Efter terrordådet i Stockholm: Ny teknik ska försvåra lastbilsattacker

INRIKES. Efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm har man kommit fram till att ny teknik, i form av så kallad geofencing, ska försvåra att lastbilar kan användas vid nya terrordåd.

Lastbilen som kapades och användes vid terrordådet i Stockholm.

Efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april, där fem personer avled och ett flertal personer skadades, har man diskuterat olika lösningar för att försvåra möjligheterna för terrorister att använda lastbilar vid ett nytt planerat terrordåd.

Infrastrukturministernm Anna Johansson (S) bjöd in branschaktörer för att diskutera vad man kan göra för att förhindra att ett liknande terrordåd upprepas och det första resultatet av samtalen är en satsning på så kallad geofencing, en teknisk lösning som kan hindra fordon att köra inom vissa geografiska områden.

— Det hade inte förhindrat terrordådet, men det hade förmildrat effekterna, säger Johansson.

Tekniken håller på att utvecklas i samarbete med Trafikverket, Volvokoncernen och Scania och den kommer testas i Göteborg eller Stockholm under 2018.

— Hade man haft tekniken på plats vid terrordådet hade man förmodligen kunnat stoppa bilen från att köra in på Drottninggatan eller tvingat fordonet att hålla lägre hastighet. Under förutsättning att bilen hade varit uppkopplad, säger Johansson vidare.

Att den digitala tekniken ska bli en verklighet är fortfarande en bit bort för att systemet ska kunna fungera. Dels så måste tekniken säkras från utomstående intrång men det hela förutsätter också att hela fordonsflottan i Sverige har gps eller liknande positionsverktyg installerat för att samtliga fordon ska kunna identifieras och styras.

— Det blir en senare fråga. Men man kan tillföra tekniken i fordon som är berörda, man kan ställa krav på att tekniken ska finnas i bilen om man ska få köra i ett visst område, säger Johansson

Uzbeken Rakhmat Akilov sitter just nu häktad misstänkt på sannolika skäl för terrordådet i Stockholm.

Källa:
Lastbilsattacker ska försvåras med ny teknik

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

25 Kommentarer till "Efter terrordådet i Stockholm: Ny teknik ska försvåra lastbilsattacker"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Turner Diaries
Gäst
Nybörjare
Turner Diaries
Invandrarna rånar — Förbjud värdefulla saker. invandrarna våldtar — Förbjud för att gå ut. Förbud för kvinnor att klä sig som de vill (om man är vit dvs) Öva mandra:”Det kunde lika gärna varit en vit”. invandrarna försöker spränga julhandlare — ….*tystnad* ..förbjud Julhandel? invandrarna hugger halsen av vita på IKEA för att de var svenskar — *Löfven är på Saudiresa pratar vapenaffärer och hyllar kvinnors rättigheter i Quatar* ..Just ja FÖRBJUD att sälja knivar! Invandrarna dödar folk med lastbil — Förbjud lastbilar att köra på vägen.. Alltså jag är så djävla less denna regering så det går inte beskriva!… Läs mer »
Filip
Gäst
Nybörjare
Filip
Black Knight
Gäst
Nybörjare
Black Knight

Farhåga: Detta öppnar i förlängningen möjligheter för staten att kontrollera och detaljstyra varje motorfordons position, fart och färdväg.

Fredrika
Medlem
Nybörjare

Det är det egentliga syftet med tekniken. Hela terrordådet var en arrangerad händelse i politiska syften. Inte främst för detta men det är inbakat. Annars skulle de inte redan ha ens ett primärt förslag om geofencing. De vet också att det inte påverkar äkta fordonsattacker. Det är bara att använda en lastbil från Makedonien eller Ryssland som ”kapas”. Eller att stänga av geofencekontrollen när en statligt organiserad attack ska genomföras, som de gjorde med de vanliga kommunikationssystemen vid tillfället för ”stockholmsattacken” då de råkade stänga av mobilmaster mm.

Mikael
Gäst
Nybörjare
Mikael

Arrangerat var det nog inte, men det utnyttjas för att kontrollera oss invånare.

Dock kommer man att hitta på andra saker än att köra på folk med lastbil. Det finns massor med andra och bättre saker att göra.

Vi lever i ett land där befolkningen inte får försvara sig.

ANDERϟϟON
Gäst
Nybörjare

Tänk igenom hur löjligt detta förslag egentligen är, det är bara mumbo-jumbo i vanlig ordning för att lugna dumsvensken.

En sommardag som idag skulle man få stänga av så gott som alla Sveriges tätorter för lastbilstrafik om man ska vara säker på att ingen lastbil ska kunna komma i närheten av folksamlingar.

Dessutom hade muslimen på Drottninggatan kunnat orsaka lika många döda och skadade med en vanlig personbil – som igår i New York.

CNC
Gäst
Nybörjare
CNC

Vad makten alltid vill!

