Edvard Grieg – Nordens tonsättare

20130615_grieg

Dagens datum 15 juni: Denna dag år 1843 föddes en av Nordens främsta kompositörer och en förgrundsgestalt inom den nordiska nationalromantiken.

Edvard Hagerup Grieg föddes den 15 juni år 1843 i Bergen. Han växte upp i en musikalisk miljö. Hans mor, Gesine Judith Hagerup, var själv en mycket duktig pianist som hade blivit musikaliskt skolad i Tyskland. Den världskände violinisten Ole Bull, som var nära vän till familjen, lade tidigt märke till Edvard Griegs talang och föreslog att han skulle genomgå särskild musikalisk utbildning. Detta föranledde att Grieg år 1858, vid endast 15 års ålder, begav sig till Tyskland för att studera vid Leipzigs konservatorium.

Grieg kom dock snart att bilda uppfattningen att musikhögskolan i Leipzig var för konservativ. Han började på egen hand studera Frédéric Chopin, Robert Schumann och Carl Reinecke  – alla pianister som han själv. Hans favoritkompositör var annars Mozart. Han var också stor beundrare av Wagner.

Edvard-griegEfter fyra år utexaminerades Grieg från Leipzigs konservatorium med mycket goda avgångsbetyg. Efter ett års vistelse i Bergen begav sig Grieg till Köpenhamn där han levde i tre år. I Köpenhamn hade han träffat Rikard Nordraak, som under samma tidsperiod komponerade Norges nationalsång. Nordraak kom att få stor betydelse för Griegs utveckling, inte som kompositör men som en inspirationskälla och ett slags mentor. Framförallt tilltalades Grieg av Nordraaks strävan efter att skapa nordisk musik baserat på gamla folktoner. Det fanns andra tonsättare i Norge som också var inne på det spåret och som vidare influerade Grieg, exempelvis Otto Winter-Hjelm och Ludvig Mathias Lindeman, varav den senare gav ut ett samlingsverk med tusen norska folkmelodier.

Under Griegs tid hade norrmännen århundraden levt i skuggan av Danmark för att sedan påtvingas en union med Sverige på mer eller mindre enbart Sveriges villkor. Många norrmän sökte vid den tiden efter en egen norsk identitet och förde en kulturkamp där man lyfte fram vad som var specifikt norskt. Den norska kultur som vid denna tid trädde fram var dock i allra högsta grad nordisk. I denna nordiska nationalromantiska era blev Grieg en förgrundsgestalt med sina nordiska rytmer och sina verk om norska fjäll och fjordar.

Åren 1867-1879 uppträdde Grieg i Tyskland och städer som Wien, Rom, London och Sankt Petersburg. Han träffade vid denna tid kompositören Franz Liszt, en pianovirtuos som beskrivits som ”den främste genom alla tider”. Grieg hade genom ett rekommendationsbrev från Liszt, som aldrig hade träffat Grieg tidigare, fått ett statligt stipendium så att Grieg kunde ta sig ner till Italien. De möttes vid två tillfällen i Rom där Grieg hade med noter till två verk som Liszt spelade a prima vista för de samlade musikerna. Liszt imponerades av den norske kompositören och hans goda vitsord hjälpte Grieg att bli ännu mer känd samtidigt som det gav honom självförtroende och självtillit.

Mest känd är Grieg för musiken till pjäsen Peer Gynt av Henrik Ibsen från år 1876. Ibsen hade personligen bett Grieg att komponera musiken till detta drama. I Peer Gynt ingår också musikstycket I Bergakungens sal. Dramat berättar att Peer Gynt har stulit bergakungens dotter från det bröllop där hon var tilltänkt brud. När Peer Gynt försöker fly från trollen ramlar han och slår i huvudet i en sten och vaknar upp i bergakungens sal. Omringad av troll anklagas ”den kristne sonen” för att ha förhäxat bergakungens vänaste dotter. Trollen diskuterar olika hemska bestraffningar och musiken stegras för varje gång de livliga diskussionerna tar vid. Musiken upphör först när Peer Gynt lyckas fly från berget.

När Edvard Grieg blivit till åren var han världsberömd och kallades för ”Nordens Chopin”. Nu var det han som var inspirationskälla för andra. Han influerade en mängd kompositörer i Norge och i andra länder, däribland den svenske tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger, men också andra kulturpersonligheter såsom författaren George Bernard Shaw.

