Ekot anonymiserar dömda maffiamän i Södertäljenätverket

En vanlig förklaring till varför media väljer att anonymisera grova brottslingar är att de ännu inte dömts i rättegång.

I förrgår dömdes Södertäljenätverket, eller Södertäljemaffian som det också kallas, för en mängd hot, utpressningar och mord. Men även fast det nu har kommit en dom vill Ekot, som haft omfattande rapportering kring fallet, fortfarande inte gå ut med vilka gärningsmännen är. Ekot har nämligen själva gjort en egen bedömning av domen och kommit fram till att den bygger på indicier.

Så här motiverar Ekots tf ansvarige utgivare Per Eurenius beslutet.

”Brotten är i och för sig både grova och samhällsfarliga. Men så länge som domstolsprövningen inte är över, avstår Ekot ändå från att publicera några namn. Tingsrättens dom bygger, enligt försvararna, på indicier. Teknisk bevisning saknas. En prövning i hovrätten kan ge ett annat resultat än tingsrättens utslag. Ekot kommer att följa den fortsatta rättsprocessen, och det är möjligt att vi längre fram omprövar beslutet”.

Med det sagt spelar det ingen roll om landets domstolar friar eller fäller när det kommer till om media ska publicera namn och mer utförlig information på förövare. Domarna ska ändå slutligen bedömas av journalister.

 

 

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments