Den svenska armén ska växa kraftigt

FÖRSVARET. En bred majoritet av politikerna i försvarsberedningen är överens om att kraftigt bygga ut den svenska armén de närmaste åren.

CC 3.0

Idag finns endast en fungerande mekaniserad brigad inom armén. Den består av cirka 4 500 soldater som är organiserade i omkring 8 bataljoner. Nu vill politikerna i försvarsberedningen att Sverige under nästa försvarsbeslut ska prioritera armén.

En bred majoritet av försvarsberedningens ledamöter är överens om att armén senast 2025 ska utökas till tre mekaniserade brigader med totalt 14 000 soldater. Dessa kommer att fördelas på brigader i Skaraborg, Norrland och Skåne. Stridsgruppen på Gotland blir kvar och en lätt infanteribrigad förläggs till Stockholm.

— Det är logiskt att ha fem arméenheter eftersom ÖB har identifierat fem militärgeografiska områden av särskild vikt. Då behövs det arménärvaro i anslutning till dessa områden, säger arméchef Karl Engelbrektson till SVT.

Satsningen innebär en ökning av försvarsutgifterna från 48,5 miljarder kronor om året till runt 70 miljarder kronor enligt försvarsberedningen. Karl Engelbrektson är osäker på om den summan kommer att räcka till tidigare beställda u-båtar, uppgraderade JAS Gripen-plan, luftvärnssystemet Patriot och en så pass stor satsning på armén.

— Det är regeringen som bestämmer hur mycket resurser Försvarsmakten ska ha. Jag redovisar till min högre chef vad det kostar för armén att nå de målsättningarna, säger  Karl Engelbrektson.

Källa:
Försvarsberedningen tycker inte att dagens brigader räcker till

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

7
Lämna en kommentar

Please Login to comment
6 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Ramón MercaderKarl-Путин AKlausCaesar-AureliusEthny Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Christian Hamilton
Medlem

Utan den vansinnigt kostsamma invandringen som raserar allt vi under generationer byggt upp, ja då hade vi haft råd med ett slagkraftigt försvar både i luften, på land och till sjöss. Vi hade också haft råd att ge ordentligt med mat till fattigpensionärer samtidigt med en god sjukvård. Äldre personer över 70 år blir nedprioriterade i sjukvården idag eftersom de inte längre är produktiva och sägs ligga samhället till last. Detta medan invandrarna lever i sus och dus med fri tand och sjukvård, med fria bostäder och fortskaffningsmedel som svenskar med lägre inkomst bara kan drömma om. Invandrare som inte… Läs mer »

Ethny
Medlem

Fler HBQTXYZ soldater som ska ”skydda” våra gränser, eller snarare skydda folkförrädare och invandrare från svenskar som i framtiden kanske gör uppror. Ska de samtidigt stolt fortsätta visa sitt förnedrande dekadens i (((prideparaden)))? Hela världen skrattar åt dem.

Caesar-Aurelius
Medlem

ska utökas till tre mekaniserade brigader med totalt 14 000 soldater.

14 000 ”soldater”.

Med de intagningsprioriteringar på transvestiter och feministf*ttor som gäller i dag – Glöm inte att förse de nya svenska soldatrekryterna med det allra viktigaste och det mest väsentliga för en Modern Svensk Soldat! – Blöja och mensskydd.

Klaus
Medlem

Räknar den galna mångkulturella ÖB med att ryssar anfaller 2025? Varför inte redan idag?

Karl-Путин A
Medlem

Tydligen räcker inte välkomstpatrullerna till som hälsar våldtäktsaporna välkomna vid Öresundsbron. En miljard hit, en miljard dit och Svennebanan är redan bortjiddrad.

För några år sen hade jag en intressant diskussion med en fd vän. Han tyckte att min son skulle ta värvning i väntan på ett riktigt jobb och jobba med flyktingmottagande, som hans son hade gjort.

-Jag tror att du har missförstått hela grejen, sa jag till honom. Jag tror att det enda han skulle vilja se är att någon satte ett nackskott på dom j*vlarna – och så var det slut på den ”vänskapen”.

Ramón Mercader
Medlem

Patriot är ett mycket dåligt luftvärnssystem. Syrien har ett mycket bättre luftvärnssystem från Ryssland som Benjamin Netanyahu ogillar.

Karl-Путин A
Medlem

Det gamla sovjetiska S-200 från 60-talet överträffar Patriotskiten med hästlängder, men vad det handlar om är att binda upp oss gentemot Nato tills vi inte har något annat val än att bli formella medlemmar. I praktiken är Sverige redan medlem.