbarnspappan” Ephrem Tadele Yohannes hade följt efter henne från spårvagnen för att sedan våldta och mörda henne, i ett fall som blev ett av de mest uppmärksammade kvinnomorden under 2000-talet.

Yohannes dömdes mot sitt nekande till endast 16 års fängelse och livstids utvisning. Det innebär att han redan 2021 har avtjänat två tredjedelar av sitt straff och kan friges villkorligt. Efter det kan han komma att bli kvar i Sverige eftersom de flesta utvisningar i Sverige inte verkställs.

Men den 31-årige etiopiern vill redan nu skickas hem. I ett brev till Kriminalvården som Metro tagit del av skriver Yohannes att han utsatts för ”nedbrytande behandling” och ”allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna” i fängelset. Han ber därför om att få avtjäna återstoden av sitt straff i Etiopien.

Kriminalvårdens styrelse har sedan överlämnat Yohannes begäran till regeringen.

”Do you want me to show you my dick?”
Yohannes har dock inte varit någon mönsterfånge själv. I oktober 2016 förflyttades mördaren från Norrtäljeanstalten till säkerhetsanstalten Salberga på grund av misskötsel. I Kriminalvårdens beslutet om Yohannes omplacering står följande:

Han är efter att ha varit inblandad i ett slagsmål placerad i avskildhet. Ephrem Yohannes kan inte åter placeras i gemensamhet på anstalten.

På Salberga fortsatte dock Yohannes att missköta sig och fick flertalet varningar, bland annat för arbetsvägran.

”Vid förhör rörande den 9/3 uppger Yohannes att han vill ha en annan sysselsättning”, står det i ett av Kriminalvårdens beslut.

Dessutom har han vid flera tillfällen tryckt på överfallslarmet för att sedan hota personalen verbalt när de kommit för att öppna. ”Do you want me to show you my dick”, ska etiopiern bland annat ha skrikit åt anstaltspersonalen.

Regeringen vill ha kvar Yohannes
Regeringen har också avslagit Yohannes begäran om att få åka hem till Etiopien. Metro uppger att det i beslutet går att läsa att det inte finns någon överenskommelse om ”verkställighet av fängelsestraff kan överföras mellan staterna”. Därför går det bara att överföra en fånge till Etiopien om ”synnerliga skäl” förekommer enligt ”lagen om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom”.

Men regeringen ser inte att såna skäl föreligger att man kan ”anförtro” Etiopien att verkställa den sista delen av Yohannes fängelsestraff. Därför beslutar man att avslå Yohannes begäran.

Källa:
Elin Krantz mördare vädjar om att få lämna Sverige – därför sätter regeringen stopp

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
RokvikenSlipsenAndré Devecseri Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
André Devecseri
Medlem

Slaar vad om att äcklet INTE utvisas efter att ha avtjänat ”straffet” (som f.ö. är ett rent haan mot offret – enbart raadbraakning med efterföljande saagning skulle naagorlunda göra ELin rättvisa)

Slipsen
Medlem

Ok, vad är synnerliga skäl i så fall? Jag kan hålla med om att inget förtroende finns för Etiopien men varför inte hänga denna sjuka jävel för att statuera ett exempel och sedan hänga/utvisa resten?

Rokviken
Medlem

Kölhalning tusen gånger om.