Dove pudlar och tvingas be om ursäkt för reklam som anklagats för ”rasism”

HYGIEN. Hudvårdsföretaget Dove har pudlat och tvingats be om ursäkt för en annons som anklagats för att vara ”rasistisk”. Reklamen har nu också raderats.

Foto: Dove.

Hudvårdsföretaget Dove anklagas för ”rasism” efter en annons som publicerades på företagets Facebook-sida som visar en afrikansk kvinna som drar av sig en brun tröja och plötsligt förvandlas till en vit kvinna.

Flera personer har reagerat starkt på bilderna i sociala medier som de påstår är ”rasistiska” då de menar att annonsen förmedlar bilden av att den svarta kvinnan använder tvålen för att bli ”ren och vit”.

Vissa tar dock företaget i försvar och påpekar att en tredje bild visar hur den vita kvinnan tar av sig sin T-shirt, för att visa en tredje kvinna med annan hudton. De menar att kampanjen ämnar visa att Doves produkter är till för personer av alla etniciteter och att den inte är av rasistisk karaktär.

Dove har ändå valt att radera kampanjen och bett om ursäkt för den. På sitt Twitter-konto skriver de:

En bild vi nyligen publicerade på Facebook slog fel när det gällde att representera kvinnor med olika hudfärg med eftertanke. Vi beklagar den skada detta orsakat människor.

Det är dock inte första gången som Dove anklagas för rasism. År 2015 kritiserades företaget för att de erbjöd lotion för ”normal till mörk hud”, vilket upprörda människor menade var att företaget antydde att vit hud var det ”normala”.

Källa:
Dove anklagas för rasism – efter kritiserade bilden

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om