Den judiske ekobrottslingen Bernie Madoff, 82, har dött i fängelse

EKONOMI. Mannen som låg bakom det största investeringsbedrägeriet i världshistorien har nu dött i fängelse efter att ha dömts till 150 års fängelse 2009.

Foto: U.S. Department of Justice.

Finansmannen och juden Bernie Madoff har idag dött av naturliga orsaker i ett federalt fängelse i delstaten North Carolina, rapporterar RT.

Madoff erkände 2009 sig skyldig till brott efter att ha utsatt över tusen klienter för ett så kallat ponzibedrägeri. Bland de drabbade klienterna finns kändisarna Kevin Bacon och John Malkovich. Andra judar som Steven Spielberg och Ellie Wiesel drabbades till och med, samt banker inklusive den svenska banken Nordea.

Bedrägeriet gick ut på att Madoff låtsades förvalta pengar åt investerare och generera vinst åt dem. Madoffs fond hade över åren en god avkastning på över 10 procent, men pengarna kom inte från lyckade investeringar utan nya investerare som han lurade in. För att dölja detta manipulerade Madoff sin bokföring och bedrev verksamheten på ett sätt så att andra delar av hans företag inte hade insyn i bedrägeriverksamheten.

Totalt sett ska Madoff ha lurat av kunder uppåt 65 miljarder dollar varav 36 miljarder gick in i ponzibedrägeriet där hälften av pengarna sedan försvann och den andra hälften betalades ut till investerare för att hålla igång illusionen. Madoff erkände att brotten pågått sedan 1990-talet, men åklagaren trodde att finansmannen påbörjat bedrägeriverksamheten redan på 80-talet.

För dessa brott dömdes Madoff till 150 års fängelse och han anses ha begått det största bedrägeriet av det här slaget i världshistorien.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments