Det Fria Sverige tar ställning mot regeringens uttalande om att förbjuda Nordiska motståndsrörelsen

SVERIGE. Regeringens förslag om att förbjuda Nordiska motståndsrörelsen och liknande organisationer möter nu kritik.

Stefan Löfven vill förbjuda Nordiska motståndsrörelsen.

Föreningen Det Fria Sverige (DFS) har skrivit ett uttalande där de skriver att de ”står upp för Nordiska motståndsrörelsens rätt att organisera sig som förening och verka för sina mål inom ramen för dessa medborgerliga friheter”. Uttalandet sker med anledning av att den rödgröna regeringen efter en intensiv hetskampanj i media meddelat att man vill förbjuda Nordiska motståndsrörelsen och andra ”nazistiska” och ”rasistiska” organisationer.

Det senaste förslaget från regeringen, som föregåtts av förslag från den nya polischefen såväl som Moderaterna, bygger på en paragraf i regeringsformen som möjliggör inskränkningar i föreningsfriheten enligt följande:

Föreningsfriheten får begränsas endast när det gäller sammanslutningar vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande. Lag (2010:1408).

DFS menar dock att denna lagtext inte kan användas för att stödja ett organisationsförbud så som regeringen vill göra gällande:

Denna lag ger inte utrymme åt att förbjuda NMR och om så sker är det en livsfarlig och godtycklig tolkning av lagen. Kort sagt så är inte ordningsstörning eller handgemäng i samband med aktivism ”förföljelse av en folkgrupp”. Det är i sådant fall brott som omfattas av lagar gällande just de brotten och ska i sådant fall hanteras av polis och insatserna ska riktas mot de personer eller den person som begår brotten eller brottet. Kollektiv bestraffning i form av åsidosättande av de mest grundläggande rättigheterna i Sverige kan inte stillatigande accepteras av någon vän av frihet.

Vidare skriver DFS att lagförslaget skulle göra Sverige till ett mindre demokratiskt samhälle:

Om lagen träder i kraft 2020 så uppstår en situation där polisen och domstolarna kommer få till uppgift att utreda och avgöra vilken åsikt som är godkänd att organisera sig kring, eller inte. Detta är en praktik som definierar en diktatur.

Även på Flashback har lagförslaget väckt stor debatt med över 400 inlägg i skrivande stund i tråden som berör nyheten. Noterbart på Flashback är också att de flesta användarna är kritiska till regeringens förbudsförslag.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

9
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
4 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Caesar-AureliusHarald BafastVictorChristian HamiltonSigbjorn Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Den-Kristne
Medlem

De fria kan tänka fritt.

Karl-Путин A
Medlem

RF, ger du dig aldrig?

Den-Kristne
Medlem

Vad menar du? Hade de inte tänkt fritt hade de yrat om förbud som alla pk-människor.

Valhalla
Medlem

Socialdemokraterna har förstört Sverige. Därför bör detta parti förbjudas och alla sossar bör stoppas in i omskolningscentra (koncentrationsläger) där de måste studera nationalsocialistisk och rasistisk litteratur. Husförhör varje söndag. De ansvariga politikerna bör ställas inför militär krigsrätt.

Sigbjorn
Medlem

Bra av DFS.

Motståndsrörelsen har ju för banne mig funnits i 20 år och nu när organisationen visar sig för framgångsrik så kommer förbudshetsen. Hm…

2020 pratas det om, de har lagt till sig med goda marginaler innan nästa val. Hmmmmmmmmm…

Christian Hamilton
Medlem

Detta uttalande från DF är bara ett utslag av självbevarelsedrift. DF skiter fullständigt i Nordiska motståndsrörelsen, de är bara ute efter att rädda sitt eget skinn inför framtiden.

Victor
Medlem

Precis. Senast för något avsnitt sågade dom hela Motståndsrörelsens vistelse i Almedalen. Särskillt den feta lilla hobben gjorde det https://www.svegot.se/2018/07/09/kms62-ar-vi-mitt-uppe-i-ett-krig/

Caesar-Aurelius
Medlem

”Den fete lille hobben” fick valtidningen gratis av mig per epost, men inget tack fick jag för det.

Dålig stil.

https://www.nordfront.se/wp-content/uploads/2018/07/Valtidning-2018.pdf

Tors Spjut
Medlem

Vad skulle hända rent praktiskt om man lyckades införa ett förbud? Skulle NMR gå under jord, upphöra etc?