Elbolaget Eon vill göra norrländska arbetare arbetslösa – med hjälp av USA:s Rysslandssanktioner

INRIKES. Eons jurister undersöker just nu möjligheten att kringgå svensk lagstiftning för att hjälpa USA att tvinga det norrländska aluminiumsmältverket Kubal i konkurs.

Elbolaget Eon vill göra 400 norrländska arbetare utan arbete – för att ”respektera internationella sanktioner”.

Det norrländska aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall, det enda i hela landet, är hårt drabbat av USA:s sanktioner. Nu kan läget förvärras ytterligare genom att elleverantören Eon försöker hitta sätt att bryta mot lagen i syfte att stödja USA:s sanktioner.

Kubal stängdes av från elhandelsmarknaden Nord Pool från och med den 18 april, i syfte att tvinga företaget i konkurs. Utan den kraftigt rabatterade företagselen från Nord Pool måste Kubal köpa dyr el, samma som för vanliga medborgare.

LÄS MER: Västvärldens Rysslandssanktioner drabbar norrländska arbetare

Det är denna dyrare el som nu Eon vill stoppa. Utan el måste smältverket stanna produktionen och det tar då ungefär ett halvår att starta upp processen igen, om man får ny el till fabriken. Men efter ett sådant slag mot verksamheten kanske ägarna tycker att det är lika bra at flytta verksamheten till ett annat land.

Enligt svensk lag måste nätägaren Eon leverera el till en kund så länge den betalar, något Eon verkar vara missnöjda med:

— Lagen är tydlig, som nätägare måste vi sälja anvisningsel. Å andra sidan vill vi också respektera internationella sanktioner.

— Vi jobbar aktivt med att lösa det här, våra jurister är inkopplade, säger Eons kommunikationschef Ann-Nina Finne.

Med ”internationella sanktioner”, ”världssamfundet” etc, menas alltid USA. Sanktionerna mot Ryssland stöds i stort sett bara av EU och USA, samt Australien. Sanktionerna motiveras av en rad händelser de senaste åren, allt ifrån att Donald Trump vann presidentvalet i USA till Rysslands reaktion på den USA-stödda statskuppen i Ukraina och diverse spionaffärer med kopplingar till Storbritannien.

Just nu är läget sådant att Eons advokater inte hittat något kryphål så att företaget kan runda svensk lag utan att dömas för det i domstol. Därför ser sig Eon just nu vara tvingade av lagen att fortsätta leveranserna av el. Men ambitionen verkar vara att prioritera USA:s sanktioner före både riksdagens syfte med lagstiftningen och norrländska arbetares intressen.

Ursprungligen publicerat av Fjällsjö Nyheter.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
KlausKarl AVera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vera
Medlem

Svenska staten bryr sig inte om SVENSKA företagare, företagarna bryr sig inte om svenska arbetare – det skulle vi ändra på rösta på NORDISKA MOTSTÅNDSRÖRELSEN !!

Karl-Путин A
Medlem

Jag kommer ihåg för ett antal år sen när Åsensbruks pappersfabrik i Dalsland lades ner. Det berodde också på elpriserna. Det hängde på 50 miljoner kronor/år som fabriken gick back varje år. Istället för att hitta en lösning på problemet lät man fabriken gå i konkurs, hundratals arbetare blev utan jobb och orten gick in i ett vegetativt tillstånd. Bilden visar pappersbruket under dess storhetstid på 80-talet. Befolkningen decimerades kraftigt, men fylldes på med s.k. flyktingar, som i all annan glesbygd numera som staten medvetet, mha ffa Miljöpartiet tagit död på. De sk flyktingarna började anlända redan 20 år tidigare… Läs mer »

Karl-Путин A
Medlem

För övrigt handlar sanktionerna mot Ryssland om ett rent handelskrig motiverat med rent häpnadsväckande lögner. För 100 år sen var Ryssland världens rikaste land, vilket en kriminell liga maskerad till religion inte stillasittande kunde tolerera. (((Man))) infiltrerade landet och iscensatte mha (((utländskt kapital))) en ”revolution” som i själva verket var världshistoriens största rån, till priset av 40-50 miljoner mördade ryssar – män, kvinnor och barn. Ligamedlemmar bosatta i Sverige var drivande i denna plundring. Nu när Ryssland återhämtat sig och lyckats skaka av sig de flesta av sina plågoandar, så är det dags igen. De enorma ryska tillgångar som byggts… Läs mer »

Vera
Medlem

Kommer ihåg när vi bodde i Dals Ed att grannen och jag med småbarn hemma och fattiga klev över stängslet vid pappersbruket och fyllde bilen med felaktiga blöjor av cellstoff som de har slängt utanför fabriken. Min make var sur och menade att det är bara pack som gör så. Men jag var närig och var glad över tillskottet 1966.

Klaus
Medlem

Jag har just nu läst om Utansjöverken som officiellt stängdes pga för högt elpris. I Utansjö låg fartyget ”Ocean Gala” som skulle bli logi åt tusentals asylsökande i Utansjö, hemmahamn Nassau på skatteparadiset Bahamas, lämnade Utansjö 2016. Men verkets historia slutade kriminellt:
https://www.allehanda.se/vasternorrland/harnosand/utansjoverkens-konkurs-i-nytt-ljus-bolaget-tomdes-av-kand-ekobrottsling

Eon delades i två fristående bolag:
*Eon (produkter och tjänster inom förnybar energi)
*Uniper (konventionell elproduktion), har kraftverk i Europa och Ryssland (!).