USA. Nästan all ekologisk mat från USA innehåller genmodifierade ingredienser visar ny studie.

Den amerikanska konsumentföreningen Consumer Reports har nyligen avslöjat i en studie hur mat från USA markerat med etiketten ”naturlig” innehåller stora mängder genmodifierade ingredienser. Studien, som består av över 80 olika testade matprodukter innehållande soja och korn, visade att i princip all mat märkt ”naturlig” från USA egentligen inte är naturlig alls. Testet, vilket genomfördes i år, bestod av minst två exemplar från varje produkt vilka köptes in under tidsperioden april-juli.

Konsumentföreningen har under en lång tid lett en kampanj i syfte att få bort etiketten ”naturlig” eftersom man anser att den är missvisande.

— Konsumenterna blir förda bakom ljuset av etiketten, sa Urvashi Rangan, verkställande direktör för Consumer Reports avdelning för livsmedelssäkerhet och hållbarhet.

GMO

Genetiskt modifierade organismer är organismer där man på konstgjord väg förändrat arvsmassan för att få fram de egenskaper man vill ha. De vanligaste GMO-produkterna är GM-majs, GM-potatis och GM-raps. Det förekommer också att djur och bakterier genmodifieras, som i framställning av nya influensavaccin. Det pågår diskussioner om riskerna med GMO. Man spekulerar då främst i om GMO av misstag kan bli giftigt eller allergiframkallande samt ifall GMO kan leda till antibiotikaresistenta infektioner.

Källa:
Cultivated lie? Most US food labeled ‘natural’ contains GMOs, watchdog says


  • Publicerad:
    2014-10-07 22:00