Efter kritiken – MSB försöker slänga orwelliansk ”övningsvideo” i minneshålet

1984. Under gårdagen uppmärksammades en så kallad övningsfilm som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap publicerat på Youtube. Efter hård kritik mot filmens innehåll har myndigheten nu plockat ner den, men många menar att det paranoida innehållet de facto speglar MSB:s världsbild.


MSB plockade ned filmen som avslöjade myndighetens paranoida världsbild – men nu är den uppe på Youtube igen.

Den 15 januari publicerade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ett drygt fem minuter långt filmklipp på Youtube. Filmen sägs vara en så kallad övningsfilm som används under myndighetens samverkansövning SAMÖ 2018.

MSB beskriver innehållet som ”fiktivt”, men i stort återspeglar handlingen myndighetens ständigt upprepade lägesbeskrivning: Att Ryssland via ”informationspåverkan”, spionage, sabotage och med hjälp av mer eller mindre oppositionella grupper – inklusive Nordiska motståndsrörelsen – försöker ”destabilisera” Sverige. I filmen menar man exempelvis att ”en serie mystiska sabotage och angrepp mot Sverige maskeras som olyckor”, varpå man visar bilder på en person som klättrar upp för en mast – en tydlig referens till fällningen av Häglaredsmasten, som ett helt etablissemang valde att skylla på Ryssland, trots att inga bevis fanns för något sådant överhuvudtaget.

Ryssland pekas inte ut med namn, utan kallas istället för ”den potentiella motståndaren, och i samband med att berättarrösten talar om att svenskar utsätts för ”desinformation och vilseledande fakta” så dyker bilder av Russia Todays hemsida upp. Berättarrösten fortsätter med att säga att debatten i Sverige polariseras och att ”populistiska krafter” i landet därmed stärks som en direkt följd. I tre snabba klipp får man under tiden se Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en tv-studio, vänsterextremister som sliter i ett kravallstaket, samt bilder från Nordiska motståndsrörelsens konfrontationer med polisen under organisationens 30 september-demonstration i Göteborg.

Det är också denna sekvens som väckt starkast kritik i offentligheten, då Sverigedemokraterna med Åkesson i spetsen har uttryck stor bestörtning över att sammanblandas med Nordiska motståndsrörelsen. Att våldsamma vänsterextremister syns i samma sekvens tycks dock inte ha stört det ”socialkonservativa” partiet nämnvärt.

— Det är helt skandalöst, men tyvärr ännu ett tecken på att debatten om ”påverkan” och så kallade ”fake news” har udden riktad mot riksdagens oppositionsparti. Det är en obehaglig utveckling inför valet, säger Åkesson till Expressen och fortsätter:

— Ska vi tolka detta som att MSB ser som sin uppgift att motarbeta SD i valrörelsen? Det är djupt obehagligt.

Kritiken mot den uppseendeväckande filmen har lett till att MSB har kommenterat den på sin hemsida, där man också förklarar att man valt att plocka ned klippet. Avpubliceringen motiveras med att den ”spridits till andra än övningens deltagare och att den tolkades på ett annat sätt än vad som var avsett”.

— Vi hade inte sett att det kunde tolkas på det sätt som nu skett och det var inte vår avsikt att det skulle tolkas så. MSB är en myndighet som står för objektivitet och tar inte politisk ställning, säger Nils Svartz, vikarierande generaldirektör på MSB, i ett uttalande.

MSB har under en tid tagit en alltmer aggressiv ton mot Ryssland, som man anklagar för omfattande ”informationspåverkan” mot Sverige. Man menar bland annat att Ryssland med hjälp av ”trollfabriker” kommer att försöka påverka årets allmänna val och samtidigt undergräva förtroendet för Sveriges parlamentariska system. Exakt i vilken riktning som Ryssland vill påverka valutgången har hittills varit något höljt i dunkel, men den nu nerplockade ”övningsfilmen” kan ge en inblick i den orwellianska myndighetens världsbild.

Nyligen avsattes den hårt kritiserade Dan Eliasson som rikspolischef och inom kort kommer han att tillträda som ny generaldirektör för MSB. Hans meriter som effektiv och auktoritär myndighetschef – blandat med MSB:s ökade betydelse i samhället och den allt hårdare tonen mot ”informationspåverkan” och Ryssland – har lett till att Nordfront tidigare har konstaterat att Eliasson de facto kommer att ikläda sig rollen som Sveriges nya propagandaminister. En roll han tar sig an samtidigt som regeringen med hjälp av MSB nu ger sig in i sitt valrörelseinformationskrig mot ”den potentiella motståndaren”.

Källor:
Åkesson jämställs med nazister i myndighetsfilm
MSB kommenterar den uppmärksammade övningsfilmen

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Christian Hamilton
Nybörjare
Christian Hamilton
2 år sedan

Den nyttige idioten lille Jimmy gråter ut i svensk media, samtidigt vill han förbjuda Nordiska motståndsrörelsen. Hur tusan skall ha bli sedd som opposition mot resten av sionistpartierna?

Nej Jimmy, du är och förblir en eländig nolla i politiken som försöker inbilla folk att du leder någon slags opposition när du istället är en förrädare i det dolda, den värsta sorten.

Sigbjorn
Nybörjare
Sigbjorn
2 år sedan

Hmm verkar som att de precis som med Donald Trump vill använda sig utav Ryssland för att skrämmas.

Joss
Nybörjare
Joss
2 år sedan

Undrar vad brandmän som behöver poliseskort till förorterna tycker om MSBs verklighetsbeskrivning?

Segrande
Nybörjare
Segrande
2 år sedan

”MSB är en myndighet som står för objektivitet och tar inte politisk ställning, säger Nils Svartz”

HAHAHAHAHA något av de roligaste jag har hört på länge

Johan
Nybörjare
Johan
2 år sedan

Att skylla sina egna handlingar på andra ”Ryssland/Putin” och inte inse att motståndsrörelsen är en växande konsekvens av deras egna handlande..det skulle väl inom psykologin kallas för projicering..! Jag har titta på många historiska skeenden och jag kan se att ZOG gjort på samma sätt varenda gång, de har helt enkelt ingen fantasi..de skyller alltid det de själva gjort på någon annan. Det slår aldrig fel…

Christian Hamilton
Nybörjare
Christian Hamilton
2 år sedan

Tanken slog mig angående Dan Eliassons marsch genom diverse myndigheter att han beter sig som elefanten i en glasbutik, välter och förstör allt han rör. Att kunna fortsätta med denna samhällsnedbrytande aktivitet tyder troligen på att någon har en kraftig hållhake på skitstöveln. Eliasson tycks följa någon slags agenda. Vi vet att han blev dömd för skadegörelse och våldsamheter i politiska sammanhang när han var yngre och det är kanske inte långsökt att frimurarna och de andra (((ljusskygga))), som styr vårt land bakom gardinerna, har andra mer komprometterande saker att hota aset med om han inte följer deras order. Att… Läs mer »