Den svenska ”förintelsen”

HISTORIA. Lagom till den så kallade förintelsens minnesdag lanserade Bonnier en ny tidning, Historiska brott & mysterier. I denna nya historiska skvallertidning blandas Jack the Ripper, Jim Jones och diverse seriemördare med mordgåtor och mysterier. Varför just denna publikation i raden av tidningar som rider på den nya historiska vågen fångade mitt intresse, var det smaskiga omslaget. Detta utlovade ”Den otroliga historien om de svenska nazilägren”. Nu kan detta komma som en chock, men om man ska tro artikeln så fanns det långt gångna planer på en svensk förintelse – långt innan den påstådda förintelsen skulle ha ägt rum.

out

Artikeln skrevs av ”nazistexperten” Bosse Schön och vilar i stora delar på en äldre artikel av Henning Palm i Sydsvenska dagbladet från 1983 blandat med teorier av Bosse Schön själv. Men den kryddas även av en väldigt spektakulär intervju av Helene Lööw med en mystisk före detta medlem i SSS från 1989.

Enligt nämnda nazistexpert hade tyskarna med Hitler i spetsen planer på att invadera Sverige och de svenska nationalsocialisterna hade order att bygga koncentrationsläger och sätta samtliga Sveriges judar, 8000 st., i så kallat ”skyddshäkte”. Dessa skulle sedan slussas vidare till Auschwitz och ”gasdöden”. Bevisen för dessa smått bisarra påståenden består i en brädhög i Skåne, ett register över svenska judar som hittats vid en husrenovering och några tveksamma uppgifter från två socialdemokratiska journalister.

Efter att ha läst denna artikel om de fruktansvärt onda och hemska nazisterna i Sverige på 30-talet blir givetvis en grundlig efterforskning en logisk följd. Det dröjde dock inte länge innan dessa vilda påståenden började ta en helt annan form.

Utöver sin titel som journalist och nazistexpert titulerar sig även Bosse Schön som ”nazi-jägare” och ingår i projektet Last Chance. Detta projekt har som syfte att jaga och spåra upp 800 nazikrigsförbrytare. ”Du ska inte tro att du kommer undan. Vi kommer att jaga dig till kanten av din grav. Du har inte en chans!” säger Schön själv om sitt uppdrag. Han har skrivit tio böcker, bland annat Svenskarna som stred för Hitler och Hitlers svenska SS-soldater och anses vara en av landet främsta experter i ämnet [Sic!]. I en annan artikel i Aftonbladet från 2008 skriver Schön följande som ramar in hans ståndpunkt med önskbar tydlighet:

”De svenska judarna skulle hållas fängslade i koncentrationsläger som skulle byggas i Sjöbo och Stora Karlsö söder om Gotland – innan de sändes vidare till gasdöden i Auschwitz. När vågar Forum för levande historia berätta om de svenska nazisternas planer på massmord på Sveriges judar, zigenare och homosexuella.”

Testen Schön driver är att svenska frivilliga både bevittnade och deltog i massavrättningar av judar vid östfronten och att de svenska nazisterna förberedde Sverige för tyskarna och planerade att mörda alla judar i Sverige vid ett eventuellt tyskt maktövertagande.

Bosse Schön, "journalist" och "nazi-jägare".

Bosse Schön, ”journalist” och ”nazi-jägare”.

Dessa planer skulle hade gått så långt att de svenska nazisterna hade flera ”dödslistor”, ritningar över läger och färdiga brädor och timmer vilka staplats upp på en bondgård i Skåne redan kring 1935. Ritningarna till ett av dessa läger, på Sjöbo, har dock enbart bevittnats av socialdemokraten och journalisten Henning Palm. Samme Palm skrev dessutom den tidigare artikeln från 1983 och han ansåg själv att det var märkligt att de svenska nazisterna hade så tidiga planer på läger med taggtråd, vakttorn och baracker. Men det förklarar han enkelt med att de ”hade förstås kontakt med sina tyska kamrater”.

Henning Palms artikel från 1983.

Henning Palms artikel från 1983.

Men det är inte bara ”journalisterna” Bosse Schön och Henning Palm som har våta fantasier om en blågul förintelse. Uppgifterna till lägret på Gotland kommer från en annan journalist. Pelle Sollerman, som av en ren slump även var redaktör vid den socialdemokratiska tidningen Gotlands Folkblad. Han påstår sig ha varit på ett möte med de ”lokala nazisterna” i Visby där de glatt berättade om sina planer på att bygga koncentrationsläger på Stora Karlsö och fängsla alla judar i Sverige. Kanske de hemliga nazistiska mördargrupperna i Sverige delade med sig information till journalister och tidningsredaktörer till höger och vänster på 30-talet men jag är tveksam.

Svenskt förintelsebevis.

Svenskt förintelsebevis.

Dessa svenska planer påstås ha varit vida känt av många svenska judar och flera av dessa hamstrade sömnmedel för att snabbt kunna begå kollektivt självmord vid ett tyskt maktövertagande. Bosse Schön går väldigt långt i sina fantasier och påstår vidare att vissa judiska familjer, bland annat familjen Bonnier, till och med gömde sina barn i ren nazistskräck i Sverige under denna hemska tid.

