Den svenska sommaren

KRÖNIKA. Offra en dag denna sommar, skriver Henrik Pihlström.

Som ung och liten är du extra känslig för intryck. Det är lukter, smaker, färger, ljud och bilder som fastnar på näthinnan. I vuxen ålder associerar du intrycken med olika känslor, inte sällan sker det sublimt.

Därför får prästkragarna och de utslagna björklöven i den tidiga junisommaren en laddning som är mer än bara något vackert. Det är minnet från barndomen. Det är känslan av trygghet, kopplingen till hemmet, minnet av döda släktingar, tillhörigheten till det som vi älskar.

Den svenska sommaren ger intryck på gammal och ung.

Den svenska sommaren ger intryck på gammal som ung.

Om bara några dagar befinner vi oss i den ljusaste tiden på året. Längre upp i vårt avlånga land är natten en period som inte känner till mörker. Att uppleva ljuset och se den blomstrande svenska naturen är ett gåva i livet som vi aldrig kan lära att nog uppskatta.

Varje år drabbas jag av en mindre panik när jag inser att det vänder mot mörkare dygn. Ingen har förmågan att stanna tiden eller planetens pendling. Det skulle vara skönt att kunna stanna i den lyckliga perioden som midsommaren innebär.

Det är en fantastisk tid vi har runt midsommar. Jag är dock glad att det går att resa mot Norrlands övre regioner långt inpå sommaren för att ta del av den stora mängden ljustimmar.

Jag tänker på länder jag rest till där rent sötvatten är en ovanlighet. Kranvattnet i Dublin, på Irland, hade en klorstank som gjorde att jag knappt ville använda det för att tvätta mig. I Sverige har vi otaliga naturliga brunnar, bäckar och källor. Insjöar är ofta så rena att de är reservoarer för våra vattensystem som vi slösar utan eftertanke.

Att kunna bada i en insjö med rent sötvatten är något fantastiskt. Skulle det inte vara för allemansrätten skulle sjöarna kunna prissättas och marknadsföras till nyrika kineser och andra som förstår hur unikt vårt vackra land egentligen är.

Insjöar med rent sötvatten finns i hela landet.

Insjöar med rent sötvatten finns i hela landet.

Offra en dag på denna sommar där du glömmer förpliktelser, oro och stress. Uppvakta din partner, vän, son, dotter eller släkting med ett improviserat initiativ där ni ägnar dagen tillsammans. Prata minnen, drömmar och fantisera. Leta upp den vackra platsen du gick till som barn. Tänk på hur vackert Sverige egentligen är.

Vi lever i en ond tid och om det kan vi orda mycket. Till trots finns det fortfarande lycka och glädjeämnen att ta del av. Den svenska sommaren och den fina naturen ger både glädje och hopp. Det behövs för att hoppet får vi inte ge upp.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments