SVERIGE. Under gårdagen stod det klart att Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd. Regeringen har under en längre tid bedrivit kampanj och spenderat många miljoner på att få en plats. Kampanjen har pågått i över tio år och notan för kalaset slutar på 22 miljoner kronor.

Efter en kampanj på över tio år och 22 miljoner kronor har Sveriges politiker äntligen lyckats komma in i FN:s säkerhetsråd. Margot Wallström, en av de ledande i kampanjen, var efter beskedet både stolt och överraskad och kallar det hela för en ”bragd”. Vid presskonferensen efteråt förklarade Wallström att ”segern signalerar att Sverige är tillbaka i FN och tillbaka i världen”.

Platsen i säkerhetsrådet säkrades efter att en majoritet av rösterna tillfallit Sverige redan efter första omröstningen. Beslutet innebär även att Sverige den 1 januari 2017 blir ordförandeland för säkerhetsrådet.

— Det blir ju ett test för oss, för det är då man visar att man klarar av att inte bara sitta i Säkerhetsrådet utan också leda Säkerhetsrådet. Det blir jätteviktigt att vi klarar av den uppgiften på ett bra sätt. Vi vet ju inte hur dagordningen ser ut i januari nästa år, men vi har möjligheten att sätta ut en riktning i ett par frågor som är viktiga för oss. Det tänker jag ska handla om hur FN kan bli bättre på att hantera fredsdagordningen och det sammanträffar ju även med att den nya generalsekreteraren i FN tillträder, så där har vi en bra plattform att sätta en ny riktning, säger Olof Skoog, Sveriges FN:s ambassadör.

Medan rösterna räknades passade Wallström på att umgås med de afrikanska delegaterna på plats. Under kampanjens gång har Sverige lagt mycket krut på att vinna just de 54 afrikanska länderna, vilket kan ha avgjort omröstningen. Annika Söder, kabinettssekreterare på UD, som själv har gjort många resor till afrikanska länder i kampanjsyfte säger följande:

— Vi har sett en stor efterfrågan på Sverige i de afrikanska länderna, på grund av våra fredsbevarande insatser där och vårt långvariga FN-arbete. De som är lite äldre kommer även ihåg vårt stöd till befrielserörelserna där innan de blev självständiga. Vi har ju inte kört en kampanj som bygger på att nu är vi tillbaka i 60-talet, utan den har byggt på en modern politik, säger Söder utanför generalförsamlingen efter Sveriges seger.

Kampanjen har bitvis fått kritik i Sverige då man använt sig av biståndspengar för att finansiera bjudresor för de länder vars röster man försökt vinna. Vad skillnaden är mellan dessa resor och mutor är i dagsläget oklart. Även de borgerliga partierna har framfört kritik mot kampanjen då de menar att Sverige hållit tyst i kritik mot diktaturer och länder som bryter mot mänskliga rättigheter.

Källa:
Stolt och överraskad Margot Wallström


  • Publicerad:
    2016-06-29 10:45