Duterte hotar vägrare av COVID-vaccin med fängelse eller injektionsmedel för grisar

FILIPPINERNA. Filippinernas president Rodrigo Duterte förargas över utbredd skepsis mot COVID-vaccin bland filippinierna, och säger sig nu vilja ta till drakoniska medel för att vända trenden.

Den filippinske presidenten Rodrigo Duterte är bekymrad över den tröga vaccinationsutvecklingen mot COVID-19 i sitt land, och hotar nu de som vägrar vaccinera sig med antingen fängelse eller att få Ivermectin, ett injektionsmedel mot parasiter som används för att behandla djur.

Ivermectin har i någon mån marknadsförts som ett alternativt behandlingsmedel mot COVID-19, men amerikanska och europeiska regelstiftare samt Världshälsoorganisationen (WHO) har avrådit från användandet av det.

”Upp till er, vaccin eller så fängslar jag er. […] Men så länge ni är här och är människor som kan bära på viruset, vaccinera er. […] Annars beordrar jag alla byhövdingar att bokföra alla som vägrar vaccineras. För i så fall ser jag till att ni injiceras med Ivermectin avsett för grisar”, sade Duterte i ett livesänt tal under måndagskvällen, sedan låga vaccinationstal på flera håll i huvudstaden Manila rapporterats.

Duterte är känd för sin färgstarka retorik, och hans kommentarer under måndagen står i motsats till hans hälsomyndighetspersoner, vilka sagt att COVID-vaccinet är frivilligt.

”Missförstå mig inte, vi har en kris här i landet. Jag bara retar mig på filippinier som inte lyder regeringen”, sade Duterte.

Filippinerna uppges för närvarande ha över 1.3 miljoner fall av COVID-19. Den 20 juni hade dock bara 2.1 miljoner människor färdigvaccinerats av 70 miljoner som är målsättningen för i år.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
13 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments