Elever ropade ”Heil Hitler” mitt under kollektiv skuldbeläggning

KIRUNA. En föreställning som skulle ”motverka främlingsfientlighet” och främja mångkultur bemöttes med ointresse och störande moment av många högstadieelever.

Under torsdagen var judinnan Bianca Meyer i Kiruna för att genom en föreställning frammana skuldkänslor hos svenska högstadieelever för vad som påstås ha hänt i Tyskland för 70-80 år sedan. Bianca Meyer tillhör den ”nya generationens överlevare” som återberättar avlidna släktingars berättelser kring den så kallade förintelsen. I Bianca Meyers fall berättade hon sin mormors historia.

Föreställningen fick dock motsatt effekt och eleverna visade redan från början sitt ointresse genom att gå runt i lokalen och prata med varandra. Mitt under föreställningen ska sedan flera elever, möjligen trötta på det konstanta skuldbeläggandet eller bara ute efter att provocera, ha utropat saker som ”Heil Hitler”.

Representanter för skolväsendet i Kiruna uppger att de blev rasade efter att de fått kännedom om det hela. Särskilt då föreställningen varit en del av ett indoktrineringsprogram för att få barn mer positiva till ”mångfald”. Rektorerna har nu varit i kontakt med såväl föräldrar som elever på de berörda skolorna.

Lärarna på plats har fått mycket kritik av massmedia då de inte gjorde något åt de elever som ropade, men ingen av dem hörde något enligt tidningen Norrbottens-Kuriren. Bianca Meyer säger till SvD att hon hörde såväl ”Heil Hitler”-ropen som en uppmaning om att hon borde våldtas: ”Jag berättade min mormors historia, hon satt i Auschwitz. Då blev det problem under föreställningen. Det var folk som skrattade när bilder från Förintelsen visades, det var en kille som skrek Heil Hitler och någon annan ropade någonting om att jag skulle våldtas.”

En av eleverna ska av sin pappa ha tvingats ringa Bianca Meyer och regissören Ingela Lekfalk för att be om ursäkt. Eleven ska enligt de båda ha sagt att han ropade ”Heil Hitler” för att verka tuff. Enligt Ingela Lekfalk ska pappan ha berättat för sin son om ”vem Adolf Hitler egentligen var och vad han stod för”, skriver SvD.

Källor:
Elever skrek ”Heil Hitler” – lärarna gjorde inget
Elev ber om ursäkt för ”Heil Hitler”

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments