Dokumentär om Nordiska motståndsrörelsen vinner pris i Norge

KULTUR. Den svenske journalisten Henrik Evertsson har vunnit priset som Årets frilansare i Norge för sin dokumentär om Nordiska motståndsrörelsen, men i Sverige vägrar PK-medierna att visa den.

Det norska journalistförbundet delar varje år ut priset Årets frilansare med en prissumma om 20 000 norska kronor. I år gick priset till den svenske journalisten Henrik Evertsson för hans film Raskrigerne, en film där han följer medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen under flera år.

—  Jag var intresserad av att höra hur de tänker och vad de står för och varför den här kampen är så viktig för dem. Jag ville prata med dem och inte om dem, sade Evertsson i en intervju för Nyheter Idag.

Dokumentären visades först i norska NRK:s program Brennpunkt och har senare visats för niondeklassare i skolor runt om i landet.

Men i Sverige har det blivit kalla handen för filmen, trots att den till stor del handlar om Motståndsrörelsens verksamhet här i landet. Filmen har fått kritik av främst den politiska vänstern och antirasistiska organisationer för att den låter nationalsocialisterna komma till tals och förklara sig själva. Statliga SVT har också vägrat att visa den.

— Det finns en del ämnen som är väldigt, väldigt svårjobbade i Sverige, säger Evertsson. Om man ska kalla det politisk korrekthet eller om det bara är att man är sensitiv eller lite försiktig – vad det grundar sig i är svårt att säga.

Raskrigerne i sin helhet går att se här.

Källa:
Svensk vinner norskt pris för dokumentären som SVT inte vill sända

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

7
Lämna en kommentar

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
LottaSverkerOlleAndré DevecseriAnna Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Gratulerar! Det är ett mycket bra och sevärt program. När vi själva får ha ett finger med i spelet och inte låter (((slaskmedia))) få ljuga helt ohämmat, så kan vi inte framstå som annat än sympatiska förebilder och alternativ till dagens (((liberala skitsamhälle))).

Thor
Medlem

Bra film
kommer nog inte sändas i svenkstatliga public service

Anonym
Medlem
Anonym

Mycket minnesvärt. Fint att se om. Tack kamrater!

André Devecseri
Medlem

Härliga minnen!

Olle
Medlem

Den var mycket mer ”rättvis” än vad jag hade förväntat mig, glatt överraskad

Sverker
Medlem

Norges TV är inte lika marxistiska. Dom sände ju t.o.m ”Hjernevask”, vilken tystades ner allt vad dom kunde på SVT.
(((Frankfurtskolan))) indokrinerade bedrövligt många svenskar på 60-70-talet, som nu är i maktposition.

Lotta
Medlem

Var bättre än väntat faktiskt