Det ”sexistiska” bokstaveringsalfabetet föreslås bytas ut

KULTURMARXISM. Rättviseförmedlingen och Fredrika Bremerförbundet vill ha ett mer jämställt bokstaveringsalfabet

Det gamla bokstaveringsalfabetet behöver göras om, anser Rättviseförmedlingen och Fredrika Bremerförbundet.

— Det gamla alfabetet består endast av mansnamn, säger Seher Yilmaz, ordförande i Rättviseförmedlingen, av Sveriges Radio kallad Rättviseföreningen, till radions program P1 Morgon.

— Det har sett likadant ut sedan 1800-talet och det är dags att det ska spegla Sverige som det ser ut. I grunden handlar det om att det är en demokratifråga om hur vi vill att det offentliga samtalet ska se ut. Vi vill att samhället ska vara öppet och inkluderande. Det bokstaveringsalfabetet vi använder i dag hos myndigheter och radio skickar fel signaler, säger Yilmaz.

Det nuvarande systemet har sett likadant sedan 1800-talet och innehåller traditionella svenska mansnamn som exempelvis Erik och Rudolf. Det nya förslaget från Rättviseförmedlingen och Fredrika Bremerförbundet föreslår exempelvis Pippi och Khaled, skriver Sveriges Radio.

Kvinnoalfabet fanns redan – men används inte
Ett bokstaveringsalfabet med endast kvinnonamn har dock existerat i årtionden, skapat av feminister i syfte att ”bryta språkets patriarkala ordning”. Nordfront har på sin redaktion också tillgång till det, men det används inte. Det används inte ens av större feministiska organisationer.

Försvarsmakten anser att det skulle vara dåligt att menar att det skulle vara ett alltför omfattande arbete med att byta bokstaveringsalfabetet.

— Varenda förband hos oss har ett namn, exempelvis Erik, Filip och Adam, säger Jesper Tengroth, pressekreterare för Försvarsmakten till Sveriges Radio.

— Det här ska användas under svåra förhållanden, under stress. Vi ser när vi varit utomlands och använt engelska bokstaveringar att det har inte varit helt enkelt.

Källa:
Vill se nytt bokstaveringsalfabet: Består endast av mansnamn

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Lingonet says:

  Rättviseförmedlingen och Fredrika Bremerförbundet behöver slängas ut, för gott!

 • Klaus says:

  Svenskar, vara stolta över det gamla bogstaveringsalfabetet och bibehålla det som har uppenbarligen visat sig vara bra!
  Gör det inte som i Tyskland: kejserrike, Weimar-republiken, Tredje riket, BRD, DDR. Dessutom finns det skillnader till Österrike och Schweiz.
  https://de.m.wikipedia.org/wiki/Buchstabiertafel
  Viktigast är att bokstaven blir tydlig. Det är lite konstigt på engelska med Juliett, Uniform och Yankee.

 • Allan says:

  Släng ut surfittorna med deras svartimport till Apfanistan, där behöver de bara kunna ett av mansnamnen i det alfabet de hatar – Sten, som de rasfrämmande hannar de vurmar för kommer kasta på dem för att surfittorna inte vet sin plats (bland de andra husdjuren).


 • Lämna ett svar