Men detta faktum, som alla tydligen är väl medvetna om, tystas enligt Schön ner för att vi svenskar skäms fruktansvärt över detta, vår påstådda vilja och önskan att få mörda judar för glatta livet på bästa nazistiska vis. Enligt Schön är det denna tystnad som gör att ”dagens unga nazister kan försätta förneka förintelsen” och vi svenskar kan fortsätta se oss som en ”Pippi Långstrump-idyll”.

Schön beskriver i sina fantasier om en blågul förintelse en liten nationalsocialistisk utbrytargrupp vid namn det Bruna Gardet som några av alla frivilliga bödlar som stod beredda på en efterlängtad mordorgie. Enligt Schön var dessa ”beredda att plocka fram dödslistorna” och tillsammans med det fruktansvärt hemska tyska SS börja ”jaga judar”. Men vid närmare efterforskning visar sig denna grupp bara vara en slags vänförening, med Artur Fredrik Ängström i spetsen.

Denne fanatiske individ hoppade av Nationalsocialistiska Arbetarpartiet då det bytte ut svastikan i sin symbol och han ansåg att Sven Olof Lindholm var ”mer demokrat än nazist”. Bruna Gardet bildades i Mars 1941. SÄPO kartlade gruppen och 1944 fängslades Ängström för olovlig underrättelseverksamhet och spioneri och då bestod Bruna Gardet av 10 personer.

Bruna Gardet "terrororganisationen" med svenska judemord som främsta uppgift.

Bruna Gardet ”terrororganisationen” med svenska judemord som främsta uppgift.

Men enligt Ängström, som mer och mer framstår som något av en mytoman, bestod hans bruna garde av 700 hemliga sympatisörer som bland annat hade en gömd kulspruta i Gamla stan och en pistol. Välrustade, livsfarliga och väldigt förberedda för ett maktövertagande med andra ord.

En annan tråd som Bosse Schön lindar in läsaren i är det Gyllene Spöknippet. Denna högst hemliga grupp skulle enligt Schön bilda Sveriges egna Gestapo med den nationalsocialistiske journalisten Åke Regnell som ledare. Syftet med denna ”terrororganisation” var att dess medlemmar skulle ha varit beredda att vid ett tyskt maktövertagande snabbt gripa alla judar och kommunister i Sverige och skicka dessa till lägren som var nästintill färdigställda. Men Schön påstår att dessa planer ”rann ut i sanden” då alla medlemmarna tog värvning i Waffen-SS istället.

Registret jag nämnde i inledningen hittades i ett hus som tillhörde en annan gruppering, Svensk Socialistisk Samling och inte Unggöterna som Åke Regnell tillhörde vilket gör även denna koppling lite tveksam. Sen att man hittat ett register över judar och rasfrämlingar bevisar inte heller att det rör sig om en ”dödslista”.

En bra nazistisk "dödslista", kanske den bästa.

En bra nazistisk ”dödslista”, kanske den bästa.

Men enligt Bosse Schön var registret givetvis en ”dödslista” och just denna lista utgörs främst av människor med god ekonomi, högt inflytande eller hög befattning och detta passar väldigt bra in i mytologin om den så kallade förintelsen. Tydligen var nazisterna så ”nitiska” att de även kartlade vart barn gick i skolan och ifall någon ägde en sommarstuga. För att smeta än mer ondska på 30-talets nationella påstår Schön att det finns minst tre sådana ”dödslistor”. Med andra ord används rena gissningar och fantasier i dessa allvarliga anklagelser mot Sveriges nationalsocialister på 30-talet och detta görs utifrån ”dödslistor” som inte ens finns.

Antalet judar i Sverige uppgick dessutom enligt Judiska Museet i Stockholm till 6600 under 30-talet, och inte 8000 som Bosse Schön påstår skulle mördas utifrån alla ”dödslistor”.

Som avslutning på alla dessa förvirrade fantasier får vi som bonus-nazism en passande intervju av en före detta medlem i SSS (Svensk Socialistisk Samling). Det är Helene Lööw som intervjuar en före detta medlem i SSS år 1989. Detta tveksamma och lika förvirrande uttalande från denne mystiske Hollywood-nazist knyter ihop den tomma säcken om den svenska förintelsen på ett passande vis.

Helene Lööw, ännu en som går igång på fantasierna om en "svensk förintelse".

Helene Lööw, ännu en som går igång på fantasierna om en ”svensk förintelse”.

”Det är klart vi visste att judarna utrotades, det vore rent löjligt att påstå något annat. Det förstod väl varenda människa, även demokraterna. Men det betyder ju inte att vi hade något emot detta faktum. Den judiska hydran är och förblir nationalsocialisternas huvudfiende. Det totala kriget som Führern talade om, det var ju kriget mot judarna – totalt krig mot den pest som hotar att förgöra allt mänskligt. Om du inte förstår det, lilla vän, förstår du inte vad nationalsocialism är. Att röka, gasa och bränna ut den pesthärd de judiska gettona utgjorde var krigets huvudsakliga mål, den ariska rasens och Führerns historiska uppgift, det begriper du väl? Eller hur?”

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments