Dagens datum 17 juni: Denna dag 1910 föddes Diana Mitford i London. Den välkända societetskvinnan skulle bli mycket kontroversiell och hatad av ledarskiktet i England då hon kom ut som sympatisör till nationalsocialismen.

Diana Mosley

Diana Mosley

Diana Mitford föddes den 17 juni 1910 i den fashionabla stadsdelen Belgravia i London. Hon växte emellertid upp i familjen Mitfords hem i Oxfordshire. Diana Mitford var en brittisk adelsdam i en syskonskara på sju, varav sex var systrar. Mitford-systrarna var mycket kända inom Englands societetsliv och det skrevs böcker och skvallrades om deras liv i pressen. De var även kusiner till Clementine Hozier, Winston Churchills fru. Två av systrarna var kända författare, Diana var känd som den glamorösa och ansågs mycket vacker.

1929 gifte sig 18-åriga Diana Mitford med bryggeriarvingen Bryan Walter Guinness och de fick tillsammans två söner. Paret anordnade storslagna fester dit den tidens kända personer kom, däribland politiker som Winston Churchill. Som Diana Guinness stod hon i centrum av 1900-talets societet, skriver den brittiske historikern David Irving.

diana-oswaldmosley

Oswald Mosley

I början av 1930-talet kom Diana Mitford att visa sympatier för nationalsocialismen. Hon inledde ett förhållande med Oswald Mosley, ledaren för British Union of Fascists, och skiljde sig med Guinness.

1934 deltog hon på Nürnbergdagarna i Tyskland med sin yngre syster Unity Valkyrie Mitford som introducerade henne för Hitler. Ett år senare gifte sig Diana i hemlighet med Oswald Mosley i Joseph Goebbels hem med Goebbels och Hitler som bröllopsvittnen. Senare samma år framträdde paret offentligt vid Olympiska spelen i Berlin, men bröllopet hemlighölls till 1938, då parets första son, Alexander, föddes. De fick även sonen Max 1940.

Tiden precis innan och efter andra världskrigets utbrott skulle bli svåra. Veckorna innan utbrottet varnade Hitler Diana och hennes syster Unity för att England skulle starta krig mot Tyskland och rekommenderade dem att för säkerhets skull återvända hem.

Diana återvände hem medan Unity stannade kvar. När Storbritannien och Frankrike förklarade Tyskland krig försökte Unity ta självmord genom att skjuta sig själv i huvudet. Hon överlevde, men skulle inte bli densamma och avled till följd av skadorna 1948.

Diana och hennes syster Unity omgivna av SS-män.

Diana och hennes syster Unity omgivna av SS-män.

1940 arresterades paret Mosley enligt förordning 18B, en lag som instiftats 1939 och som gav brittiska staten möjligheten att fängsla sympatisörer till nationalsocialismen. När Diana greps och fördes till ett kvinnofängelse var hennes son elva veckor. Den demokratiska regimen höll henne fängslad i tre år på grund av hennes åsikter. 1943 släpptes Oswald och Diana Mosley och fick sitta i husarrest till krigsslutet.

Efter kriget bodde paret några år på den engelska landsbygden men förvägrades pass och tvingades fly med båt till Irland. Därifrån tog sig paret vidare och bosatte sig i ett exklusivt hus i Orsay, nära Paris, där de var grannar och nära vänner till Storbritanniens abdikerade kung och hans fru: hertigen och hertiginnan av Windsor.

Omslaget på Diana Mosleys självbiografi.

Omslaget på Diana Mosleys självbiografi.

1948 bildade Oswald Mosley Union Movement, som förespråkade ett enat Europa. Även Diana var aktiv i rörelsen och grundade och drev tidningen The European 1953 som förde fram de ideal Union Movement stod för, vilket skulle kunna beskrivas som pan-europeisk socialism. Som detalj kan nämnas att Diana i en intervju ett år innan sin död nämnde att hon inte gillade den franske nationalistledaren Jean-Marie Le Pen. Hon ansåg att Europa borde vara enat och var emot den sorts nationalistiska isolationism som Le Pen stod för.

Tillsammans med sin man grundade hon även Euphorion Books, ett bokförlag som bland annat gav ut den tyske stridspiloten Hans-Ulrich Rudels och racerföraren Niki Laudas självbiografier. 1977 publicerades Dianas självbiografi, A life of Contrasts som blev en internationell bestseller.

År 2003 avled Diana Mosley i Paris 93 år gammal.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-06-17.


  • Publicerad:
    2018-06-17 00:00