Efter 40 år når populationen av saimenvikare sitt första mål

NORDEN. Den utrotningshotade sälarten saimenvikaren kommer att nå ett av sina hållbarhetsmål i år, processen har tagit 40 år.

Nordfront rapporterade under senhösten om hur populationen av den unika sälarten saimenvikare vuxit sig allt starkare. Nu har finska Forststyrelsens släppt sina officiella siffror för årets sälkull och nyheterna är mycket glädjande. För första gången sedan arten blivit fridlyst för 40 år sedan når man sitt första hållbarhetsmål om fyrahundra individer.

Årets kull beräknas till 90 sälungar vilket innebär ett totalt antal på 470 saimenvikare. En siffra som även efter naturligt bortgång innebär att populationen för första gången går över målet om 400 stycken. Därmed är saimenvikaren verkligen på väg att överkomma risken för att utrotas.

Att hållbarhetsmålet nås i år innebär att målet nåtts hela sju år tidigare än man ursprungligen beräknat. Om populationen fortsätter att växa med mellan 3-4 procent per år så kommer denna för världen unika sälart tids nog att kunna förklaras som livskraftig.

Video med saimenvikaren från Finlands naturskyddsförbund:

Fakta: Saimenvikare

Art: Pusa hispiga saimensis
Globalt antal: cirka 400
Utrotningsklass: 1 (Starkt Utrotningshotad)

Utvecklades till en unik art under förra istiden då den isolerades i delar av dåtidens Östersjön som sedermera blev till insjön Saimen.

Källa:
Neljä vuosikymmentä sitten tavoitteeksi asetettu 400 norpan raja ylittymässä vihdoin: Norpan matka ihmisen hylkimästä eläimestä luonnonsuojelun symboliksi on kivinen

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
anschCaesar-AureliusLinusHenrikSamuel Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Samuel
Medlem

Vi skall också överkomma risken för att utrotas!

Henrik
Medlem

Härligt med lite glada nyheter ibland. Vi nationalsocialister idag följer Hitlers exempel, som bland annat var den första som införde jakt och djurhållningslagar, när vi lovar att vi är den bästa miljörörelsen.

Linus
Medlem

Mycket goda nyheter. Nationalsocialism är naturens ända chans för ett stabilt ekosystem. Allt hänger på våran seger!

Caesar-Aurelius
Medlem

”Saimenvikaren isolerades för ca 8000 år sedan från andra vikare på grund av landhöjningen efter senaste istiden, som gjorde att de blev instängda i delar av Östersjön som blev en insjö. De isolerade sälarna utvecklades morfologiskt, ekologiskt och genetiskt till en egen underart. Saimenvikaren har större ögon och hjärna än andra vikare.” Någon som känner igen sig? ”Den nordiska rasen isolerades för ca 8000 år sedan från andra europeiska raser på grund av landhöjningen efter senaste istiden, som gjorde att de blev instängda på skandinaviska halvön av Östersjön. De isolerade nordmännen utvecklades morfologiskt, ekologiskt och genetiskt till en egen underart.… Läs mer »

ansch
Medlem
ansch

Underbart! Så fina djur!