Den 4 september 1907 avled Edvard Grieg efter en tids sjukdom. Han hade då blivit erkänd som en av Norges största kulturpersonligheter, kompositör och dirigent. På begravningen spelades, mycket passande, Chopins begravningsmarsch.

Edvard Grieg var en av de första norrmän som kremerades. Hans aska placerades i en urna inne i berget under hans hus Troldhaugen.

Edvard Grieg var en av de första norrmän som kremerades. Hans aska placerades i en urna inne i berget under hans hus Troldhaugen.

Artikeln publicerades ursprungligen 2015-06-15.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

14 Kommentarer till "Edvard Grieg – Nordens tonsättare"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Macedonia
Gäst
Nybörjare
Macedonia

Inte så länge sedan låna jag en en biblioteks skiva av han. Underbar ljuv musik som återspeglar romantik eran.

Han har även skotsk börd.

Ingemar W
Gäst
Nybörjare
Ingemar W

Mäktig musik!

Kim Larsen
Gäst
Nybörjare
Kim Larsen
Kim Larsen
Gäst
Nybörjare
Kim Larsen
Baron Skugga
Gäst
Nybörjare
Baron Skugga

Lägg också märke till texten, av Aasmund Olavson Vinje (1818 – 70)
Han var den förste som konsekvent skrev på Landsmål (høgnorsk / nynorsk), en folkspråksbaserad norska, som Ivar Aasen tog fram för att ersätta den förenklade ”kolonialdanskan”, som blev till dagens Bokmål.

Baron Skugga
Gäst
Nybörjare
Baron Skugga

Då måste vi också minnas vår egen Franz Berwald (1796 – 1868), en enastående representant för svensk entreprenörsanda, som förutom en av Nordens största symfoniker också var ortoped och glasbruksdisponent!
Lyssna på försommarstämningen i Adagiot ur hans fjärde symfoni:

http://www.youtube.com/watch?v=II_syJoCdNg&feature=youtube_gdata_player

Lacey Q. Case
Gäst
Nybörjare

I 1871 var han med på å stifta Musikerforeningen som han var leiar for i fleire år, delvis i lag med Johan Svendsen . I 1874 forlet han Christiania og levde sidan vekselsvis i utlandet, Bergen og Lofthus i Hardanger . 1885 flytta Grieg til Troldhaugen i Bergen og budde der resten av livet. I 1904 mottok han storkrossen av St. Olavs Orden .

AstroLogos
Gäst
Nybörjare

Personligen anser jag att Griegs pianokoncert är hans bästa verk.
Mycket romantisk och rik på melodier och stämningar.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Pianokonsert_(Grieg)

Det finns många versioner på Youtube, sök på : Grieg piano concerto.

sörmlänningen
Gäst
Nybörjare
sörmlänningen

I bergakungens sal är ett av dom bästa musikaliskastycken i historien enligt mig.

Thor
Gäst
Nybörjare
Thor

Ikke en helt korrekt omskrivning til svensk altså, siden det på norsk heter:

”I dovregubbens hall”

Dovre er en nasjonalpark i Norge.

https://no.wikipedia.org/wiki/Dovre_nasjonalpark

Forøvrig er jeg helt enig :)

Rysk FA
Gäst
Nybörjare
Rysk FA

Peer Gynt(Henrik Ibsen) är en av mina favorit böker.

Gerhard Gerhardsson
Gäst
Nybörjare
Gerhard Gerhardsson

Grieg var en mästare. En av de finaste kompositörer vi haft i norden. Grattis i efterskott Edvard. Och stort tack!

Thor
Gäst
Nybörjare
Thor

Den første LP-platen jeg kjøpte, var Peer Gynt av Edvard Grieg :)

I Norge er folk flest veldig stolte av EG, på samme måte som jeg føler svensker er stolte av Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf.

Og med all grunn!!

Vi Nordens folk, har mye å være stolte av, og mye å miste om vi ikke ivaretar vår rett til våre land.

Anna
Gäst
Nybörjare
Anna

Älskar Greig och uppskattar kulturartiklar väldigt mycket. Tack! Förslår uppslag om den finske nationalromantiker Robert Wilhelm Ekman när det finns plats.

wpDiscuz