Drogerna flödar i Herrljunga kommun

HERRLJUNGA. Sedan 2011 har alkohol- och narkotikabrott ökat i Herrljunga i Västra Götaland. Försäljningen sker mer öppet och bruket i allt lägre åldrar.

2015 skrev Alingsås Tidning en artikel om droganvändandet bland unga i Herrljunga. Den handlar om personer ner till årskurs nio som dricker så pass mycket att de uppfyller kriterierna för att placeras i en riskgrupp:

Andelen elever i årskurs nio i Herrljunga uppger att de dricker alkohol i sådan mängd att de hör till gruppen riskkonsumenter. Motsvarande andel för riket i sin helhet är elva procent. Till samma riskgrupp hör också 34 procent av Herrljungas pojkar i årskurs två på gymnasiet och femton procent av flickorna.

Via SVT Nyheter har man med data från SCB tagit fram ett diagram som visar antal anmälda brott i kommunen.

Alkohol- och narkotikabrott i Herrljunga kommun. © SVT. Klicka för större bild.


Niklas Lindroth
, narkotikasamordnare i Alingsås, berättar att narkotikaförsäljningen börjat ske mer öppet.

— Vi har fått fler tips från allmänheten som har sett att narkotikaförsäljning pågår öppet, säger Niklas Lindroth, narkotikasamordnare i polisområde Alingsås. Det tyder på att det har utvecklats en mer öppen marknad, där folk vet att om de går till vissa platser såsom stationen i Alingsås finns det narkotika att köpa.

Den ideella gruppen “Vuxenvandring Herrljunga” började nattvandra i samband med att tågstationen blivit en sådan plats som Lindroth nämner.

— Vuxenvandringarna drog igång i vintras sedan både skadegörelsen och droganvändningen ökat i Herrljunga, särskilt i och runt stationsområdet.

De mest beroendeframkallande och skadligaste drogerna säljs utav själva staten. I detta fall handlar det om metylfenidat, ett slags syntetiskt amfetamin, som barn i 10 års åldern blir matade med.

”I topp i Sjuhärad bland pojkar finns Herrljunga, med en andel på 8,4 procent, att jämföra med hela landets 5,6 procent och Västra Götalands län 4,8 procent. I Vårgårda är motsvarande siffra 4,3 procent”, skriver Alingsås Tidning.

Opiater, benzoider och numera hormonbehandlingar delas ut till barn med risken för livslånga biverkningar. Idag matas till och med husdjur med antidepressiva, vilket bland annat Metro rapporterat om.

Källor:
Mer droger bland unga i Herrljunga
Krafttag mot narkotikaförsäljning
Herrljunga toppar adhd-läkemedel
Nya siffror: Kraftig ökning av antidepressiva – bland våra husdjur

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

11
Lämna en kommentar

Please Login to comment
6 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
KlausDevaPeterимяGrottbjörnen Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vera
Medlem

När drogbrukande ”kändisar” förhärligas med sikte på ungdomen – så förvånas man väl inte att ungdomar tar efter? En drogbrukande och rattfyllerist SKALL UT från scenen!!

Henrik
Medlem

Barn och ungdomar härmar äldre människor som dom ser upp till. I tv och på internet dominerar psykiskt sjuka människor om ungarna har som förebilder. Ungar måste lära sig från rätt personer för att lära sig rätt värderingar. Nu lever dom enbart i någon b-kändis delirium.

Karl-Путин A
Medlem

Staplarna sammanfaller tydligt med staplarna för invandringen, men det är säkert bara en slump.

Grottbjörnen
Medlem

varenda ((hollywood))-film propagerar ju för hur ballt det är att knarka, skulle vilja skriva självsanering, men tyvärr så är det ju många ungdomar som egentligen har vett i skallen som blir beroende av all möjlig skit och förstör sin annars fina framtid med det

имя
Medlem

Djur äter antidepressiva… Kanske skulle denna killing behöva det, om den överlevt. Undra vilken sorts människa som vill våldta en killing? Saxat från Metro: ”Killingen kidnappades från Slottsskogens djurpark – och hittades senare misshandlad, bränd och våldtagen. Djuret fick avlivas.”

Grottbjörnen
Medlem

en vild gissning är att vi har att göra med en form av inavlad apa från området norr om indien och Pakistan, kanske från landsbygden i själva indien eller pakistan också

Peter
Medlem

Inte bara cider som inmundigas i ”Herrjongaa” nuförtiden alltså.

Deva
Medlem
Deva

Det mest effektiva sätt att undvika droger idag är att skicka barnen till Pingst, Missions eller någon annan Frikyrka. Svårt att finna andra umgängeskretsar för barnen där droger fördöms effektivt. Tycks även vara det mest effektiva sättet för dem som vill sluta missbruka. Så ser verkligheten ut…

Klaus
Medlem

…kontakta NMR, eller hur?

Karl-Путин A
Medlem

Så att de små barnen ska hjärntvättas med att judarna är våra vänner?

Grottbjörnen
Medlem

det enda sättet att permanent få bort skiten är att sätta en kula i huvet på de som säljer det