)))Allan(((
Gäst
Nybörjare

Enligt (((systemet))) är det alltid vita män eller våra uppfinningars fel att hudingar apar sig.

(((Systemet))) är som en som hoppar från 30000 fots höjd och efter uthoppet kommer på att det glömt fallskärmen och det då tar av sig kläderna och gör sig så strömlinjeformat som möjligt för att maximera fallhastigheten genom minskat luftmotstånd.

ANDERϟϟON
Gäst
Nybörjare

Geofencing tycker jag låter intressant, men den ska sitta inopererad i skallen på apmutanterna och hindra dem från att gå åt alla andra håll än söderut.

När de närmar sig en vit kvinna ska systemet paralysera objektet tills kvinnan kommit på behörigt avstånd. Kommer det ett vattendrag i vägen – shit happens. Senast nere vid Smygehuk är problemet löst.

Fredrika Lampenschirm
Gäst
Nybörjare
Fredrika Lampenschirm

Låter som ett nyttigt användningsområde för chipping. En judes våta dröm.

Nej, det låter inte bra. Det är bättre att stänga in alla främlingar i koncentrationsläger i väntan på repatriering. De som gör våldsamt motstånd ska mötas med våld. Det är mänskligare än chipping. Motivering: Då kan de fatta fria val att flytta hem eller slåss. Fjärrstyrning av människor är detsamma som judisk ondska.

ANDERϟϟON
Gäst
Nybörjare

Av människor….det stämmer.

Svensk
Gäst
Nybörjare
Svensk

Den bästa uppfinning som jag någonsin läst om!?Hade precis kläckt den själv men du skrev om den först…?

Lars
Gäst
Nybörjare
Lars
Ett av ”dådets” primära syften; att öka övervakningen och ytterligare inskränka vad som finns kvar av medborgerliga rättigheter. Alla mänskliga aktiviteter ska övervakas i realtid. Vi ska ha ”smarta” hus med kylskåp som kommunicerar med servrar med internet. Staten ska ha möjlighet att veta precis vad Du har i skafferiet. Vi ska inte kunna betala med kontanter för staten måste känna till VARJE transaktion Du gör. Vi ska ha ”smarta” el-mätare som ser vilken typ av strömförbrukare Du använder och när. Vi ska alltid ha en spårsändare på oss, ”smart” phones, så att staten kan veta precis var Du har… Läs mer »
ANDERϟϟON
Gäst
Nybörjare

Vi lever i en (((dystopi))).

Sven E Bola
Gäst
Nybörjare
Sven E Bola

Det finns bara ett sätt att stoppa terrorn. Förbjud lastbilar, och knivar. Vi kan äta med gaffel och leverera med häst och vagn.

Sucram
Gäst
Nybörjare
Sucram

Absolut! Tänk på allas lika värde! Glöm ALDRIG förintelsen!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Oscar Dirlewanger
Gäst
Nybörjare
Oscar Dirlewanger

Kom på en idé som gör alla lastbilar köra in i horder av kaos blattar och våldtäkts negrer. Så Volvo och Scania forska på.

Albin
Gäst
Nybörjare
Albin

Det finns ENDAST EN LÖSNING:

STOPPA ASYLINVANDRINGEN!!!

Red Pill ?
Gäst
Nybörjare
Red Pill ?

Och sen så måste de som bor här deporteras.

Mångkulturen måste avvecklas så fort som möjligt. Helst igår.

Sigge
Gäst
Nybörjare
Sigge

Lite fåniga åtgärder när det finns enklare sätt att lösa problemet på.En enkel biljett till alla blattar och negrer i Europa så löser sig problemet.

Red Pill ?
Gäst
Nybörjare
Red Pill ?

Jag har ett bättre förslag. Deportera icke-vita så slipper vi fler terrordåd.

Perkele!
Gäst
Nybörjare
Perkele!

I slutänden så är planen från de styrande att alla bilar ska vara direktuppkopplade (enligt lag) mot statens ”1984”-central, med övervakning av alla medborgare i realtid, och där staten med en knapptryckning kan göra din bil obrukbar.

Allt för att kunna skrämma, styra, och kontrollera oss medborgare (= Eliten skyddar sig själva mot uppror mot sitt tyranni).

Googla PRS

Problem – Reaction – solution

https://www.youtube.com/watch?v=iEz5fQ_Pm-g

arne
Gäst
Nybörjare
arne

inte bättre att lösa roten på problemet istället för att köra upp huvudet i arslet. Vi förbjuder mobiltelefoner på offentlig plats för då kan ingen bli rånad. Man har tagit bort kontanthanteringen på banker på grund av rån risken.Ta tag i problemet istället för att anpassa samhället till kaosblattarna.

Jonny99
Gäst
Nybörjare
Jonny99

En enkel teknik är att inte lämna nyckeln kvar i tändningslåset!

Olof Naussebom
Gäst
Nybörjare
Olof Naussebom

Internera.
Deportera.

Inga apor på våra gator!!!

wpDiscuz