Efter kritiken från internationella valobservatörer – nu ändrar Sverige röstningsprocessen

SVERIGE. Det var under förra höstens allmänna val som valobservatörer från OSSE riktade skarp kritik mot hur Sverige hanterade valhemligheten. Nu har man anpassat sig till kritiken och de som röstar får välja valsedlar i ett avskilt område.

Under förra höstens val till riksdag, kommuner och landsting var den internationella Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i Sverige för att se till att allt gick rätt till enligt internationell standard.

OSSE framförde skarp kritik mot hur själva röstningsprocessen är upplagd, då man menade att valhemligheten hotas.

”I praktiken placeras valsedlarna på ett bord eller en ställning, ofta mitt framför ögonen på och personal och andra närvarande i vallokalen, vilket ofta kan försvaga valhemligheten”, skrev OSSE i sin rapport.

Nu har Sverige vidtagit åtgärder enligt kritiken. I årets EU-val får man nämligen välja valsedlar bakom en avskärmning, utan insyn från någon annan.

— Det här är en bra ändring, att skydda valsedlarna så ingen annan kan se vilka valsedlar du tar, säger Johannes Härri som är valsamordnare i Lunds kommun.

Hur avskärmningen ska se ut får varje vallokal besluta, men när man kommer till lokalen ska man mötas av en röstmottagare som informerar om processen. Sedan får man gå en och en bakom avskärmningen för att välja valsedel, vilket innebär att det kan bli köbildning.

Efter att man valt sin valsedel går det till som vanligt, att man går till en annan röstmottagare som tillhandahåller ett kuvert innan man går till valskärmen och stoppar röstsedeln i kuvertet för att sedan lämna in den.

Källa:
Positiva nyheten inför EU-valet: ”Det är jättebra”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
6 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Rickard
Rickard
1 år sedan

Varför inte ha bara en röstsedel med alla registrerade partier på så får man kryssa för ett allternativ det är mycket mer demokratiskt då även små okända partier blir synliga. Vill man personrösta så är det bara att skriva personens namn för om man inte kan det så är man inte intresserad nog. Med detta system så kan man skicka ut röstsedeln med röstkortet i god tid före valet så folk kan sätta sig in i olika partiers politik men det kanske hotar makten då menar jag den verkliga makten som bestämmer i världen = bankerna och deras skuldslaveri

Simen
Simen
1 år sedan
Reply to  Rickard

Och låt oss inte glömma miljön (senaste valet trycktes det över 500 miljoner valsedlar).

Ethny
Ethny
1 år sedan

Kommer de ha dolda kameror som är svåra att se, så de kan se vilka som är ondskefulla nazister och röstar på det enda vettiga parti, NMR? :)

Lingonet
Lingonet
1 år sedan

Silar mygg och sväljer kameler.

Jan Hjelm
Jan Hjelm
1 år sedan

Men ingen lösning på på problemet med att rösträkningsprocessen till stor del domineras av socialdemokrater som gör vad de kan för att byta ut misshagliga röster mot sina egna.

Lingonet
Lingonet
1 år sedan
Reply to  Jan Hjelm

Jag tror mer att kriminellt vänsterblivna väljare som genom att stjäla ”misshagliga” röstsedlar är ett större problem i vallokalerna än de som senare hanterar dem.